Бензиностанции опипват пазара, пробват 2,30 лева за литър. Може и повече!

В момента цените у нас наваксват скока в котировките на петрола
14 май 2018 09:15,
129
Бензиностанции опипват пазара, пробват 2,30 лева за литър. Може и повече!
Снимка: flickr

Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30 лева за литър. Това е мнението на ценови експерти от различни компании в сектора.

Поскъпването ще е поредното от началото на този месец. Всъщност от 1 май насам почти няма ден, в който цените да не са се повишили, а основната причина за това е скокът на петрола.

В края на миналата седмица котировките му стигнаха до 78 долара за барел - най-високото ниво от ноември 2014 г. А в началото на седмицата бяха малко над 70 долара.

Именно последното увеличение все още не е калкулирано от търговците и производители на горива и се очаква да се отрази в следващите дни.

Още по темата

Почти всекидневното поскъпване на бензин и дизел от началото на май е вследствие на задържането на цените преди това, защото само през последната седмица на март например петролът се вдигна с 10% и стигна почти до 70 долара. Тогава обаче нямаше увеличение на горивата и цената на масовия бензин например остана средно 2,08 лв. според данни на сайта Fuеlо.

Очаванията на повечето петролни компании бяха, че няма да има последващо увеличение на петрола и те ще успеят да се справят с временния ръст, без да вдигат цените. Сметките им обаче се оказаха неверни и сега им се налага да наваксват с поскъпването. При обичайна ситуация цените на горивата реагират с до седмица закъснение на тези на петрола. Сега обаче има да се наваксва месец изчакване.

В България близо половината от цената на бензина и дизела се формира от облагането с данъци. Останалата част се пада на разходи за транспорт, маркетинг, поддръжка на бензиностанции, но основно - на петрола. Грубо сметното поскъпване на нефта с 10% дава отражение с до 4 на сто върху горивата. Има и друга, по-проста сметка - вдигането на петрола с долар води до увеличение на литър бензин и дизел с 1-1,5 ст.

Ако пък се сравняват котировките на нефта от миналия май, то за една година те са се вдигнали с 40%. За същия период горивата би трябвало да са увеличили с 16 на сто, но поскъпването им е под 10%. Ето защо се очаква цените да продължат да се качват с поне още 2-3 ст. на литър, до 2,30 лв., пресмятат експерти пред "24 часа".

Ръстът в котироките на нефта дойде през последните дни след опасенията за доставките от Венецуела и Иран и обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран с добавка - заплаха, че може да има нови санкции за Техеран.

Иран е третият по големина производител на нефт от страните от ОПЕК и изнася около 2,5 млн. барела петрол на ден. Около 1/5 от този обем е за европейския пазар и всяко сътресение покрай държавата се отразява бързо върху горивата.

Най-ясно това се видя на пазара у нас. Само през последния месец бензинът и дизелът от средна цена 2,08 лв. стигнаха до 2,25-2,26 лева в големите вериги бензиностанции. В по-малките цените са с около 10 ст. по-ниски.

Ако пък се сбъднат прогнозите на голми финансови институции като “Голдмън Сакс” и Банк ъв Америка, то тогава може да се каже, че времето на евтините горива свърши. В края на миналата седмицата първата банка обяви, че очаква повишение на петрола до края на годината до 82,5 долара за барел. При Банк ъв Америка прогнозата е още по-стряскаща - 100 долара през следващата година.

Достигане на първата посочена котировка означава цената на бензина и дизела у нас да стигне 2,45-2,50 лева за литър. Ако се сбъдне втората стойност от 100 долара, тогава ще има и нов рекорд при горивата и цените ще минат над 2,70 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
3
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Тука пак се опитват да ни прокарат разни вредни мисли.Само социализъм се върти в главата на тези тролетарии.И го правят защото знаят че е вредно за обществото.Много омраза към България в тази Евразия.
92
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е политиката на Бойко Магистралката. Съсипа междуградския транспорт и остави да внясяме 20 годишни таратайки на минимален данък. Целта е София да се напълни с 5 милиона дизеляка и ако искаш да излезеш от столицата да нямаш друг избор, освен да ползваш таралясника и да си даваш заплатата на Лукойл.
91
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 лева да пробват, пак ще купуват, защото без кола, не може
90
6
 
