САЩ вече с посолство в Ерусалим, Тръмп: Прекрасен ден!

52-ма палестинци загинаха при протести в Ивицата Газа
Обновена: 14 май 2018 21:16 | 14 май 2018 21:00, Веселина Йорданова
53
САЩ вече с посолство в Ерусалим, Тръмп: Прекрасен ден!
Снимка: Ройтерс

САЩ официално откриха посолството си в Ерусалим в изпълнение на обещанието на президента Доналд Тръмп, който призна града за столица на Израел, предаде Ройтерс.

"Днес откриваме посолството на САЩ в Ерусалим, Израел", заяви посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман на церемонията по откриването, на която присъстваха израелски лидери и високопоставена делегация от Вашингтон.

Дъщерята и помощник на президента Тръмп Иванка Тръмп и американският финансов министър Стивън Мнучин откриха табелката на новото посолство на САЩ в Ерусалим, предаде ТАСС. Самият Тръмп, който не присъства на церемонията, написа в Туитър, че днес е "прекрасен ден за Израел", предаде Ройтерс.

Във видеопослание Тръмп увери, че САЩ остават напълно ангажирани в търсенето на трайно мирно споразумение между израелци и палестинци. "Най-голямата ни надежда е надеждата за мир. САЩ остават напълно ангажирани да осигурят трайно мирно споразумение. САЩ винаги ще бъдат голям приятел на Израел и партньор в каузата за свобода и мир", каза Тръмп.

Зетят на Доналд Тръмп и негов съветник за Близкия изток Джаред Къшнър заяви, че САЩ са показали на света, че може да им се има доверие. "Когато президентът Тръмп даде обещание, той го спазва. Днес бе показано и американското водачество. С преместването на посолството ни в Ерусалим отново показахме на света, че на САЩ може да се има доверие. Ние стоим редом с нашите приятели и съюзници и най-вече показахме, че САЩ ще правят, каквото е правилно", заяви Къшнър. Той добави, че и двете страни в израелско-палестинския конфликт могат да спечелят от сключването на мирно споразумение и че Ерусалим трябва да остане град, който събира хора от всички вероизповедания.

От израелска страна на церемонията присъстваха премиерът Бенямин Нетаняху, президентът Реувен Ривлин и председателят на парламента Юлий Еделщайн. Американската делегация бе ръководена от първия заместник-държавен секретар Джон Съливан, предаде ТАСС.

Нетаняху каза, че "днес е вълнуващ ден за народа на Израел и държавата Израел". "Това е велик ден за Ерусалим и за държавата Израел. Този ден ще се отпечата в националната ни памет за поколения наред", заяви Нетаняху и благодари на Тръмп, "че е имал смелостта" да спази обещанието си да премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Здравните власти в Газа съобщиха, че общо 52 палестинци са били убити днес, а над 1200 са ранени при израелска стрелба в ивицата, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на израелската армия каза, че в сблъсъците днес са участвали до 40 000 палестинци в 13 различни района по границата на ивицата Газа с Израел. Той добави, че "е била засечена и отразена атака на три напълно екипирани и добре въоръжени терористични групи, които опитали да прикрепят взривни устройства към разделителната ограда (на границата)". "Нито един от терористите не е съумял да влезе на територията на Израел", заяви говорителят.

Палестинският представител в ООН Рияд Мансур каза, че сред загиналите днес от израелски куршуми има "осем деца на възраст под 16 г.", предаде Франс прес. По негови данни убити са 45 души, а повече от 2000 са ранени.
Палестина и арабските страни обмислят възможността за свикване на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООн във връзка с ситуацията в ивицата Газа, каза Мансур, цитиран от ТАСС. По думите на палестинския представител заседанието на съвета може да се състои до 24 часа.

