Плащаме покупките с поглед – опитната площадка е в бежански лагер

Хуманитарни организации тестват свръх модерни технологии
4 май 2018 22:10, Елка Василева
24
Плащаме покупките с поглед – опитната площадка е в бежански лагер
Снимка: архив, Reuters

В бежански лагер в Йордания хуманитарни организации тестват свръх модерни технологии, които могат да направят банките излишни. Клиентите плащат покупките си с един поглед, пише в. "Ханделсблат".

Сафира Салех не пазарува за себе си и седемчленното си семейство в обикновен супермаркет. За да придружим дотам 41-годишната жена, седмици по-рано трябваше да бъдат изпратени редица имейли и направени телефонни обаждания. Супермаркетът е разположен в бежански лагер "Азрак", на час и половина път с кола от йорданската столица Аман.

Освен журналисти и оторизирани сътрудници на хуманитарни организации никой друг няма право да влезе в лагера от съображения за сигурност. Сред близо 35 000-те бежанци, повечето идващи от Сирия, в крайна сметка има и такива, за които властите не изключват да имат връзка с тероризма. Както и хора, които имат нужда от защита.

Супермаркетът, насред прашното нищо на йорданската пустиня, предлага на хора като Салех, прогонена от бомбите от родния си град Хомс, оазис на нормалност. Магазинът обаче е необикновен по друга причина: Световната програма по прехраната (WFP) на ООН го е оборудвала с технологията блокчейн.

Сред краставиците, брашното и яйцата, преминаващи по лентата, възможностите на този "нов интернет" стават видими.

Бежанците в лагера "Азрак", където Световната програма по прехраната за първи път изпробва технологията в мащабен пилотен проект с 10 000 бежанци през май 2017 година, плащат не с пари или чекове, а с поглед.

На касата е монтирано устройство, което сканира ириса (за момента най-надеждната форма на биометрия), и сравнява идентичността на бежанеца с блокчейна, където е отбелязано колко пари има на разположение всеки.

Как точно се случва това?

Мъж крещи нещо за специални оферти по мегафон. Тълпа и блъсканица, разправии и детски викове. Ръце посягат към патладжани и картофи. Салех и 12-годишният й син Зиад по-късно щастливо бутат количката си към касата. Тя е намерила, каквото е искала. Сред продуктите й са пет килограма ориз, които ще й стигнат за 20 дни, пет килограма булгур, колкото за цял месец.

Всеки месец Салех получава от Световната програма по прехраната 140 йордански динара по блокчейн-сметка. Това са приблизително 160 евро - по 20 евро за всеки член на семейството. Жената не иска да похарчи за деня повече от 40 йордански динара, което успява да постигне благодарение на намаленията. Салех и Зиад поставят пакетите с ориз и булгур на лентата. Следват домати, краставици и други зеленчуци.

Мъжът на касата маркира баркодовете с лазер, след което насочва скенер към лицето на Салех. Екран над касата сега показва дясното й око, което мигва веднъж, след това се появява сумата и секунди по-късно - надпис "трансакция завършена". За наблюдателя това е само кратък момент, но на заден план се случват много повече неща.

Вече няма нужда от банка

В централата на Световната програма по прехраната в Аман иранецът Хуман Хадад, който отговаря за финансите на организацията, разказва какви процеси протичат, след като скенерът е идентифицирал ириса на Салех.

Хадад и сътрудниците му са направили блокчейн-сметка за всеки бежанец, включен в програмата - около 100 000 души в двата йордански лагера "Азрак" и "Затари". След като блокчейнът получи запитване от супермаркета, системата проверява дали има достатъчна наличност и разрешава или отказва плащането.

Световната програма по прехраната вече няма нужда от банка за отделните сметки и по този начин си спестява 98 % от таксите или към 140 000 долара месечно.

Необходим е само един банков превод седмично, за да се прехвърлят общо сумите, запаметени в блокчейна, на собственика на супермаркета.

"Заместихме банките като посредници", разказва Хадад, обръщайки стола си към петно светлина, за да се постопли на последните слънчеви лъчи за деня. Световната програма по прехраната пести не само пари, но и подсигурява финансите си, най-вече даренията и данъците - в региони, обхванати от криза, банките могат да се сринат и тогава парите са загубени.

За бившия инвестиционен банкер Хадад блокчейнът е "революция", тъй като замества могъщи играчи като Google или банките, които гарантират достоверността на съдържанието.

"Представете си блокчейна като Google-документ, по който едновременно могат да работят много хора", обяснява той.

В този формат сътрудниците се доверяват, че Google показва на всекиго един и същи резултат. Благодарение на блокчейна не е необходимо да се минава през Google като централна база данни.

Според Хадад не трябва да се спира до сметките, тъй като блокчейнът предлага още много други възможности. Ако се включат и други хуманитарни организации, то в тази огромна база данни биха могли да се съхраняват и други процеси и по тях да се работи съвместно. Вместо множество малки парчета данни, чието съдържание е известно само на отделни организации, тогава би имало единен информационен масив и помощта би могла да се оказва по-ефективно и по-бързо.

