Прецизни на печката и пестим до 80 лева от сметката за тока

Търновски рационализатор от години създава устройства за пестене
8 май 2018 08:10, Златко Желев
24

8965 гледания   |  Още видео

Великотърновски рационализатор и експерт в областта на електроенергията, от години създава системи и устройства, чрез които намалява разходите за ток без да губи топлото в дома си.

Енергийният специалист Петко Ганчев отлично познава функционирането на електрическите инсталации, както и на отделните уреди, разказва Bulgaria ON AIR.

Той е изчислил и как едно домакинство може да спестява чрез различни икономии от месечната си сметка за ток между 50 и 80 лева.

Оказва се, че без да се ограничаваме в отоплението и осветлението в дома, трябва да сме по-прецизни при използването на електрическите уреди. Вижте как!
 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
13 преди 8 месеца
Еиии браво Колумб открил Америка ...на картата!
15
0
 
1
 
! Отговори
Бобчо преди 8 месеца
Газта е истината. Един сезон изкарах на газ и съм много доволен. 140-150лв за 110квадрата апартамент. Тока се закова на 35лв на месец, вече половин година.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има само един апарат, действащ ефективно на сметката на тока. Този апарат се нарича 'Шунт". Инсталира се някъде около електромера за по - голяма ефективност. Обикновено намаля сметките с 2/3 докато не го открият. Тогава сметката рязко скача.
13
1
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 8 месеца
При постоянното увеличение на цената, няма как да пестиш. Тъкмо научих магарето си да не яде, и то взе, че умря.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв е този ток.!?Той бил бизнесмен. Навън е кучи студ под 0.Той спрял климатиците. Персонала му със сини устни и изпръхнали
зачервени ръце работи. В помещението е 2 градуса. Оборот няма хората примират от студ, докато му разгледат стоката. Пусне климатика от време на време, докато завърти въздуха и на върти толкова ток колкото не е работи, през дните. Климатик не се гаси. На 28 градуса в тежките месеци. Когато си достигне необходимата температура в помещението сам се изключва и не върти ток.
11
2
 
13
 
! Отговори
Осман преди 8 месеца
Пестене и прогонване на населението му е майката, а не стимулиране на различни отрасли. 2-3 млн човека отидоха да пестят в САЩ и Германия и да плащат данъци там, ако спрете да ядете най-добре ще е и ще спетите още повече пари от ток и храна също може да не си купувате и дрехи и елктроуреди за да спестите още повече.
10
1
 
17
 
! Отговори
без име преди 8 месеца
Поредната журналистическа тъпотия
9
0
 
29
 
! Отговори
И да пестиш преди 8 месеца
правителството ще компенсира намаленото потребление с увеличение на цената. Гарантирано от герб и техните вакли гинки.
8
2
 
18
 
! Отговори
Голата истина преди 8 месеца
Трябваше правителството да разреши южен поток да мине от тук БГ. сега хем наем от няколко млн. на месец,хем евтин газ и щеше да се газифицират градовете.Но Големите ни господари от Америка не дават,за това ще се секат дървета докато има и ще заприличаме на Авганистан след 20г. защото никой не залесява както са залесявали през соца.Тези неща са верни,но това е капка в море,като ти ударят ел.електромер и ти надпишат тарифата и пестенето ти отива по дяволите.Да не казвам че удряха дн/нощ тарифа.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този човек за ентропия май не е учил... С леки "пощипвания" на уредите и инсталацията може да се постигне някакво спестяване, ама чак пък да надхитриш законите на физиката...
6
9
 
7
 
! Отговори
Отвратен преди 8 месеца
До Анонимен 1 И Живков казваше " Пестете , пестете , смитайте ъглите, смитайте ъглите. От там дойде лафа че пестенето е майка на мизерията. Ех, социалистически спомени. Да не дава Господ.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се пести ток от осветление няма файда. Още повече, че осветлението е най-малкото перо от разхода на ток в едно домакинство. Никой не казва обаче как евтино да подгряваме вода без да се изръсим с 2-3 хил. лева.
4
0
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 8 месеца
Що не говорите с инженери по енергини въпроси ами с разни експерти-рационализатори-изобретатели дето ни убеждават, че са пренаписали законите на физиката. Най-много се смея на изказвания от рода "харчи по-малко, и пак е почти толкова топло". От един източник можеш да получиш повече енергия по един единствен начин: повишаваш коефицента на полезно действие. При електрически нагреватели зависимостта е линейна. Там не можеш да повишиш КПД. Можеш само да намалиш загубите на отоплявания обект.
3
0
 
26
 
! Отговори
Жо преди 8 месеца
ПЕСТЕНЕТО на енергия за отопление се постига с подобряване на топлоизолацията на помещенията, а не с намаляване на напрежението и други трикове с електрозахранването.
Топлоизолацията може да бъде външна и вътрашна, а при много външни стени на помещението може и да се дублира външна и вътрешна. Инвестицията се изплаща за един 6-месечен отоплителен сезон, но тя остава за дълги години. Освен това, трябва да имате и качествена дограма. Дълги години тези неща бяха непонятни и странни за българина.
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя ме уби. Особено за компютрите, дето харчели между 300 и 1000 вата.

Първо, в режим на изчакване, консумацията е под 15-20 вата(заспал кАмпютър).

Второ - якия съвет: изключвайте ги всяка вечер. Дедето не е наясно, че тук основния живот на компютъра е от старт/стоп цикли. Има много по-голям шанс кАмпютъра да даде фира за 1000 старт/стоп цикъла, отколкото ако е постоянно включен 1000 дена.

Да си зареждаме телефоните на работа - яко. А един акумулатор да заредим и да си го носим вкъщи, а?
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пестенето е майка мизерия кога твоята майка плаща твоите сметки. Поздрави.