Масовите протести на палестинци в ивицата Газа продължават от края на март, но днес те избухнаха с нова сила заради церемонията по откриване в Ерусалим на новото американско посолство. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
17
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Само така! Радвам се, че някой дава отпор на арабите!
27
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почвам да си мисля, че май напразно ги спасихме навремето. Напразно българи лягаха пред влаковите композиции.Тези надминаха и Хитлер.
26
19
 
8
 
! Отговори
Anon преди 5 години
Всяко слагане в аналното отверстие на арабите и напомняне, че за нищо не стават е добре дошло. Палестинската *** 2000 години не можа да си създаде държава. Израел може да е всякакъв, но е единствената цивилизована държава в региона. Силен Израел- спокоен район.
25
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова е отвратително, че не намирам думи.Демократичният Запад се ос.ра окончателно.
24
7
 
17
 
! Отговори
бай х преди 5 години
52 палестинци са били убити днес... сред тях има и деца ...защо това не е новина защо след като палестинците протестират ... срещу тях започва стрелба включително и от снайперисти .....
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
време е за импийчмънт, колко глупости сътвори перуката не е истина
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нобел, нобел за момчето!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мурикъните всеки ден на безредици и бунтове е прекрасен.
20
4
 
15
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Светът не е създаден ей така. Той е създаден за Теб. Има карма. Всичко се връща. Светът съществува защото Ти съществуваш. Всичко се връща. Всичко се плаща. Дяволът им е Господ. И те вярват в него. Мислят, че вярват в Бог. Мислят, че те са господарите. Но грешат.
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
той супервулкана под Йелоустоун си знае работата - един ден ще раздаде справедливост
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Еш пък ти, у нас останал един евреин, мислех, че само Паси още е тук.Слушай еврейче, дядовците ни спасиха 50 000 от вашите, тука строихте социализъм и то все от канцалариите. Доде демокрацията звъннаха ви и ви казаха, бегайте в Израел, че тая държава ще я закриваме, а вие не ни спасихте.Понеже много пазите жените си, затова евреите започват от тъмно черно и завършват до розовко.
17
23
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Яд ли ви е бе "ариици" така е било така и ще бъде Израел зящитава жените си.Тва че ваще се ш.б.т с ци.ани се оплачете на Магарини и Мурксул ханъм.Израел е велик а ЕС кл.а.ата на Света!
16
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19 какво общо имат терористите в Донецк с Бкизкия изток
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 Не няма да има палестински шалове зЩото са терористи
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Путин беше решил да обяви Донецк за столица на украйна и да премести там руското посолство, нямаше да има нито един труп, но пък за сметка на това цялата световна "свободна" преса щеше да гърми цял месец.
13
4
 
29
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Представете си ако подобно нещо беше станало в Русия!!!какъв вой и тиня щеше да се изсипе от запада, а сега нищо гузно мълчание.В какъв свят живеем вече.
12
5
 
28
 
! Отговори
те преди 5 години
На фона на убииства и реки от кръв сащ откриха посолството си,нищо ново за сащ те са свикнали те са вампири живеят от смъртта и кръвта на хората.
11
5
 
26
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Къде е сега демократичния свят? Няма ли да има "аз съм Шарли". Няма ли да има палестински знамена по Фейсбука? Няма да има. Няма. После онези ще се взривяват в сърцето на Европа и пак израелците ще са добрите. И кой ще сърба попарата? Ами джендърите, европейците. Същите които ги командват евреи и същите евреи искат демокрация, толерастия, и т.нт. но в собствената си държава (която не им е собствена а окупирана територия) стрелят на месо.
10
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Израел, показаха на света, че може да им се има доверие когато става въпрос за убиване на хора.Днес Тръмп се приближи с още една крачка към Нобеловата награда за мир, лично на съвестта му само днес лежат 52 трупа и над 1000 ранени.
9
4
 
24
 
! Отговори
двоен стандарт преди 5 години
52 Убити и ЕС мълчи и си трае,няма санкции и гръмки закани срещу Израел?!това е поредната свинщина.....