Бензиностанции опипват пазара, пробват 2,30 лева за литър. Може и повече!

В момента цените у нас наваксват скока в котировките на петрола
14 май 2018 09:15,
129
Бензиностанции опипват пазара, пробват 2,30 лева за литър. Може и повече!
Снимка: flickr

Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30 лева за литър. Това е мнението на ценови експерти от различни компании в сектора.

Поскъпването ще е поредното от началото на този месец. Всъщност от 1 май насам почти няма ден, в който цените да не са се повишили, а основната причина за това е скокът на петрола.

В края на миналата седмица котировките му стигнаха до 78 долара за барел - най-високото ниво от ноември 2014 г. А в началото на седмицата бяха малко над 70 долара.

Именно последното увеличение все още не е калкулирано от търговците и производители на горива и се очаква да се отрази в следващите дни.

Още по темата

Почти всекидневното поскъпване на бензин и дизел от началото на май е вследствие на задържането на цените преди това, защото само през последната седмица на март например петролът се вдигна с 10% и стигна почти до 70 долара. Тогава обаче нямаше увеличение на горивата и цената на масовия бензин например остана средно 2,08 лв. според данни на сайта Fuеlо.

Очаванията на повечето петролни компании бяха, че няма да има последващо увеличение на петрола и те ще успеят да се справят с временния ръст, без да вдигат цените. Сметките им обаче се оказаха неверни и сега им се налага да наваксват с поскъпването. При обичайна ситуация цените на горивата реагират с до седмица закъснение на тези на петрола. Сега обаче има да се наваксва месец изчакване.

В България близо половината от цената на бензина и дизела се формира от облагането с данъци. Останалата част се пада на разходи за транспорт, маркетинг, поддръжка на бензиностанции, но основно - на петрола. Грубо сметното поскъпване на нефта с 10% дава отражение с до 4 на сто върху горивата. Има и друга, по-проста сметка - вдигането на петрола с долар води до увеличение на литър бензин и дизел с 1-1,5 ст.

Ако пък се сравняват котировките на нефта от миналия май, то за една година те са се вдигнали с 40%. За същия период горивата би трябвало да са увеличили с 16 на сто, но поскъпването им е под 10%. Ето защо се очаква цените да продължат да се качват с поне още 2-3 ст. на литър, до 2,30 лв., пресмятат експерти пред "24 часа".

Ръстът в котироките на нефта дойде през последните дни след опасенията за доставките от Венецуела и Иран и обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран с добавка - заплаха, че може да има нови санкции за Техеран.

Иран е третият по големина производител на нефт от страните от ОПЕК и изнася около 2,5 млн. барела петрол на ден. Около 1/5 от този обем е за европейския пазар и всяко сътресение покрай държавата се отразява бързо върху горивата.

Най-ясно това се видя на пазара у нас. Само през последния месец бензинът и дизелът от средна цена 2,08 лв. стигнаха до 2,25-2,26 лева в големите вериги бензиностанции. В по-малките цените са с около 10 ст. по-ниски.

Ако пък се сбъднат прогнозите на голми финансови институции като “Голдмън Сакс” и Банк ъв Америка, то тогава може да се каже, че времето на евтините горива свърши. В края на миналата седмицата първата банка обяви, че очаква повишение на петрола до края на годината до 82,5 долара за барел. При Банк ъв Америка прогнозата е още по-стряскаща - 100 долара през следващата година.

Достигане на първата посочена котировка означава цената на бензина и дизела у нас да стигне 2,45-2,50 лева за литър. Ако се сбъдне втората стойност от 100 долара, тогава ще има и нов рекорд при горивата и цените ще минат над 2,70 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
8
 
! Отговори
Бугарите са рои преди 5 години
На Лукойл!И два долара да е барела ще плащат 2 кинта за литър. Хау!
112
2
 
11
 
! Отговори
42 преди 5 години
Последните напъни на американските маймуни да изкарат пари набързо. Но дълговете си няма да платят, разбира се
111
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няколко човека писаха колко е литърът в западноевропейски страни. Е, аз искам да ви кажа в Токио, Япония, колко е - 140 йени или по-просто казано 2.10 лв.! Една средна заплата е към 325 000 йени или без малко 5 000 лв. Но ние сме по-големи ербапи и по-прокопсали от японците - ще си плащаме, няма проблем.
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пропан-бутанът демонстративно е още евтин, само една малка подробност, за едни и същи изминати километри, всяко ново зареждане е все повече литри!
109
1
 
