Бензиностанции опипват пазара, пробват 2,30 лева за литър. Може и повече!

В момента цените у нас наваксват скока в котировките на петрола
14 май 2018 09:15,
129
Бензиностанции опипват пазара, пробват 2,30 лева за литър. Може и повече!
Снимка: flickr

Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30 лева за литър. Това е мнението на ценови експерти от различни компании в сектора.

Поскъпването ще е поредното от началото на този месец. Всъщност от 1 май насам почти няма ден, в който цените да не са се повишили, а основната причина за това е скокът на петрола.

В края на миналата седмица котировките му стигнаха до 78 долара за барел - най-високото ниво от ноември 2014 г. А в началото на седмицата бяха малко над 70 долара.

Именно последното увеличение все още не е калкулирано от търговците и производители на горива и се очаква да се отрази в следващите дни.

Още по темата

Почти всекидневното поскъпване на бензин и дизел от началото на май е вследствие на задържането на цените преди това, защото само през последната седмица на март например петролът се вдигна с 10% и стигна почти до 70 долара. Тогава обаче нямаше увеличение на горивата и цената на масовия бензин например остана средно 2,08 лв. според данни на сайта Fuеlо.

Очаванията на повечето петролни компании бяха, че няма да има последващо увеличение на петрола и те ще успеят да се справят с временния ръст, без да вдигат цените. Сметките им обаче се оказаха неверни и сега им се налага да наваксват с поскъпването. При обичайна ситуация цените на горивата реагират с до седмица закъснение на тези на петрола. Сега обаче има да се наваксва месец изчакване.

В България близо половината от цената на бензина и дизела се формира от облагането с данъци. Останалата част се пада на разходи за транспорт, маркетинг, поддръжка на бензиностанции, но основно - на петрола. Грубо сметното поскъпване на нефта с 10% дава отражение с до 4 на сто върху горивата. Има и друга, по-проста сметка - вдигането на петрола с долар води до увеличение на литър бензин и дизел с 1-1,5 ст.

Ако пък се сравняват котировките на нефта от миналия май, то за една година те са се вдигнали с 40%. За същия период горивата би трябвало да са увеличили с 16 на сто, но поскъпването им е под 10%. Ето защо се очаква цените да продължат да се качват с поне още 2-3 ст. на литър, до 2,30 лв., пресмятат експерти пред "24 часа".

Ръстът в котироките на нефта дойде през последните дни след опасенията за доставките от Венецуела и Иран и обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран с добавка - заплаха, че може да има нови санкции за Техеран.

Иран е третият по големина производител на нефт от страните от ОПЕК и изнася около 2,5 млн. барела петрол на ден. Около 1/5 от този обем е за европейския пазар и всяко сътресение покрай държавата се отразява бързо върху горивата.

Най-ясно това се видя на пазара у нас. Само през последния месец бензинът и дизелът от средна цена 2,08 лв. стигнаха до 2,25-2,26 лева в големите вериги бензиностанции. В по-малките цените са с около 10 ст. по-ниски.

Ако пък се сбъднат прогнозите на голми финансови институции като “Голдмън Сакс” и Банк ъв Америка, то тогава може да се каже, че времето на евтините горива свърши. В края на миналата седмицата първата банка обяви, че очаква повишение на петрола до края на годината до 82,5 долара за барел. При Банк ъв Америка прогнозата е още по-стряскаща - 100 долара през следващата година.

Достигане на първата посочена котировка означава цената на бензина и дизела у нас да стигне 2,45-2,50 лева за литър. Ако се сбъдне втората стойност от 100 долара, тогава ще има и нов рекорд при горивата и цените ще минат над 2,70 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
15
 
! Отговори
до Св преди 5 години
Прав си , в наше село(малък град от 3-4хил) комшията отива за две бири до по-отдалечения магазин, за да може да иде с колата, въплеки че на ъгъла имаш една бакалия - и така няколко пъти на ден. После почва да обяснява как колата се чупела и какви разходи имала.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Лошото е че сега ще започнат едни верижни поскъпвания на всичко"---Ти пък, какво е няколко стотинки и ли няколко лева отгоре на цените, Гербаджиите вдигнаха и заплати и пенсии.Важното е да сме стабилни и предвидими партньори.
11
4
 
22
 
! Отговори
no name преди 5 години
нефтът като цяло е изчерпаем продукт. В даден момент залежите ще секнат, ще сме източили всичко и тогава ще стане много, много скъп. Тъй като алтернативните т.нар.био горива или електромобилите все още не са по джоба на масовия потребител, то придвижването с автомобил ще стане лукс и привилегия на най-богатите. А останалите прошляци ще се возим с каруци, както е било преди, щото нито ще можем да си позволим бензин/дизел нито алтернативите. Затова инвестирайте в животинска тяга.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама да опипват и на петуна.
9
2
 
18
 
! Отговори
Х-men преди 5 години
Марешки продаде бензиностанциите си и цените започнаха да хвърчат!
8
3
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"5 лева го направете, вашата кожа ненаситна."---Тихо, колега, ще те чуят!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В околността цената варира от 1,06-1,20? , и цената я обновяват всеки вторник, не всеки ден както в бг.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа ще се минава на олио
5
2
 
34
 
! Отговори
Св преди 5 години
Ох, откакто си продадох колата преди 6 години се родих. Иначе 200 м. - колата. Къде отидеш с нея все паркинг, глоби, застраховки, данъци, ремонти, горива, масла. Основно си се придвижвам пеша, жената, детето и те така. 1-2 пъти месечно някое неотложно такси. Аз повече се притеснявам не за собствения си разход, а че това ще повлече цените на всички стоки, зависими от транспорт - неконтролируема инфлация.
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е че сега ще започнат едни верижни поскъпвания на всичко,
3
0
 
46
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Да, и няма картел, само любовни мейли между служители на големите вериги ;)
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Могат да го направят, колкото си искат. Стига да имат достатъчно суджук.
1
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 лева го направете, вашата кожа ненаситна. Да си го купувате само вие!