Facebook пита европейците: На кои медии вярвате?

Целта е органичаване на източниците на фалшиви новини
11 май 2018 12:45, Бойчо Попов
25
Facebook пита европейците: На кои медии вярвате?
снимка: Ройтерс

 Американската технологична компания Facebook се обърна към потребителите си в Европа с въпрос кои са новинарските източници, на които имат доверие. Целта е да ѝ помогнат да реши дали да разшири промените в своя News Feed, както направи в САЩ по-рано тази година с цел да се бори с дезинформацията, предава Ройтерс.

През януари главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг заяви, че News Feed ще приоритизира “новините с високо качество” пред източници, чиято достоверност не е сигурна, като част от битката си срещу фалшивата информация в платформата.

Facebook е критикувана за това, че не може да се справи с фалшивите новини, включително такива от предполагаеми оперативни лица от Русия (повече по темата вижте тук) и други генериращи печалба, които се разпространиха из платформата изключително по време на предизборната кампания за президент на САЩ.

Същевременно компанията има не много добри отношения с медиите, особено с тези със силни политически пристрастия. 

През януари Зукърбърг заяви, че има твърде много “сензации, дезинформация и поляризация" в света, а социалните мрежи влошават този проблем.

"Социалната мрежа позволява на хората да разпространяват информация по-бързо от всякога и ако не справим конкретно с тези проблеми, тогава ще ги засилим", написа той тогава.

Компанията, която има над 2 млрд. потребители месечно, се обърна към потребителите си, за да определи как се подреждат медиите по отношение на надеждността на информацията, която предлагат. За целта социалната мрежа използва кратки проучвания на уебсайта си.

В четвъртък Facebook заяви, че ще започне подобни проучвания сред потребителите във Великобритания, Германия, Фрация, Италия и Испания.

Говорител на компанията заяви, че резултатите от проучването понастоящем няма да окажат влияние върху класирането или показваното в News Feed във Великобритания или друга държава.

Facebook твърди, че ще обяви, ако реши да прави каквито и да било промени.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да попитам оня бивш депутат г- н гумнеров кои ли създаде услугата интернет за теглене се едно у вас не теглят да бе и кои затри видиотеките заради тоя вид услуга дето си късаме главите че и без това половината което се тегли е некъдърно за съжаление
19
0
 
3
 
! Отговори
Moonwatcher преди 5 години
медиите са отражение на политиката. политиката се отрязява в медиите. колкото по-фалшива е политиката, толкова по-фалшиви са новините в медиите (им). аз на евреи не вервам, както и на "царе". мога да кажа и защо, но ще ме изтрият!
18
3
 
1
 
! Отговори
отг преди 5 години
на никои. Особено на Днес и дир бг -руски сайтове!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно ако питат българите, коя медия ще излезе доверена. Като сме на дъното на всички класации по свобода на словото, а повечето медии са собственост на 2ма човека. Може би вече трима, след последните продажби. Но все тая. Аз лично имам доверие повече на руските оперативни лица, отколкото на платените български джурналисти. Руските оперативни лица поне имат ясна политическа принадлежност и цели, така че знаеш какво точно да очакваш от тях. Нашите пеят за който им плати.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такава медия която да казва истината, а за този наведен сайт да не говорим.
15
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Аз вярвам на Drudgereport. Шестият по трафик сайт в целия свят. Преди Yahoo, който е 7.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На нито и една
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз имам доверие единствено на Баце.Слушам го какво казва сутрин, на обяд сверявам казаното от сутринта и задължително за вечеря си записвам какво казва. Но няма гаранция, че на следващата сутрин има нещо общо с казаното от предния ден.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименизраелците пуснаха фейк нюз :))
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има пълно доверие на местната КИА - Клюкарско Информационна Агенция, каквото са ми казали все е вярно.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако вярваш на която и да било медия IQ-ти със сигурност е по-ниско от стайната температура!!!!!!
9
3
 
17
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
не вярвам на абсолютно никакви западни мас медии,превърнали са се в кефеф за пропаганда и лъжи ,само за смях стават ,гледам RT там е истината !
8
3
 
11
 
! Отговори
Безплатен руски трол преди 5 години
Е, ся...мноо ясно. Вярвам само на CNN, Fox . А от вестниците само Ню Йорк Таймс и Уошингтън пост, все пак взеха Пулицър, килата бейбе . Хм странно , що ли само еврейски избрах? Вярвам много и на белите каски , те нали пък Оскар взеха.
7
0
 
15
 
! Отговори
Лъжци преди 5 години
Хаха на нито едни
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Израелците пуснаха видео как тяхна ракета унищожава великия Панцир-С1. Т'ва по РТ никога няма да го видиш. В каспаров.ру обаче го има :) Да, каспаров.ру е блокиран за Рашка.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично на медии не вървам/вестници и телевизия/. Вървам само на това, което видя с очите си, всичко друго е ... Няма как да върваме на нещо, чиято собственост е на ония упралвници, ще говорят и излъчват това, което ви се иска да чуете или видите - абе нагласена работа. Всеки сам си решава в крайна сметка в какво да вярва - всички си имаме глави на раметене, сега че някой не ги използват е друга тема.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От фейсбоклука явно решиха, че скандалът с личните данни е отшумял и пак изпълзяха от дупките си да се правят на велики. Интересно , че говорят за новини, след като бивш техен служител разкри, че служителите на фейсбоклука показват на потребителите си само новини, отговарящи на политическите убеждения на служителите и цензурират неудобните за тях новини.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дядо ПенсСигурно ти е малък, затуй
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам на руските. Вярвам на тези които руснаците са блокирали.
1
0
 
17
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
Я вервам само на ,,оная си работа,, ! 70 години спи с мен и още не ме е ,,онодил,, !