В Сърбия събират по 1,5 т малини от дка, у нас – 700 кила

Родните малинопроизводители искат помощта от ЕС да е на тон
Обновена: 14 май 2018 07:12 | 13 май 2018 20:12, Анисия Иванова
66

България изостава в механизираното бране на малини, а това води до по-ниски добиви, оплакват се производителите.

Докато в съседна Сърбия се получават по 1,5 тона на декар плод, у нас заради ръчната беритба добивите стигат до 700 кг/дка.

Българските малинопроизводители смятат, че трябва да се предоговорят условията за субсидиране от Европейския съюз. Основният проблем за тях е, че подпомагането е на декар, а те искат да е на тон.

Производители и преработватели от 24 държави участват в "Третия Световен конгрес на малинопроизводителите" във великотърновското село Арбанаси.

България е избрана за домакин на форума, тъй като през последните години е от най-големите производители на индустриални малини, съобщава Bulgaria ON AIR.

СТраната ни се нарежда на трето място след Полша и Сърбия. На конгреса се обсъждат намаляване на добивите, механизирането, квотите на потребление. У нас обаче все още има нерешени проблеми в отрасъла.

Липсата на работна ръка остава най-сериозният проблем на малинопроизводителите у нас. Причината е, че изкупните цени на замразените плодове са много ниски, както и разходите за труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората са гледали и работили защото така са били възпитани, това е било модерно и такива са били времената. Сега е модерно да работиш на бюро и да цъкаш с език как нямаме никакво селско стопанство. ПС: Колко отвас биха пратили децата си в селскостопанско училище.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още Ботев го е написал- спи народът тежък сън...
35
2
 
17
 
! Отговори
мтм преди 5 години
В сърбия малините тежат повече .Щото са обогатени с обеднен уран.
34
3
 
18
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Не на евротлантизмаВ НРБ, в малките градове във всеки двор се гледаха по 2 прасета, кокошки, пуйки, зайци.От това се изхранваха хората.И правеха по 400 буркана зимнина.Ако излезем от ЕС ще си отидеш ли на село да гледаш прасета и кокошки?Другарката социалистка *** дали ще си иде на село в монтанско да пасе *** и да помага в ТКЗСто?Не ми се вярва.
33
1
 
35
 
! Отговори
Пурку преди 5 години
На сърбите кой им дава субсидии? На кривата ракета космосът и е малък.
32
8
 
11
 
! Отговори
Иво 68 преди 5 години
Сърбите като влязат в EU и им сложат квотите и ги ограничат ще ги видя.....
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31 дали спиш или си на избори е едно и също. Като няма избор.
30
5
 
32
 
! Отговори
Dido преди 5 години
Да бее!!! Евроаталнтизма ви е виновен!На българина все някой друг му е виновен,все има световен заговор срещу него!Аз не помня от 1989г до сега тази държава да е имала временно американско правителстово да речем.Или времено да се ме били под управлението на кралица Елизабет!!!Все български политици,които вие избирате или по скоро не избирате,защо си спите на масата!!Политици които вземат решения които вие не успорвате,не протестирате!Щото пак спите на масата!Та кой казваш е виновен?!?!
29
13
 
33
 
! Отговори
Не на евротлантизма преди 5 години
България по време на комунизма създавше селскостопанска продукция за изхранване на две Българии а тогава ние бяхме 8 милиона и нещо. В момента почти всичко което се прозивежда от евроталантическа окупирана България е минимум 5 до 10 пъти по-малко от преди. Единствено исзключение е зърното.Селскостопанството е поредното нещо унищожено от евроталантизма
28
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако субсидията е на тон, то тогава от 700 кг от декар рязко ще увеличим добива до 700 ТОНА от декар. Хем пари ще има, хем и в Гинес може да влезем, а Боко ще се тупне по гърдите и ще изреве, че сам ги е опрашвал малиновите храсти. :)
27
2
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Че пак добре 700 кг, можеше и 500 кг да са като в Сирия.
26
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У Сърбия винаги е имало частни производители ,а у нас ТКЗСета, кражби от тях ,дотации от държавата и най вече откъсване на хората от земята и традициите свързани с нея!
25
0
 
31
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Субсидиите трябва да са на количество , а не на дка , защото и сега вадят над 700кг, но горницата е "на черно" ,тъй като субсидията им е сигурна и им идва по на сметка да се изкарват на загуба, че да не е някой да си помисли че печелят, да бяхте качили снимки с какви коли ходят земеделците на конгресите.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЯ поясни годината, в която си го видял това ? :)
23
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много убаво беше ТКЗС-то, суперсила в земеделието сме били) абе червени смешници, я обяснете тогава защо в златна Добруджа хората се редеха на опашки за хляб и олио?
22
3
 
33
 
! Отговори
Miro преди 5 години
А добър ден!С всичко е така тук, не само с малините. И не е само двойно, а тройно и четворно! И производителност на труда във всяка една сфера и добив от повечето култури. Само корупцията и мързела ни 10 повече от на всички останали. После се чудите защо големите и сериозни инвеститори са в Сърбия и Румъния, а при нас идва далавераджии и обирджии! Лош материал,*** за зеле не остана - казват ви го директно ама се сърдите!!!
21
7
 
23
 
! Отговори
мнение преди 5 години
И какво излиза сега? Значи сърбите са по-европейци от нас а не ние, въпреки членуването и слугинстването в ЕС.
20
3
 
8
 
! Отговори
к преди 5 години
До Анонимен16Де ги видя тези необработени ниви?Що си измисляш?Където земята е добра - празно няма.Изоставени са планински земи на кандърдивия 7-8 категория, които за нищо не стават.
19
15
 
22
 
! Отговори
бригадир преди 5 години
До Анонимен18Беше селскостопанска суперсила благодарение на почти безплатната ангария от ученици, студенти, войници и т.н.Помня, че съм работил на бригади по за 40ст на ден. Затова казвам ПОЧТИ.И беше задължително.Общо взето почти като робството на плантациите в американския юг 200 години по-рано.
18
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТКЗС или селскостопанското коопериране си остава до ден днешен най-съвършенната селскостопанска система, независимо от политическите ти възгледи(слава богу). Когато тя се прилагаше, България беше селскостопанска суперсила в Еропа и по качество и по количество. През 2018 г. Евроатлантическа България със свободен пазар е принудена да внася чесън и боб от Китай и марули и чушки от Македония и Сърбия.