Каква е ролята на азотния оксид за ефекта от фитнеса?

Оправдан ли е приемът на фитнес добавки? Вижте!
12 май 2018 16:12, Антон Асенов
7
Каква е ролята на азотния оксид за ефекта от фитнеса?
Източник: Reuters

Азотният оксид е естествено образуван в организма газ, който оказва влияние върху вътрешната обвивка на кръвоносните съдове (ендотел). Основната му роля се изразява в стимулиране отпускането на мускулатурата в съдовата стена и разширяване на кръвоносните съдове. Този му ефект е причина азотният оксид да се разглежда като средство за укрепване и подобряване издръжливостта на мускулатурата при занимаващите се с фитнес тренировки и бодибилдинг. Ползите от това приложение на азотния оксид обаче все още са дискусионни в няколко аспекта. 

Фитнес добавките не съдържат чист азотен оксид, а продукти, които стимулират производството на този газ в организма. Това води до повишаване притока на кръв към мускулите и по-бързо изграждане на допълнителна мускулна маса. Теоретично това действие е много позитивно за подобряване представянето във фитнеса, повишаване издръжливостта на мускулатурата и ускоряване на възстановяването след тренировка. Практическото постигане на тези ефекти обаче и по-скоро дискусионно.
 
Основна причина ползите от този тип фитнес добавки да се поставят под съмнeние е фактът, че тяхното действие не е безспорно доказано от клинични проучвания. Твърденията за него са по-скоро плод на логически обяснения за потенциалния ефект от приема на въпросните продукти, ускоряващи производството на азотен оксид в организма. Доколко този ефект носи преки ползи за подобряване на фитнес производителността и качеството на тренировките не е ясно.
 
 

7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
праомира преди 8 месеца
До АнонименЧетох и пробвам въглероден двуокис, който отделяме при дишане. Дишам в найлонова торбичка 2 минути, носът е отвън, когато имам време и нищоработа. Първият път сензацията е голяма. към синусите усещах магистрала. Сега не ми е необходим часовник по задъхването познавам изтичане на времето. Действува на белите дробове много силно, излизат доста неща,, Няма лекарства, лекари, пари.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чудовища, хората с белодробна хипертония се молят да имат възможността да дишат азотен окис, като последната форма на борба срещу тази скапана болест, а вие го ползвате за да трупате мускули?Ч Няма справедливост в този живот. Просто няма. Едни да не могат да дишат, а други да ползват лекарството им за да се газареят пред мадамит с великите тела. Ама иначе, като олимпийците, всичките са астматици и горкинките не могат да дишат. Не знаете какво е да не можеш да дишаш. Нищо не знаете.
4
0
 
4
 
! Отговори
Некой си... преди 8 месеца
От т. нар. Азотни бустъри няма абсолютно никакъв смисъл. Само те напомпват и нищо повече, мускулът не нараства, пробвано е.
3
2
 
8
 
! Отговори
Генетика не зоб! преди 8 месеца
До Анонимен 1 Хората който са починали под 55 години всичките който познавам са били пушачи и пиячи нито един спортист и забележи най-често от рак,кой на белия дроб кой на главата... против стероидите съм те са или за професионалисти(спортисти)или за актьори в Сащ или ако си бияч и затворник когато ти трябва сила,бързина и смелост,както и агресия.По принцип всеки голям мутреещ се бандит в Бг и трениран почни тарторите в Плевен,Ловеч и стигаш до София и Бургас!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На мен добре ми действа преди трен. То пак сякаш нещо е доказано с тоя живот. 5 години хвалят нещо, после почват да го плюят.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С мускули или без мускули и тия пауни ще ги закопаят някой ден.Дигат,зобат,дигат,зобат и после се чудят с кого да се сбият ама така очевидно да е по-слаб от тях най-добре да е един а те няколко.