Биткойнът – двойно по-вреден от отровата за мишки

Уорън Бъфет разкритикува силно криптовалутата
8 май 2018 22:29, Бойчо Попов
89
Биткойнът – двойно по-вреден от отровата за мишки
снимка: Ройтерс

Инвеститорите трябва да държат далече пръстите си от  виртуалните валути, смята Уорън Бъфет. Инвеститорът звезда описва биткойна, най-старата и най-важна кибервалута, в свое интервю за телевизия CNBC в понеделник като "отрова за плъхове по две".

"Хората купуват биткойна само с надеждата, че ще намерят някой друг, който да им плати повече за него", каза Бъфет. Той сравни манията по криптовалутите с тази по холандската лалета от 1637 г. Тя се смята за първия спекулативен балон в икономическата история на света. 

Бъфет вече заяви през януари, че никога няма да инвестира пари в кибервалута. „Мога да кажа почти със сигурност, че ще се стигне до лош край", каза той по онова време.

През миналата година биткойнът записа няколко нови рекорда. Наскоро обаче той поевтиня силно. От рекордната си най-висока стойност от 20 000 долара в средата на декември той вече загуби повече от 50%. Понастоящем той се котира на цена от около 9 370 долара.

Бъфет междувременно иска да инвестира в повече акции на Apple и похвали неотдавнашното решение на производителя на iPhone да изкупи собствени акции на стойност до 100 млрд. долара. Само преди няколко дни Бъфет обяви, че Berkshire е купила още 75 милиона акции на Apple. Новината, заедно с обявяването на обратното изкупуване и представените по-рано тримесечни резултати, повишиха цената на акциите на Apple до рекордно високи нива.

Бъфет също така каза, че е било грешка, че никога не е мислел Amazon и Google за добри инвестиции за Berkshire. От години той отказва да инвестира в технологични компании. Усещането му за добрите инвестиции го направи известен през последните десетилетия. Според американското списание Forbes Бъфет е третият по богатство човек в света с около 85 милиарда долара. Той е начело на Berkshire Hathaway от 1965 г. насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
3
 
! Отговори
От 26 преди 5 години
До нещотоНе приятел, нормален съм. Интересувам се от харчовете, защото докато такива като теб се поевяват и изчезват, такива като мен ти въртят парите, такива като мен ти продават неща, такива като мен, ще те съдят, когато започне да не си плащаш сметките. Да стане богат, може всеки, ама да остане богат е маалако по-различно. Очаквам, някой да каже "Ми аз търках билетче и то 500 000 лева и така ... аз умен, щото търкам - ти не умен, щото не търкаш 1"
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33С тея дето вложиха хиляди в КТБ за 8% лихва тях няма ли да ги коментираш :)) Или понеже това не го разбираш и си голям философ.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е аз имах 12 к ама от търговия с дървесина , франкове и куни но си трябва и капитал от поне 60 к и то трябва да си архи рисков играч но не бих рискували пукнат цент за биткойни
36
0
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
От мен имаш не четвърт, а цял трилион. Айде, действай.Поне като искаш да направиш смешка, нека да бъде финес...
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Разликата е, че докато си бачкам, продукта на моята компания събира инвеститори, привлченеи от броя на доволните компании, ползващи нашата платформа. Хората имат полза от нас и ни плащат. Аз правя нещо, от което има ползва и ще продължавам да правя. Ти искаш, просот да цъкнеш един бутон и да станеш от новите властелини. Ако си ксметлия, ще станеш. Ако не, %99.99 от теб работя в разни вериги за бърз хранене до пенсия ...
34
2
 
6
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Аз съм изкарал 7 хиляди евро не с биткойните а с Адсенс на ГугълДнес изкарвам НУЛА евро. Как успях. Успях да излъжа Гугъл повече от една година. Но днес не изкарвам нищо. Така и вие. Днес ще печелите. Утре не.
33
0
 
