Бронзовият Маркс: Китай подари 4-метрова статуя на Трир

Паметникът е подарък за 200-годишнината от рождението му
Обновена: 5 май 2018 19:25 | 5 май 2018 19:08,
25

Снимка: Reuters

 


По повод честването на 200-годишнината от рождението на Карл Маркс в родния му град Трир в Западна Германия бе открит паметник на комунистическия философ, предоха ТАСС и ДПА.

Паметникът, който е подарък от Китай, е изработен от бронз и е с височина 4,4 метра, а тежи 2,3 тона. Той е поставен на еднометров постамент до символа на града античната Порта Нигра.
Около 200 гости, включително делегация от Китай, присъстваха на церемонията по откриването на паметника.

Паралелно с честванията е организирана и демонстрация. Участниците в нея смятат за неуместно поставянето на толкова голяма статуя на философа в сърцето на града. В акцията участват неколкостотин души.

Церемонията и речите в Трир бяха прекъсвани от викове и подсвирквания от различни групи протестиращи наблизо, посочва БТА.

Германска група, която представлява интересите на жертвите на комунизма, критикува честванията по повод 200-годишнина от рождението на Маркс, посочвайки, че няма дебат по въпроса за подкрепата на философа за насилието при премахването на социалните класи.

Казваме "да" на дебата за Маркс, но "не" на неговото боготворене, посочи в съобщение лидерът на групата Дитер Домбровски.

В Трир не за първи път отбелязват рождения ден на Маркс. Преди пет години из целия град бяха поставени около 500 малки статуи на мислителя от червена пластмаса. В града почти 60 години работи музей, който се намира в дома на Маркс и всяка година е посещаван от около 40 000 души.

Като цяло в идните няколко месеца в Трир ще има 600 прояви - изложби, концерти, театрални постановки, конференции - по повод годишнината от рождението на Маркс.

Близо 130 години след смъртта му в Лондон през 1883 г., авторът на "Капиталът" си остава един от интелектуалците, които са най-коментирани по света. Противоречиво е виждането за него. За едни той е критик-визионер на опасностите на капитализма, а за други вдъхновител на съветската, китайската или камбоджанската диктатури.

Вчера на проява по повод годишнината от рождението на Маркс председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза: "Маркс не е отговорен за всички зверства, за които трябва да отговарят тези, за които се твърди, че са негови наследници", припомня Франс прес. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което е в Китай, е по-скоро фашизъм в мек вариант.В основата на определянето на обществения строй, според Маркс, е притежаването на средствата за производство. И пак според Маркс - всеки трябва да живее от труда си, това ще сложи край на експлоатацията и на работещите бедни... Но ако искаш да опропастиш една идея, няма нужда да я отричаш, дай я в ръцете на хората. Така се случило с Христос. Така става и с Маркс...
12
0
 
3
 
! Отговори
Ел преди 5 години
За официалното утвърждаване на Христовото учение с Миланския едикт на император Константин през 413 г.след Христа.А за Маркс са изминали едва 200 г. и то от рождението му.Да не се бърза нито с едното ,нито с другото.А спомнете си с колко насилие е утвърдено и съпътствано налагането на църквата /едва ли Христос би го одобрил/-не че одобрявам насилието,но във всяка революция за съжаление се пролива кръв.А днес-също се избиват милиони-къде са големите личности на епохата за протест?
11
0
 
2
 
! Отговори
Баба Вангелия преди 5 години
Четенето на Маркс ще ви избави от екскурзия до Белене.
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хари Потър е опреселено по четен от Капитала а и вътпе има по малко фантазеи
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОсманИ каква точно е идеологията на китайците, че нещо не разбрах връзката с Маркс. Щото да изградиш олигархичен свръх концентриран еднопартиен тоталитаризъм няма много общо. Да експлоатираш една гигантска държава като фирма, а ЦК на ККП е нещо като борд на директорите с несменяем Изпълнителен директор едва ли има общо с идеите на Маркс. Ако разбира се сте го чели.
8
14
 
11
 
! Отговори
Скулптор преди 5 години
Сега китайците отливали 4.5 м . статуя на Путин за 9 май. Казват,че най-затруднени били с отливката на токовете на обувките му-били много високи.
7
7
 
15
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Китайците са умни хоpа поне имат идеология, която да следват. ЕС върви към нищото, a СССР когато прати хора в космоса Европа копаеше бостаните със една мотика и сееха тикви ***.
6
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя брадат дженсър не беше ли гей партнньора на Енгерс
5
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чел съм Маркс и мога да ви кажа, че е гений. Четете Маркс, за да сте наясно какво е капитализма.
4
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смея да твърдя че съм един от малкото хора който са имали полза от Капитала по едно време на село нямаше тоалетна хартия и добре че беше томчето на Маркс
3
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от най великите умове на човечеството.Борец за справедливост и равенство между хората. Въпреки че самият той е бил от богаташи род.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Trier се пише а се произнася "триа" да де ама като си копирала Текста от сайта на БТА както всеки ден от къде да знаеш
1
4
 
16
 
! Отговори
Съройтел преди 5 години
Само 4.4 метра. Ние в Банкя ще сложим 10 метрова статуя на любимия на целия Български народ кофпомпаджия