Знахари и шарлатани – защо се доверяваме на тях, а не на лекарите?

Въпреки развитието на медицината хората се доверяват на знахари
4 май 2018 17:45, Боряна Павлова
50

3971 гледания   |  Още видео

Казусът с онкоболната българка в Бразилия развълнува цялата нация и отново постави въпроса защо хората търсят все повече решения извън традиционната медицина? Търсим ли чудеса там, където не трябва, и какви са новостите в онкологичните лечения? Коментар в предаването "Околосветско" по Bulgaria ON AIR на д-р Желязко Арабаджиев. Защо се осланяме на шарлатани, а не на лекари?

Бъглария винаги заема челни места в негативни класации. Страната ни е една от първите по брой на онкоболни. Колко е важна превенцията и ранната диагностика?

"Това наистина води до по-добри резултати в лечението. В последните 10-15 години имаме много голям напредък не само в лекарственото лечение и терапиите, но и в диагностиката. Именно това е и една от причините броя на диагностицираните да нараства", коментира спезциалиста.

Защо обаче, въпреки развитието в медицината, все повече хора прибягват до алтернативни начини на лечение и колко опасни за здравето може да се окажат те?

"Трбва да споделя притеснението си, че в Интернет хората четата каква ли не информация за онкологичните заболявания и я интерпретират по един немедицински начин", сподели д-р Арабаджиев.

Можем ли да победим рака и помага ли здравословния начин на живот? Какви са новостите в онкологичното лечение?

"Само до преди 15 години третирането на заболяванията се свеждаше до оперативни лечения и химиотерапия. Сега вече разполагаме и с прицелна или т.нар. таргетна терапия. При нея не атакуваме всички бързо делящи се ракови клетки, а селективно се фокусираме върху ключовите механизми на тяхното развитие", коментира експертът.
 


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Врач означава лекар.
48
1
 
0
 
! Отговори
Не, не се доверявяме преди 8 месеца
Това което ме провокира да напиша коментар към статията, е търсенето на "тема" от страна на автора, без значение, че няма връзка с историята.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Рак не означава смърт. Аз познавам хора, които са излекувани напълно, но са се борили по трудния начин, а не са чакали знахари да отстранят туморите им. Меидцината е наука и постоянно се развива, защото има хора, които ги е грижа за другите. В историята има само един случай " Лазаре стани". Но реанимацията връща хиляди хора от оня свят всеки ден.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Не, не се доверяваме
Ходиш при врачки не е решение, а спонсориране на хора, които се хранят от мъката и отчаянието. Медицината се справя с някои случаи, с други-не може. Но измамниците със сигурност с нищо не помагат, а само влошат нещата.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Не, не се доверяваме

Проблема по-скоро е, че хората още вярват в свръхестествени истории и си мислят, че могат да се разминат с пиене на "светена" вода.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Не, не се доверяваме

Всъщност има такава система, майка ми като се разболя от рак веднага и назначиха психиатър който доста и помогна иначе щеше да се побърка.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото още имаме наивници вярващи в богове, ангели, магии и тем подобни простотии.
42
3
 
6
 
! Отговори
Не, не се доверяваме преди 8 месеца
Изглежда няма изградена система в България, която да помогне на хората да приемат диагнозата си и да получат подкрепата, от която се нуждаят в този момент. Със сигурност няма и къде да получат необходимите грижи.
Ако се бориш за живота си, няма нищо по-естествено от това да търсиш всички възможни решения (нека са "знахари и шарлатани"). Но точно в този момент, и по тази причина, да те коментират по медиите е цинизъм.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото искат някой да им обърне внимание.
40
3
 
5
 
! Отговори
Не, не се доверяваме преди 8 месеца
Отвратително и безчовечно е отношението на медиите към една лична трагедия. Анализирате, правите интервюта, обобщения и изводи, по измислени и разработени от вас теми. Поздравления, имате 2 минути и от моето време! Може пък да кликна на примамливото обещание някой да се погрижи за "блясъка в косата ми" - в ляво.
Когато медицината е безсилна, всеки реагира различно. Това семейство се показаха достатъчно силни, за да предупредят и други, че техният път явно не е решение.
39
0
 
6
 
! Отговори
Читател преди 8 месеца
До Анонимен -11
Много сте прав(-а)! Моят съпруг си счупи крака и след изписването и след контролния преглед лекуващият лекар ми препоръчваше един рехабилитатор и да го дам в хоспис. Аз сама се оправих и после разбрах, че и рехабилитаторът, и собственикът на хосписа са му братовчеди.
38
7
 
4
 
! Отговори
Отговоът е тук преди 8 месеца
Отговорът е тук , в наглите коментиращи и в хилядите, които не са се изявили по форумите, но също толкова нагло плюят медицината, фармацията, лекарите. Заслужавате само шаманско лечение.
37
1
 
11
 
! Отговори
dp преди 8 месеца
Медицината напредва като всяко друго нещо базирано на знание.
Но не може да се справи с всичко, какво да прави човек ако не реагира на
химиотерапията и няма какво повече да се опита. Мога да разбера тези, които се
хващат за сламка предлагана им от шарлатани, различните хора приемат отчаянието
различно предполагам.
Не мога да разбера самите шарлатани, бе как живеят тия хора без да умрат от погнуса
от самите себе си.
36
4
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 месеца
Аз не се доверявам на медицината!
Това не означава, че се занимавам със знахари.
35
6
 
10
 
! Отговори
ed преди 8 месеца
Съвременната медицина не може да излекува хроничните съвременни болести, които са породени най-вече от стреса, отчаянието, заседналия живот, опасно замърсена околна среда, вредни изкуствени храни и т.н. Освен това съвременната медицина е едва от няколко десетилетия и методите й са съмнителни.
Докато истинското природно лечение и естествен начин на живот са се доказали от милиони години. Затова е търсено.
Лошото е, че в съвременния свят печалбарството и посредствеността са навсякъде.
34
3
 
15
 
! Отговори
икономист преди 8 месеца
защото шарлатана иска 10 лева за билка или мехлем
а доктора иска 10 бона за байпас
едното е достъпно за плащане
другото е недостъпно
33
1
 
22
 
! Отговори
Дарвин философ преди 8 месеца
Болния е вече не пациент ,а "клиент".
Без последните лекари от преди прехода лекуването става 100% бизнес....
32
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
защото качеството на храната и живота се отразява на живота + ниската обща култура
31
2
 
5
 
! Отговори
Реалофил преди 8 месеца
Медицината ни е на ниво 70 та година ,че и по-зле.В ЕС знахарите са под контрола на министерството и продуктите им са под контрол.Големи марки правят само хомепатия и билкови извлеци.Само при нас контрола е нулев и фективен....
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом юристи и то млади са отишли до Бразилия ясно колко ни е акъла.