20
 
! Отговори
D преди 5 години
Какво да очакваме от една пропаднала държава.
89
3
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Я па че ходим да копам магнезий в Сибир и че си направим колата да върви на ток от солена вода и магнезиева сплав.
88
1
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Предложение87 Това, което предлагаш, вече го имахме, нарича се социализъм. Ефектът от него е, че бизнесът ще загуби желание за работа, и ще кротува, срещу минимални печалби. Друго нещо трябва да се направи. Трябва социалдемокрация, не див капитализъм, павен от бивщи социалисти, както до сега.Държавата трябва да ти създаде условия и облегчения да работиш и печелиш, и накрая с кеф да си платиш данъците, защото знаеш, че няма да пълниш с тях каца без дъно, както сега.
87
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 3 лева да стане литъра, българина пак няма да слезе от таралясника. Искайте още! Още може.
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горивата не са скъпи акциза е висок. На всеки литьр лев за другарите.
85
10
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам държавата на се обяви срещу бизнеса и да им секвестира печалбите и да ги раздава на народа. Бизнесът се стреми да прави печалби, а държавата е длъжна да конфискува печалбите на бизнеса и да ги раздава на народа. Ако ГЕРБ не го направят, ще изберем БСП да национализират печалбите на бизнеса и да ги раздават на народа!
84
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опипват?!!! Направо ни обират!
83
5
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Който е чакал по-високи цени на горивата да благодари на Тръмп. Излизането на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран вече качва цените на нефта. Печелят износителите на нефт (в това число и Русия) а, с малко манипулация по медиите - и търговците на гориво.
82
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да не опипате дървото на народа вече .
81
3
 
29
 
! Отговори
Смешни вопли преди 5 години
Набийте си го в главите - Бизнесменът е ДЛЪЖЕН да реализира възможно най-голяма печалба. На него това му е работата. ТОВА ПРАВИ!!!!Държавата (Тиквата и ГЕРБ в момента) е ДЛЪЖНА да ви защити от монопол и т.н. Затова не се сърдете на Лукойл или друг играч на пазара, а на ГЕРБ, които си взимат комисионните и си трайкат. Те не си вършат работата.
80
14
 
11
 
! Отговори
баровец преди 5 години
Горивата не трябва да падат под 10 лв. за литър ! Да се видим, кои сме хората г парите ! Не като сега *** и Пульо се качили на някакви таратайки и обикалят дато изоглавени !
79
1
 
12
 
! Отговори
:) преди 5 години
Лятото ще видите и 2.60-2.70, а защо не и ТРОЙКА. Фалита на Рашата се отлага за неопределено време.
78
3
 
27
 
! Отговори
ВЪПРОС ДО преди 5 години
ЗАЩО ЩОМ МРЪДНАТ КОТИРОВКИТЕ НАГОРЕ РЕАКЦИИТЕ СА МОМЕНТАЛНО ВДИГАНЕ , А КОГАТО Е НАДОЛУ СЕ ТУТКАТ С МЕСЕЦИ ??? НАРОДА НЕ Е ГЛУПАВ , А ВИЕ КРАДЕТЕ БЕЗОГЛЕДНО СЪЩО КАТО ЕЛЕКТРОТО , ТОПЛОФИКАЦИЯ , ВОДНИТЕ КОНЦЕСИОНЕРИ ..... ПРАВИ СТЕ , КАТО СТАДОТО БЛЕЕ СТРИЖИ ДОКАТО МОЖЕШ
77
0
 
10
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Браво похвална инициатива чкаме 3 лева
76
4
 
25
 
! Отговори
закривай преди 5 години
За какво ни е тази рафинерия в Бургас , само да инкасираме екологични проблеми ли ? Лукойл НЕ плащат и стотинка данъци , все са на загуба , правят контрабанда типично по руски . Трябва този тумор да се премахне , около нас рафинерии дал бог и всичките те продават на по-ниски цени , а приходите на държавата така и така се формират от акциз и ДДС , закривай !
75
6
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
По целия свят като падаше петрола тука се вдигаше и така не обясниха каква е тази аномалия, а сега като се вдига те разбира се са първи на редицата при вдигането.От както Марешки е на пазара зареждам само при него въпреки че Лукойл е на 300 м , защото си спомням как едно лято преди години бяха сложили 2,50 нафтата а по света на половина..
74
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не купувайте от Лукойл бе, от щом Златев ви е излъгал, защо купувате от Лукойл на високи цени, има много други, зареждайте от тях бензин на ниски цени!