Прозрението на Борисов: Крадат ни кадрите... а Чичко Google знае как!

"Светът върви с такива темпове, че дори не можем да ги асимилираме"
14 май 2018 13:15,
355
Прозрението на Борисов: Крадат ни кадрите... а Чичко Google знае как!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов призова българският бизнес, а и лидерите на страните от Балканите да успеят да задържат младите и образовани хора в страните си.

"Трябва да се променяме, ако искаме да сме конкурентноспособни на пазара. Не говоря за пазара в Европа, която е доста изостанала в това отношение. Говоря за САЩ, Япония, Китай, където се влагат милиарди", посочи той на дискусия "Цифрови умения, нови възможности за развитие на местния бизнес".

"Със сигурност трябва да отговорим на тези предизвикателства", изтъкна Бойко Борисов и продължи: "Много трябва да внимаваме Google да не ни открадне кадрите, защото много често се случва така. Не говоря само за Google, а и за големите западни компании, които си прибират кадрите при тях".

По думите му в съвременния свят дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство.

"Може би най-срещаните реплики са: "Чукни в Google" или "Чичко Google знае всичко". Спорим ли за нещо, го проверяваме в Google", коментира той.

"Светът върви с такива темпове, че дори не можем да ги асимилираме. Ако се върнем 20-30 години назад – обикновено на 10 години се случваше нещо - от черно-бял телевизорът да стане цветен, от кинескоп да стане плазма. Сега всеки месец има нови и нови приложения", посочи премиерът.

По думите му младите хора по света и у нас дори не гледат вече телевизия.

"Всички са на телефона, там им излизат сайтове, новини и могат да видят всичко", прозря Борисов, затова и настоя, че условията, доходите и заплатите в България трябва да са такива, че младите хора да останат тук.

"Гордеем се с това, че успяхме да вкараме в класните стаи над 22 хил. деца, които изобщо не ходеха на училище... Тези деца нямаше да могат да четат и пишат, камо ли да имат дигитални познания и култура", обясни премиерът.

"Това е нещо много добро. За това решихме да увеличим двойно учителските заплати. Инвестирахме над 700 млн. лева в образователна инфраструктура", пресметна Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
35
 
! Отговори
А преди 5 години
КАКВО СТАВА С ХЪБЧЕТАТА,ВЕЧЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ,ХЪБЧЕТА ,ТА ХЪБЧЕТА,СЕГА СИ ЗАЕТ СЪС ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ,САМО ЧЕ НЕ ЗНАМ НАС КАКВО НИ ТОПЛИ,АКО ИМАХМЕ ЮЖЕН ПОТОК И БИЛИНЕ ЩЯХМЕ ДА ГИ ЗАРИБИМ С ГАЗ И ТОК,ПЪК СЕГА СМЕ ПО ГОЛИ ДУПЕНЦА,И САМО БЪРБОРИМ,ПАРИ,ИКОНОМИКА,СТОКИ,ПРОМИШЛЕНОСТ,СЕЛСКО СТОПНСТВО,БАТЕ.
289
0
 
38
 
! Отговори
ГЕРБ И ГРАДУШКИТЕ СЪ преди 5 години
ГЕРБ И ГРАДУШКИТЕ СЪСИПАХА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ЕДНА ГРАДУШКА НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ТРЪГНАЛ САМОЛЕТИ ДА КУПУВА
288
0
 
44
 
! Отговори
Миташки преди 5 години
Само бледолики ще останат и тои ще им бъди вожда....
287
0
 
37
 
! Отговори
Оги преди 5 години
Пак номера незнам какво цели ама се досещам......
286
0
 
44
 
! Отговори
gigov преди 5 години
Ами,така беше. Младите, работещи в Европа, пращаха пари на родителите си. Но, вече остарелите млади не пращат... няма ги родителите! Какво ли ще стане 2020 ,когато европари няма да има, но ще има много "ромеи" и много малко родители!? 53991
285
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А преди няколко години хваеше европа че ни взима младите да могат да пращат пари насам. Чак сега се осети какво значи това... няма кой да плаща ддс, да купува стоките, да плаща осигуровки и да си харчи паритев БГ. Младите вместо в работна сила се превърнаха в туристи за България.
284
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами вижте на обявите за работа в прованса, какви сумички дават и сметнете разходите за ток, вода и храна. Какво остава :-->. Сега внасят и джигитайци от П си майна.Кой да остане тук и за какво?
283
1
 
52
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Никой не ги краде! Те сами си бягат.Говоря за кадърните! Признавам ,работодателите сме едни преките виновници за този факт.Но държавата е хем пряк,хем косвения виновник защото благодарение на нея ,Бизнеса не може да подсигури адекватно заплащане!
282
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не ни е откраднал, сами си тръгнахме. И още ще си тръгват!
281
0
 
46
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Така е кадрите ни крадат и то яко, това митничари това чиновници-краднат яко
280
0
 
46
 
! Отговори
БОЦЕЕЕ! преди 5 години
По краденето,ти си специалист.
279
0
 
40
 
! Отговори
Оги преди 5 години
Сетил се ама късно брат....
278
0
 
41
 
! Отговори
Асен мустака преди 5 години
Кой ти го каза боко......
277
0
 
40
 
! Отговори
Миташки преди 5 години
Боко е ходил на гледачка маи......
276
0
 
60
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
Ще ти го проумее топката на раменете, че образованието и запазване на способните кадри е важно. Но най-важно е демографският проблем на българите не на кафевите.
275
0
 
60
 
! Отговори
MAD преди 5 години
А кой ги гонеше и обиждаше, а кой казваше - който не му харесва границите са отворени.Егати педе_раса. Пак гледа да трупа политически дивиденти. ВЙ *** НАРОДА ВЕЧЕ НЕ ТИ ВЯРВА
274
1
 
53
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Ей тоя откри топлата вода.Не знаех че трябва да се оправят заплатите за да се задържат хората.Сега след това откритие бих го нарекъл фундаментално очаквам масово оправяне на заплати и условия на труд.Бравос.
273
4
 
47
 
! Отговори
Zz преди 5 години
Бойко е бок!!
272
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 293Всеки обикновен българин, който обича страната и народа си, е по добра алтернатива !!!!!
271
5
 
72
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Готовите кадри ти ги прокуди, боко не лъжи. Кадрите не се раждат, те се обучават с години за да станат кадри.Ама на вас така ви изнася, за да не плащате, събирате ги от кол и въже, ама дали ще станат кадри... за жълти стотинки. .. е друг въпрос. Така че хич да не ти е на....