Българската икономика минава на висока предавка!?

Според UniCredit тя ще е лидер в региона със среден ръст от 4,3%
9 май 2018 13:40, Бойчо Попов
72
Българската икономика минава на висока предавка!?
снимка: Ройтерс

България ще постигне най-бързия ръст в региона на Централна и Източна Европа със среден ръст от 4,3 на сто за 2018 г. и 2019 г. След страната ни, с по 4%, се нареждат още Словакия, Румъния, Унгария и Турция. 

Toвa става ясно от пocлeднa пpoгнoзa на UnіСrеdіt за pacтeжa нa икономиките на ЦИE, пpeдcтaвeнa пo вpeмe нa гoдишнaтa cpeщa нa Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe в Йopдaния.  

Икономиките от ЦИЕ също бележат най-силния си темп на растеж от финансовата криза насам. Очаква се икономиката да се разшири с 2,8% през 2018 г. в региона, като след това ще се забележи известно циклично забавяне, коментират още от банката. 

2018 г. ще бъде девета поредна година, в която ръстът на световната икономика ще бъде от поне 3,5%, като това не се е случвалo от 60-те години на миналия век. Ръстът на БВП на еврозоната също е силен и се вижда в редица страни.

Растежът на кредитирането в Централна и Източна Европа (без Русия и Турция, или CESEE) през 2018 г. за пръв път ще съответства на ръста на депозитите от десет години насам. През миналата година увеличението на депозитите рязко се ускори до 8%, докато при кредитирането повишението стабилно нараства от 2015 г. насам, след като спадна под нулата предишните три години. Тази година обаче се очаква ръстът и при двата сегмента да достигне 5%, сочат новите данни на UniCredit.

Интересното е, че в региона, включващ Русия и Турция, прогнозите са ръстът на кредитирането дори да задмине този на депозитите и през тази, и през следващата година. Според банката това носи известна доза оптимизъм за пренасочването на икономическите настроения на региона от спестявания към инвестиции.

През изминалата година най-бърз ръст на кредитирането бележи Турция с 20,7%. След нея е Словакия с 9,9%, Босна и Херцеговина с 6,5% и Чехия с 6,5%. Очакванията на банката са отдаването на заеми в тези страни да достигне по-умерен ръст, но рязко да се ускори при страните, които изоставаха през 2017 г., например Хърватска и Сърбия.

Според проучването на UniCredit от 2011 г. насам съотношението кредити/депозити под 100% в банковата система на ЦИЕ (без да се включват Турция и Словакия) и ще остана стабилно и сравнително без промяна през 2018 и 2019 г. Това показва, че повечето банки от региона успяват да се самофинансират.

Държавата, където това съотношение се очаква да спадна най-рязко за времето от 2010 до 2019 г., е Унгария – от близо 140% до около 70%, или двойно по-малко. Също сериозно понижение се очаква за България – от около 115% преди 8 години до 70% през следващата година. Само при два страни се очаква обратната тенденция с увеличение на съотношението – Словакия (от 90% на 100%) и Турция (от около 92% до около 125%).

Каква е другата положителна новина вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам от къде ви инват на ум тия глупости? Каква висока предавка, какви 5 лева? Основните ресурси за един бизнес са суровини, хора и транспорт. В България газта например е 40% по-скъпа от колкото в Германия, хората избягаха в белите страни а за транспорт не ми се и говори. От къде ще дойде ръста на икономиката? От IT сектора? От Туризма? или отново ще се разчита на старата максима че "емиграцията храни нацията"
25
0
 
22
 
! Отговори
тъпчо преди 5 години
Ако може без вицове на 9-ти май!
24
0
 
8
 
! Отговори
Тоест преди 5 години
ще се краде още повече ли? Да си седим тогава на първа предавка по-добре
23
0
 
14
 
! Отговори
-------------------- преди 5 години
Не било висока предавка, а на задна и скъсали амбреажя от толкоз задни движения.
22
16
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
Не знам.....Като има работа ,сме недоволни.Като няма работа пак сме недоволни.Ние Българите винаги сме и винаги ЩЕ бъдем недоволни.........преди 10години ходехме да работим в Унгария за 500лв. сега в БГ взимаме 700/1000 и нагоре в провинцията и пак сме недоволни......
21
1
 
15
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 5 години
Банките,имотните агенции и строителните фирми надуха нов имотен балон !
20
2
 
20
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Ам дааа 4,5% ръст на ... проституция, кражби и друсалка. Верно минава на високи обороти.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2020 г. спират евро фондоветте и бързат за еврозоната и печатнциите.
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, на висока предавка??? Къде я видяхте тази икономика и кой ще сменя предавките, Рапонягата от Банкя? Държавата е в колапс, оставена на самотек, ограбена и обезсилена от доцент Тикваров, затънала в заеми и беднотия. Защо не се анализира доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на България? Защо се мълчи? Защото сме трагични заради Шайкаджиите и тяхната псевдополитика. И докога ще се лъже? Тиквара в на финала, краде за последно, щом е пратил щерка си в САЩ. Ще бяга!
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лихвите по ипотечни кредити в Рашка са над 15%. Сравнени с 3.5-4% в България, ясно показва колко зле са РусНаците.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само немските инвестиции са намалели.Почти нямаме чужди инвестиции.Такова чудо не е имало от много години насам.Въпреки ниските данъци и евтина работна ръка никой не иска да инвестира заради огромната корупция и несигурност.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много поскъпнаха наемите и в София не се живее. Формира се нов мехур както през 2009 г.
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашка ще отбележи ръст от -2% или -3% ... ако имат късмет, ако нямат ще е минус 5%
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те, тия от Уни кредит всички са милионери.Освен това са близки до властта,особено Левон Х...ян,така че,за тях 4,3% си е една доста солидна сума,ако на тази база изчисляват собствените си доходи.
12
1
 
15
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Как има ръст.Голям а в същото време немските инвестиции са най ниски от 5г насам.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще направят нулеви лихвите по депозитите и ще им увеличат таксите, щото трябва да печелят банките. Ако не може от кредити, ще почнат да печеля от депозити. Ще си плащаме за да стоят парите ни в банки.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха хсЩе ще ще... Нали Вожда ви Тикви ви забрани да говорите в бъдеще време бе
9
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 4 Що па трябва да ти обесняваме.Живей си в невидение. Не ни пречиш.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Предавката" се е вдигнала временно заради намалелите хора на пазара на труда, за повече пари вече се получават по-нискокачествени услуги. Инфлацията е много по-висока от официалната и на практика обедняваме.
7
3
 
15
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Смях се от сърце....Най-високия разтеж на балканите ...ама по ромска раждаемост...Явно са объркали две статии .Безработица ,колапс в МВР ,болници,само бюрокрацията в разтеж -това веждам аз.