Българската икономика минава на висока предавка!?

Според UniCredit тя ще е лидер в региона със среден ръст от 4,3%
9 май 2018 13:40, Бойчо Попов
72
Българската икономика минава на висока предавка!?
снимка: Ройтерс

България ще постигне най-бързия ръст в региона на Централна и Източна Европа със среден ръст от 4,3 на сто за 2018 г. и 2019 г. След страната ни, с по 4%, се нареждат още Словакия, Румъния, Унгария и Турция. 

Toвa става ясно от пocлeднa пpoгнoзa на UnіСrеdіt за pacтeжa нa икономиките на ЦИE, пpeдcтaвeнa пo вpeмe нa гoдишнaтa cpeщa нa Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe в Йopдaния.  

Икономиките от ЦИЕ също бележат най-силния си темп на растеж от финансовата криза насам. Очаква се икономиката да се разшири с 2,8% през 2018 г. в региона, като след това ще се забележи известно циклично забавяне, коментират още от банката. 

2018 г. ще бъде девета поредна година, в която ръстът на световната икономика ще бъде от поне 3,5%, като това не се е случвалo от 60-те години на миналия век. Ръстът на БВП на еврозоната също е силен и се вижда в редица страни.

Растежът на кредитирането в Централна и Източна Европа (без Русия и Турция, или CESEE) през 2018 г. за пръв път ще съответства на ръста на депозитите от десет години насам. През миналата година увеличението на депозитите рязко се ускори до 8%, докато при кредитирането повишението стабилно нараства от 2015 г. насам, след като спадна под нулата предишните три години. Тази година обаче се очаква ръстът и при двата сегмента да достигне 5%, сочат новите данни на UniCredit.

Интересното е, че в региона, включващ Русия и Турция, прогнозите са ръстът на кредитирането дори да задмине този на депозитите и през тази, и през следващата година. Според банката това носи известна доза оптимизъм за пренасочването на икономическите настроения на региона от спестявания към инвестиции.

През изминалата година най-бърз ръст на кредитирането бележи Турция с 20,7%. След нея е Словакия с 9,9%, Босна и Херцеговина с 6,5% и Чехия с 6,5%. Очакванията на банката са отдаването на заеми в тези страни да достигне по-умерен ръст, но рязко да се ускори при страните, които изоставаха през 2017 г., например Хърватска и Сърбия.

Според проучването на UniCredit от 2011 г. насам съотношението кредити/депозити под 100% в банковата система на ЦИЕ (без да се включват Турция и Словакия) и ще остана стабилно и сравнително без промяна през 2018 и 2019 г. Това показва, че повечето банки от региона успяват да се самофинансират.

Държавата, където това съотношение се очаква да спадна най-рязко за времето от 2010 до 2019 г., е Унгария – от близо 140% до около 70%, или двойно по-малко. Също сериозно понижение се очаква за България – от около 115% преди 8 години до 70% през следващата година. Само при два страни се очаква обратната тенденция с увеличение на съотношението – Словакия (от 90% на 100%) и Турция (от около 92% до около 125%).

Каква е другата положителна новина вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
6
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Не се лъжете, "ускоряване на икономиката" се превежда от банкерски на човешки език като "презастрояване и дълг"
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухобоико стига с лъжите никои не ти вярва пътник си в бунището
64
2
 
10
 
! Отговори
www преди 5 години
ХАЙДЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА ДА РАБОТИМ ПО УСЪРДНО ЗА ДА МОЖЕ ШЕФА ДА СИ КУПИ И ЯХТА А ДО ГОДИНА И НЯКОЙ ОСТРОВ...
63
3
 
8
 
! Отговори
Баджанака. преди 5 години
Икономиката на България няма да се ускори през 2018година прогнозира ЕБВР .КОЙ лъже народа не знам, но по скоро вярвам на ЕБВР-Европейска банка за въстановяване и развитие
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хаха само глупости пишете браво на вас
61
3
 
