Как гладуването се отразява на тялото ни?

Прочистване на холестерола и пикочната киселина
Обновена: 8 май 2018 19:04 | 8 май 2018 18:42, Михаела Лазарова
5
Как гладуването се отразява на тялото ни?
Снимка: pixabay

Гладуването отдавна е приемано като опция за регулиране на телесното тегло или като метод за облекчаване на някои здравословни състояния. Някои хора гладуват един път седмично, няколко дни в месеца, следвайки лунната диета, други предприемат по-дълъг период на прочистване на организма.

Храненето по време на гладуване може да включва прием само на фрешове, чай, вода, както и консумацията на плодове, зеленчуци и ядки.

Има много и различни варианти за прочистване на организма, които е добре винаги да бъдат съгласувани със специалист по хранене и съобразени със здравословното състояние. Какво се случва в тялото ни, когато решим да гладуваме?

Спад в нивата на кръвната захар

В първите часове на гладолечението спадовете в нивата на кръвната захар са нормални за повечето хора. Тялото ви преминава през редовния процес на разграждане на гликоген и съхраняване на глюкозата като гориво за енергия. Обикновено около 25% от нея отива право в мозъка ви, докато останалата поддържа червените кръвни клетки и мускулите.

Кетоза

След 5-6 часа, в зависимост от нивата на кръвната захар, ще достигнете етапа на кетоза – метаболитно състояние, през което енергийните ви нива се поддържат от кетони в кръвта ви. Това е процес на разлагане на мазнините, тъй като разградените мазнини водят до кетони.

Това е моментът, в който започва истинското гладуване, състоянието, което целят тези от вас, които искат да отслабнат.

Това състояние може да бъде постигнато и следвайки кетогенна диета, която се основава на диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В същност, в кетоза не се влиза след 5 - 6 часа. Преди да започне кетозата трябва да изчерпите поне 50 - 60% от гликогеновите запаси. А ако сте дебелички и повече.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Диетолог Всъщност, няма такова нещо като "бързо пречистване" на организма. Изисква се, да промениш коренно начина си на хранене и на живот, и то не за седмица, а за години. Хората си мислят, че с едно недояцдане и много вода, стават чудеца ... Е да, ама не.
2
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Радой преди 5 години
И ДрагалЪвския Ай Дук е на диета,ама крадливата му гърбица не спада.
1
5
 
4
 
! Отговори
Диетолог преди 5 години
НЯМА такова животно като "пречистване на орханизма", стига с тез маркетингови трикове