Прецизни на печката и пестим до 80 лева от сметката за тока

Търновски рационализатор от години създава устройства за пестене
8 май 2018 08:10,
24

Великотърновски рационализатор и експерт в областта на електроенергията, от години създава системи и устройства, чрез които намалява разходите за ток без да губи топлото в дома си.

Енергийният специалист Петко Ганчев отлично познава функционирането на електрическите инсталации, както и на отделните уреди, разказва Bulgaria ON AIR.

Той е изчислил и как едно домакинство може да спестява чрез различни икономии от месечната си сметка за ток между 50 и 80 лева.

Оказва се, че без да се ограничаваме в отоплението и осветлението в дома, трябва да сме по-прецизни при използването на електрическите уреди. Вижте как!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
13 преди 5 години
Еиии браво Колумб открил Америка ...на картата!
13
0
 
1
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Газта е истината. Един сезон изкарах на газ и съм много доволен. 140-150лв за 110квадрата апартамент. Тока се закова на 35лв на месец, вече половин година.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има само един апарат, действащ ефективно на сметката на тока. Този апарат се нарича 'Шунт". Инсталира се някъде около електромера за по - голяма ефективност. Обикновено намаля сметките с 2/3 докато не го открият. Тогава сметката рязко скача.
11
1
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
При постоянното увеличение на цената, няма как да пестиш. Тъкмо научих магарето си да не яде, и то взе, че умря.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е този ток.!?Той бил бизнесмен. Навън е *** студ под 0.Той спрял климатиците. Персонала му със сини устни и изпръхнали зачервени ръце работи. В помещението е 2 градуса. Оборот няма хората примират от студ, докато му разгледат стоката. Пусне климатика от време на време, докато завърти въздуха и на върти толкова ток колкото не е работи, през дните. Климатик не се гаси. На 28 градуса в тежките месеци. Когато си достигне необходимата температура в помещението сам се изключва и не върти ток.
9
2
 
13
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Пестене и прогонване на населението му е майката, а не стимулиране на различни отрасли. 2-3 млн човека отидоха да пестят в САЩ и Германия и да плащат данъци там, ако спрете да ядете най-добре ще е и ще спетите още повече пари от ток и храна също може да не си купувате и дрехи и елктроуреди за да спестите още повече.
8
1
 
17
 
! Отговори
без име преди 5 години
Поредната журналистическа тъпотия
7
0
 
29
 
! Отговори
И да пестиш преди 5 години
правителството ще компенсира намаленото потребление с увеличение на цената. Гарантирано от герб и техните вакли гинки.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този човек за ентропия май не е учил... С леки "пощипвания" на уредите и инсталацията може да се постигне някакво спестяване, ама чак пък да надхитриш законите на физиката...
5
9
 
7
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Анонимен 1 И Живков казваше " Пестете , пестете , смитайте ъглите, смитайте ъглите. От там дойде лафа че пестенето е майка на мизерията. Ех, социалистически спомени. Да не дава Господ.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се пести ток от осветление няма файда. Още повече, че осветлението е най-малкото перо от разхода на ток в едно домакинство. Никой не казва обаче как евтино да подгряваме вода без да се изръсим с 2-3 хил. лева.
3
0
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Що не говорите с инженери по енергини въпроси ами с разни експерти-рационализатори-изобретатели дето ни убеждават, че са пренаписали законите на физиката. Най-много се смея на изказвания от рода "харчи по-малко, и пак е почти толкова топло". От един източник можеш да получиш повече енергия по един единствен начин: повишаваш коефицента на полезно действие. При електрически нагреватели зависимостта е линейна. Там не можеш да повишиш КПД. Можеш само да намалиш загубите на отоплявания обект.
2
0
 
26
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПЕСТЕНЕТО на енергия за отопление се постига с подобряване на топлоизолацията на помещенията, а не с намаляване на напрежението и други трикове с електрозахранването.Топлоизолацията може да бъде външна и вътрашна, а при много външни стени на помещението може и да се дублира външна и вътрешна. Инвестицията се изплаща за един 6-месечен отоплителен сезон, но тя остава за дълги години. Освен това, трябва да имате и качествена дограма. Дълги години тези неща бяха непонятни и странни за българина.
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ме уби. Особено за компютрите, дето харчели между 300 и 1000 вата.Първо, в режим на изчакване, консумацията е под 15-20 вата(заспал кАмпютър).Второ - якия съвет: изключвайте ги всяка вечер. Дедето не е наясно, че тук основния живот на компютъра е от старт/стоп цикли. Има много по-голям шанс кАмпютъра да даде фира за 1000 старт/стоп цикъла, отколкото ако е постоянно включен 1000 дена.Да си зареждаме телефоните на работа - яко. А един акумулатор да заредим и да си го носим вкъщи, а?