6
 
! Отговори
14 преди 5 години
До Анонимен 28Мх, почнахме и със супер хората. Нека позная - ти си архетипа за новата раса, или ако не си ти, то поне част от теб, смесена с няколко приятелчета, както и мацката която успя да излъжеш миналото лято ?И как ги разпознаваш, кои са лоши и кои са добри. На случаен принцип ? На цвят ? На паспорт ? Ти, ще бъдеш по-лош и от старите. Забогатял, с натискането на два бутона, имащ се за богоизбрания спасител на човешката раса ... Типично парвеню.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пирамиди Фараони и балъци за биткойни
31
5
 
2
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Ето вложил си хилядарка. Някои вложиха повече. От нищо не става нещо господа. Ще го разберете след време.
30
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Обикновено като прочета такива изказания на подобни "властелини на света", разбирам точно обратното.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26 Ти нормален ли си ве? Аз вложих хилядарка ноември ...януари имах над 7к ? Ти знаеш ли какво коментираш изобщо ? Това е модерен Forex. Ако играеш с големи суми може да станеш милионер за месеци. Пак какво ще си прави с ферарито колегата , не е твоя работа. Бачкай си там и толкова. Ама някой ден да не му викаш ...И тоз крадец :))
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
23 знаешли изобщо как се прави копае биткойн Баш в компютри и ток се смята ... е спокойно може и да си го купиш как е курса към 18 000 но да знаеш 1 борова шишарка щети е по полезна
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам много, самонадъхани инвеститорчета, котио се правят на добри души, работещи срещо злата система. Постоянно говорят, колко е лошо с банки, корпорации и прочие, но отдаде ли им се възможност, просот ги изместват и е настаняват на тяхно място, често с много катастрофални последствия.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Зависи.Ако бедните са лоши хора ще ги тъпча.Ако са добри ще им помагам.Освен всичко останало ще се посветя в развитието на нова раса хора.Супер хора така да се каже.А след това ще им направя колонии.За тази цел ще са ми необходими около четвърт трилион долара.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без 1 работа и 2 някой да загуби ... богат няма да станеш ни с биткойни ни с питкойни Просто ще се набуташ като алчен балък в поредната Понзи схема
24
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен 22Приятел, ти си заслепен от маркетингови стратегии на разни сайчета, които ще ти продадът и въздух ако могат. Ако мечтата в живота ти е, да блъскаш ново ферари всяка седмица, да даваш по $100 за бутилирана вода и да се правиш на финансов съветник, не те спирам, но само не се мисли, че ще си нещо повече, от един късметлия, чийто успех Никога, ама никгоа няма да се повтори. 17 годишния, сега не го мисли това, но ще минат година-две ... после има цяяял живот в самосъжаление ...
23
2
 
3
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Можеш ли да станеш богат с "копаене" на биткойни? Можеш. Можеш да станеш богат и с търкане на пирамидите на Шиши. Но хиляди ще останат прецакани за да можеш да спечелиш. Все някой трябва да произвежда. Представете си, че сте на планетата Марс. В някакво убежище. От биткойни ли ще имате нужда или от хляб, сирене, домати а защо не и ракийка? Но всеки който има възможност нека инвестира. Сега е момента. Даже е късно.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата е проста . Парите им отиват в ръцете на ново играчи от бъдещето и старите оядении лосоци реват на умряло. Пример : при пика на крипто Януари шефа на XRP монетата стана за 10 дена най-богатия човек в света. Ето това е проблема. Имало фалшиви да има , а фалши пари няма ли ? А фалшиви банки няма ли :)) алоооо
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАма ти така ли ги бройкаш ? 1 компютър, два компютъра :D.Аз ти казвам, че не са купували компютри. Аз ти казвам, че са си купили биткойни, малко преди да ударят макса миналата година.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14 Не на всички.В ограничен брой е.Защо толкова мразите нещо което може да ви направи богат за 0 време.Докато ние се чудим кой е враг и кой свой в Азия разни 17-18 годишни предприемачи направили 50-100 бързи милиона от виртуални валути се къпят в басейни от минерална вода струваща 100 долара литър и катастрофират ламборджинита и Ферарита за забавление точно както малки деца си играят с колички мачбокс.Пхах. Просто навремето са били умни и са купували.А вие колко Ферарита имате?