104-годишен австралийски учен избра... евтаназията

От една година Дейвид Гудол не можел да се движи
10 май 2018 17:15, Елка Василева
18
104-годишен австралийски учен избра... евтаназията
Дейвид Гудол. Снимка: БТА

Най-възрастният австралийски учен проф. Дейвид Гудол, който беше на 104 години, сложи край на дните си с евтаназия в Швейцария.

Край него са били внуците му и един приятел.

Проф. Дейвид Гудол от университета в Пърт не страдаше от никакво заболяване в терминална фаза, но по неговите думи качеството на живота му се влошило от една година, защото вече не можел да се движи.

В началото на годината проф. Гудол направил неуспешен опит за самоубийство. След това поискал разрешение от властите за евтаназия, но не го получил. Затова се свързал с организация в Базел, която съдейства на хората за асистирано самоубийство.

По думите на учения най-тъжното в неговия случай било, че не му позволяват да се спомине в родината си. "Човек на моите години трябва да има всички граждански права, включително и това да избере как да умре", каза Гудол, когато заминаваше за Швейцария.

Асистираното самоубийство е забранено в повечето страни по света. Това беше така и в Австралия до миналата година, когато тази практика беше легализирана в щата Виктория. Асистирани самоубийства обаче ще могат да бъдат извършвани там едва след месец юни 2019 г. Те ще бъдат осигурявани само на пациенти в терминална фаза на болестта с перспектива за живот не повече от 6 месеца.

Професор Гудол е пожелал тялото му да бъде предадено на медицината, а ако това е невъзможно, прахът му да бъде разпръснат на място. Той не е пожелал след смъртта му да има церемония.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ски, наистина, в България правителството асистира самоубийството на цяла една нация. До сега не се бях сещал да погледна нещата под този ъгъл. *** тезисите напрактика правят точно това - асистират самоубийството на нацията. В Англия на територия малко по - голяма от нашата живеят 10 пъти повече хора. И там джендърите и феминистките процентно са поне 10 пъти повече. Явно някой си върши работата ефективно ;)))
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки може да се самоубие...Перверзията на евтаназията е, че принуждаваш мдицинско лице да те убие...Лекарите не учат за убийци. Като ти е писнало: прережи си вените, изпий шепа сънотворни. Не изисквай от другите да свършат това!
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - Само ментално болен човек може да се самоубие.Ти стани най-напред професор, а след това и на 104 години, чак тогава съди и давай оценки за решенията на хората!
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако проблема е бил само че не може да ходи решението му не е толкова логично за повечето хора, но явно човека си има своите причини които само той си ги разбира
9
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ментално болен човек може да се самоубие.
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
eftanazijata beshe lli zabranena?za kude byrza?
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Не разбирам, защо въобще е забранено."Докато е жив държавата ще може да цоца пари от него. Старческите домове са си цяла индустрия, при това високо печеливша. А и от такива единични бройки, които доживяват пределна възраст успяват да качат фигурата за средната продължителност на живота, изкарвайки текущата ситуация много по-розова от колкото е в действително. Не случайно предписва средната текуща възраст на смърт за продължителност на живота на текущо раждащите се...
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако и когато се докарам до такова положение с удоволствие ще избера евтаназията като този..Ако е незаконна ще намеря друг начин.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да си говорим, над 80 живота е леш, ако нямаш късмет да си генетично облагодетелстван на тези години вече едва ходиш, имаш късмет ако не те е хванала деменцията, има един 85г комшия, обяснява ми как от неговата компания приятели 17 човека, само той е още жив....АБСОЛЮТНО ЗА!
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достоен човек!
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам, защо въобще е забранено. Какъв е проблемът човек да пожелае да сложи край на живота си и да му бъде помогнато от компетентни лица, без болка и т.н.
2
3
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Жалко за човека.Тъкмо се надявах Сиднито да се евтаназира
1
5
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
браво!