Пресметнато: Токът в Германия и Дания по-евтин от България

Цената у нас е 40,70 евро за мегаватчас, в скандинавските страни – до 33
4 май 2018 08:16, Елка Василева
141
Пресметнато: Токът в Германия и Дания по-евтин от България
Снимка: архив, Reuters

Цената на тока на едро в Дания, Швеция и дори Финландия е по-ниска от тази в България. Това показват данните от статистиката на Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия, цитирани от "Труд".

У нас цената за един мегаватчас е достигнала 40,70 евро в края на 2017 г., докато в трите скандинавски държави варира от 30 до 33 евро за мегаватчас.

В най-развитата европейска икономика – Германия, цената на електроенергията също е далеч под тази в България – 33,90 евро за мегаватчас.

Най-скъпо струва токът на едро в Южна Европа. Лидер е Италия, където за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро. Причината е, че държавата е нетен вносител на електроенергия, обясняват експертите.

Следват я Гърция и Португалия с цена от 60,50 евро за киловатчас.

Въпреки че прибалтийските страни също са нетен вносител на електроенергия, цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас.

Румънците и французите също плащат повече от нас за ток. При съседите цената на едро е 47,60 евро за мегаватчас, а във Франция – 57,40 евро.

Според данните от доклада цената на електроенергията расте във всички държави в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следват я Гърция и Португалия с цена от 60,50 евро за киловатчас.!!!!!!!!???
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Чили миналата година тока беше безплатен!Съвсем сериозно!Който не вярва да провери.САмо напишете - безплатен ток Чили
27
16
 
5
 
! Отговори
Циник до 28 преди 5 години
"Скачащите по площадите си мислеха,че ще докарат западна (демокрация) ,но единственото което докараха е България ционисткко робство и говедарска окупация"Нищо такова!Не "докараха"... а оставиха на власт - СърГей СтаниШеф...Гергов...***....Пеевски...Доган...и кака ви Гинка!Сега не се оплаквайте - работете за тях!Много ви здраве от Франкфурт!
26
9
 
7
 
! Отговори
змей преди 5 години
и не е зле да напишете, че на 1 май в Германия , вярно почивен ден е било , енергото им ИЗЦЯЛО е било захранено от възобновяеми източници - ВЕЦ , вятърни и соларни централи ... даже са изнасяли за съседни държави ... и как го правят тока от техните ВЕИ-та да е еднакъв като цена с конвенционалните да ми го обясни някой *** моля , любител на СССР :)))
25
0
 
23
 
! Отговори
до радо преди 5 години
пич , цената на едро е показател който движи или спира бизнеса, ставаш по конкурентоспособен с по ниски разходи, произвеждаш продаваш ,даваш заплати....сериозен кръг се завърта, а нали се сещаш че ако швабата взима 4 пъти в повече заплата, а тока на дребно дори да е с 50% по скъп от нашия , за западняка реално е 6 пъти по евтино като финансова тежест. То и с горивито е същата работа.
24
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скачащите по площадите си мислеха,че ще докарат западна (демокрация) ,но единственото което докараха е България ционисткко робство и говедарска окупация
23
0
 
36
 
! Отговори
Св преди 5 години
И оня Константинов ще ми обяснява как сме достигнали вече стандарта на Европа, понеже заплатите ни били 4 пъти по - ниски, но и цените ни били два пъти по ниски - та грубо 50% от стандарта. Ми аз гледайки от моята камбанария, 1/3 от годишния ми разход е сметки - ток, вода, отопление. Храните ни по - некачествени и по - скъпи. Горивата също. Кое ни е по евтино, нещо което не ползвам - примерно *** и и масаж, селски туризъм, почистване по домовете.
22
13
 
8
 
! Отговори
Радо преди 5 години
Я дайте крайна цена, а не на едро... много залъгваща статия!
21
7
 
13
 
! Отговори
гого преди 5 години
а колко е в омразната на много тук Русия, там даже не смеете да си помислите да напишете, щото ще се развенчае мита колко трудно живеели руснаците....
20
3
 
22
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Миналата година - ни върнаха 160? за надплатени сметки за електроенергия...На вас в България колко ви връщат?:-)
19
3
 
35
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Нормално е.1. В Германия ЕРП-то не е на Гинка2. Сенатор Маккейн не им определя енергийната политика3. Новите ни колонизатори никога няма да допуснат дори теоретичен шанс да ги догоним по развитие.
18
3
 
33
 
! Отговори
Евроталантизъм преди 5 години
На това се вика евроатлантизъм. В колониите се живее зле за да може центъра да богатее. Абе защо тока преди 30 е бил 2 стотинки
17
1
 
39
 
! Отговори
дебилчо бг преди 5 години
Нормално е всичко да е по скъпо при нас като сме 80% де би ли
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V TYPOTO BG DERAT KOJI
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само тока, номсъшо така парното и водата са по-евтини. Повечето хора просото развиват кранчето на парното на макс в началото на септември и не го завиват спират до края на април.
14
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пише на едро, айде стига дразнили хората с подобни глупости
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не пишете колко струва ел. енергията в САЩ, за да лъсне алчността на нашите господари от американските ни централи? Няма страна в Европа с по евтин -ток и течни горива от САЩ, ама карай и те са по-бедни 7-8 пъти от нас.
12
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
двоен стандарт при храните, по-скъп ток - да ни е честито!
11
10
 
40
 
! Отговори
Коняр МакГредър преди 5 години
Нали точно за това беше натиска с Белене, Южен поток, Мариците? За да сме с безумно скъп ток, мор както за домакинствата, така и за "бизнеса"? За да не можем дори на теория да дръпнем напред, а да сме зависим заден двор на Съветските Европейски републики.После защо в Европа имало възход на национализма.
10
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо. ТОва заслужава тозип пропандалък, избиращ престъпна мафиотска банда за 3-ти път. Нека се гърчи.