34
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Когато петрола се срина от 150$ на 30$ цената падна с има няма 0,4 лева.Какво излиза? Че цената на петрола не е определяща за цената на горивата. Тогава защо вдигат цените на горивата веднага като се чуе за вдигане на цените на петрола?Когато падаха цените на петрола се изредиха 1000 експерта да обесняват, че горивата са от стари партиди на старите цени, тогава горивата които сега ползваме не са ли от стари партиди на ниски цени?И последно - какво стана с картела? Уж доказателства,това,онова?
108
8
 
9
 
! Отговори
Тургут преди 5 години
Нека да стане 5 лв и нагоре , та най- накрая всички *** да слязат от колите си с които и до тоалетната ходят. Тъкмо и движението ще е по - спокойно.
107
7
 
9
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Дано всичко това даде тласък на електромобилите.
106
0
 
19
 
! Отговори
преди години преди 5 години
При 150 долара за барел бензина беше 1.40 лв.Какво ще ми опипват на пазара?
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целия ви сайт пълен с крадени Статии от дриги Медии , не те ли е срам бе Гл.редакторе , кой глу-пак те направи Гл.редактор
104
0
 
22
 
! Отговори
Факт преди 5 години
У нас връзката между цената на петрола и на горивата е много особена-при покачване на петрола горивата за часове излитат,но при понижение едва пъплят надолу,понякога и не мърдат!Разбира се,държавата не може да определя цените,но може да направи друго-нещо като ежедневен "фиксинг"-при дадената цена на петрола каква трябва да са цените на горивата(при постоянни акциз,ДДС,разходи и приемлива печалба).Така ще лъсне кой спекулира.За тая работа е нужен 1 човек или даже само компютърна програма
103
0
 
19
 
! Отговори
Плавник преди 5 години
Цените на литър в момента са на нивото, когато петрола беше 120 долара за барел. При сегашната цена от 80 долара има още мегдан за ръст от 50%. Предположете колко ще стигнат тогава цените на литър. Всички по веригата намериха ефективно начин да не си намаляват цените при рекордно ниската цена на суровината.
102
2
 
30
 
! Отговори
$$$ преди 5 години
Цените растат благодарение на:Лукойл Златевхим Цвъки, Боко и бандата с любезното съдействие на парламента
101
8
 
7
 
! Отговори
Неда преди 5 години
Благодарение на чичко Тръмп- световното недоразумение.
100
7
 
13
 
! Отговори
джо преди 5 години
Къде са сега онези "Експерти" където фалираха Русия и обясняваха на дълго и широко ,че цените на нефта ще бъдат 30 долара на барел дълго време.Или по - скоро Американците нарочно отрязаха Иран за да вдигнат спекулативно цените и да направят комфортно положението на шистовите производители.
99
1
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Кола не карам от години,ама вие,дето карате денонощно,как още търпите-не знам?!Как още не сте хванали сопите-не знам?Явно имате пари,що търпите-не ли?!
98
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 10 лева да го направят българина ще си плаща и ще си трае.
97
1
 
23
 
! Отговори
неее преди 5 години
Държавата си е добре. Управниците и контрола ги няма.
96
2
 
46
 
! Отговори
Дидо преди 5 години
Зареждам си на 1.95 от МАрешки и си свиркам. И не е само Марешки. Има доста по-малки бензиностанции, които доволно си държат в момента цена между 1.90 и 2 лв. Какво доказва това? Всеки средноинтелигентен човек може да си направи извода за договорки и уговорки между големите. Поздрави!
95
2
 
21
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Цени за 95 до 2.00лв е нормално. Над тази сума си е печалбарство. Забелязахте ли че цената се вдигаше в събота и малко се сваляше в началото на седмицата.
94
5
 
12
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Пропагандирането на социализъм трябва да се забрани като вредно за обществото.Това е вредна идеология която стои в дъното на всички неуспехи на България.