8
 
! Отговори
8===о преди 5 години
До Браво! 58Третият мандат на ГЕРБ си е за оплакване - съвсем се разпасаха. То не бяха суджуци , то не бяха Гинки. Отделно че ни омотават в руски интереси ,които спъват развитието ни.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-леко, ще прескочим китайците, ва!
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости. Нали знаете, че за да се направи точна прогноза е необходимо входящите данни да са вярни и истинни? С подвеждащатас информация от статистиката и с изцяло лъжливи пропагандни данни от правителството, не се изненадвам че прогнозите са такива. Фактите обаче са плашещи. 2/3 от хората мизеруват, за сметка на тези които дефакто окрадоха еврофондовете и станаха милионери - те са и тези, които правят спестовни депозити, строят къщи и купуват нови коли. Не се заблуждавайте изобщо.
58
1
 
4
 
! Отговори
До Браво преди 5 години
Хора като теб са леко кривогледи с розови очила.
57
31
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Още няколко години и България ще достигне средния стандарт за ЕС. ГЕРБ вече се доказа че е най успешната партия във цялата история на България. Това го потвърждават абсолютно всичките ни патньори. И във ЕС и във САЩ.Жалко е че все още има една малка група нещастни човечета които злобеят и мечтаят ГЕРБ да се провали и да приключи развитието на страната. За щастие тези човечета ще останат много разочаровани! :))) България ще продължава да върви напред! А ГЕРБ ще продължава да бъде номер 1.
56
8
 
8
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
каквито и да ги мъдрите докато има капитализъм все по-зле ще става
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската икономика минава на висока предавка!?---------------------------------Минаваме на ракетна скорост - R :D
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42При Боко и ЦецУ ли си на щат или си *** по рождение?!
53
6
 
12
 
! Отговори
ха-ха-ха! преди 5 години
Едни и същи тpoлове ту плюят по емигрантите, че били предатели, ту по останалите българи, че били мързеливи! Идеята е никой да не оспорва тиkвената стабилност. Особено смешни са, като обясняват, че в прованса давали под път и над път по няколко бона заплати, но работниците били алчни и некадърни и не се хващали на работа.
52
5
 
23
 
! Отговори
.!. преди 5 години
Значи аз едно не разбирам и то е, че майка ми и баща ми, те живеят в малък град от години получават една и съща заплата! Увеличенията ми за 10 години са били май 2 бяха и то МИЗЕРНИ! Пенсиите на баба ми и дядо ми, особено на баба за 15 години се е променила с 40лв нагоре и сега баба ми взема цели 212 лв пенсия! Значи освен близките ми дето работят извън БГ всички останали парите им не са мръднали кой знае колко десетки години! Та как така икономиката ни е все нагоре и нагоре и нагоре!!!!!???????
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност България се намира в ЮГОизточна Европа не знам къде ни бутат в централна и източна Европа/Полша.Русия.Белорусия.Украйна.Молдова и части от Румъния/.Източна половина е друго,но това не е само източна Европа защото Балканите и части от Турция са в източната европейска половина.Иначе дано са верни прогнозите.
50
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало предатели , емигранти , мигранти пак ли плюете родината.. Аз съм добре взимам 2000лв. сина ми взима 4000лв. не ми трябва никъде да бягам .. брат ми бега в Лондон и в момента е по-беден в момента от мен. каквото вземе всичко отива в наеми по канала на Темза..
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Расте българската икономика! Вчера например пред контейнерите за *** имаше много повече *** и каруци отколкото миналата година. Дори вече има *** механизирани, с колела и колички, макар и детски. Затова стига с това черногледство! България напредва - па макар и назад.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аз-ътПреди 10 години сме правили 5-6%, а трябваше да правим поне 10%. Сега след 2008 кризата е друго, вече не се правят такива проценти.. анадънму? мисли с главата си
47
2
 
7
 
! Отговори
баба пена преди 5 години
До Морскито па преди герб страшна икономика имаше