Световната програма по прехраната иска да разшири използването на технологията до 500 000 бежанци. Целта е иновацията да се изпробва заедно с други неправителствени организации и агенции на ООН и да се разпространи до повече страни.

Салех не знае какво точно се случва на касата, но и не я интересува. В началото се е притеснявала, че скенерът може да повреди очите й, но вече възприема този начин на плащане като "практичен и много удобен", казва жената.

За покупките си тя е платила 44,61 йордански динара - малко повече от планираното, но не твърде много. Синът й окача две напълнени торби на дръжките на колелото си. Малки момчета с дървени колички предлагат да отнесат останалите й покупки срещу няколко монети до ламаринената барака, където живее семейството. Тя обаче предпочита да спести парите за следващото пазаруване в свръхмодерния супермаркет. Сбогува се любезно и понася сама торбите през прашната пустиня на Йордания.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
До Хм...След няколко години ще разбереш какво ни интересува... Да не мислиш, че сканирането на ириса е технология, създадена за бежанците? Гледай Гатака, чети 1984... Най-кошмарните предвиждания на футуролозите за тоталния котрол на глобалистите са на прага ни и думкат по вратата
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хуманитарните служби да върнат бежанците,откъдето са дошли и да им помогнат,да изградят държавите си отново.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...А заглавието кърти мивки!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оффф,пак ли ти бе?!?Свършиха хапченцата ли ?
15
6
 
0
 
! Отговори
Digital teror има преди 5 години
съседка пристигнала от София изпада мигновенно в остър видим стрес при споменаване на близки роднини иска да ги убива и дава на полицията защото в тяхната им стая намерила нова мека мебел..Искривяването на съзнанието е видимо мигновенно след запитване какво правят децата и..
14
9
 
0
 
! Отговори
Digital teror преди 5 години
У нас имаме стотици хиляди деца тежко повредени от често пресканирване на ириса от нагло престъпни камери инсталирани от масови убиици в ясли,градини и училища..децата имат трайни нелечими увреждания.Появиха се жертви на ДИГИТАЛЕН ТЕРОРИЗЪМПри споменаване на ключови думи жертвите биват мигновенно обсебвани през нагло престъпна техника/вероятно инсталирана на цигарени кутии и в телата на хората /микро чипове черни спи генератори с микроразмери..подавани с бира или храна.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
прочетох историята на арабите и какво да ви кажа..имало древен египет, асирия, картаген, мали, тимбукту; персите (иранците) създават уникална култура, намирайки се между гърци и индийци - математика, философия, медицина. и изведнъж се изсипва една пасмина от религиозни фанатици, неуки, зли, размножаващи се, изклала повече от половин континент, заселила се навсякъде и оттогава прави само деца, джамии и площади за бесене. затова в мароко говорят арабски, а от египет са останали само коптите.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо за намаляване на разплод няма ли да им тестват?
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казваше Пипи Дългото чорапче - "Колко ще ми струва да те погледна?" :)
10
8
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
Аз мисля, че твоето "гърло за хранене" е много по безполезно от това и на последния бежанец.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И няма ли да й повреди очите?Или горката жена е опитно зайче
8
4
 
24
 
! Отговори
Пурко преди 5 години
Това се нарича лицемерие.....унищожиха държавата им но във същото време плащаш със очи...........good bless America.......
7
5
 
10
 
! Отговори
Сатаната ке умре ! преди 5 години
Няма значение начина на плащане, важното е, че еврейските лихвари няма да са вече посредници !
6
2
 
22
 
! Отговори
Тото преди 5 години
Всички бежанци са добри докато не почнат да се взривяват по летищата. Всеки един от тези бедно изглеждащи лапачи познават минимум по един или двама терористи които поддържат и прикриват.
5
3
 
27
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Запада е едно изчадие адово!
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Използват се едни пари, за да оцелеят едни лица, които в последствие ще се превърнат в безполезни гърла за хранене, и накрая ще трябва да се похарчат още едни пари. И после отначало.
3
2
 
38
 
! Отговори
Maks преди 5 години
Под предтекст улеснени и модерно, масите ще са тотално контролирани. Няма да можеш да купиш нищо, ако не си част от тази система. Робството никога не е отменяно, само го разшириха за да включва всички раси - Буковски. Новия Световен Ред идва.
2
8
 
12
 
! Отговори
Хм... преди 5 години
И какво ни интересува това нас, нормалните хора?
1
4
 
20
 
! Отговори
scott преди 5 години
ясно вашта мамка!ШЕ ПРАВЕТУ ОТ ОТЧАЯНИ ХАРА ДЛЪЖНИЦИ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕ И БЕЗ ТЕ ДА РАЗБЕРАТ. ПО-ДОБРЕ ГИ УБИЙТЕ, ШЕ Е ПО-ХУМАННО. Отколкото да им кажете, че са се хранили и са ви базнадежно задлъжнели. ако некой направи това с мен - ше го разстрелям на место. Да си длъжник и то изигран длъжник е непоносимо.