САЩ вече с посолство в Ерусалим, Тръмп: Прекрасен ден!

52-ма палестинци загинаха при протести в Ивицата Газа
Обновена: 14 май 2018 21:16 | 14 май 2018 21:00, Веселина Йорданова
53
САЩ вече с посолство в Ерусалим, Тръмп: Прекрасен ден!
Снимка: Ройтерс

САЩ официално откриха посолството си в Ерусалим в изпълнение на обещанието на президента Доналд Тръмп, който призна града за столица на Израел, предаде Ройтерс.

"Днес откриваме посолството на САЩ в Ерусалим, Израел", заяви посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман на церемонията по откриването, на която присъстваха израелски лидери и високопоставена делегация от Вашингтон.

Дъщерята и помощник на президента Тръмп Иванка Тръмп и американският финансов министър Стивън Мнучин откриха табелката на новото посолство на САЩ в Ерусалим, предаде ТАСС. Самият Тръмп, който не присъства на церемонията, написа в Туитър, че днес е "прекрасен ден за Израел", предаде Ройтерс.

Във видеопослание Тръмп увери, че САЩ остават напълно ангажирани в търсенето на трайно мирно споразумение между израелци и палестинци. "Най-голямата ни надежда е надеждата за мир. САЩ остават напълно ангажирани да осигурят трайно мирно споразумение. САЩ винаги ще бъдат голям приятел на Израел и партньор в каузата за свобода и мир", каза Тръмп.

Зетят на Доналд Тръмп и негов съветник за Близкия изток Джаред Къшнър заяви, че САЩ са показали на света, че може да им се има доверие. "Когато президентът Тръмп даде обещание, той го спазва. Днес бе показано и американското водачество. С преместването на посолството ни в Ерусалим отново показахме на света, че на САЩ може да се има доверие. Ние стоим редом с нашите приятели и съюзници и най-вече показахме, че САЩ ще правят, каквото е правилно", заяви Къшнър. Той добави, че и двете страни в израелско-палестинския конфликт могат да спечелят от сключването на мирно споразумение и че Ерусалим трябва да остане град, който събира хора от всички вероизповедания.

От израелска страна на церемонията присъстваха премиерът Бенямин Нетаняху, президентът Реувен Ривлин и председателят на парламента Юлий Еделщайн. Американската делегация бе ръководена от първия заместник-държавен секретар Джон Съливан, предаде ТАСС.

Нетаняху каза, че "днес е вълнуващ ден за народа на Израел и държавата Израел". "Това е велик ден за Ерусалим и за държавата Израел. Този ден ще се отпечата в националната ни памет за поколения наред", заяви Нетаняху и благодари на Тръмп, "че е имал смелостта" да спази обещанието си да премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Здравните власти в Газа съобщиха, че общо 52 палестинци са били убити днес, а над 1200 са ранени при израелска стрелба в ивицата, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на израелската армия каза, че в сблъсъците днес са участвали до 40 000 палестинци в 13 различни района по границата на ивицата Газа с Израел. Той добави, че "е била засечена и отразена атака на три напълно екипирани и добре въоръжени терористични групи, които опитали да прикрепят взривни устройства към разделителната ограда (на границата)". "Нито един от терористите не е съумял да влезе на територията на Израел", заяви говорителят.

Палестинският представител в ООН Рияд Мансур каза, че сред загиналите днес от израелски куршуми има "осем деца на възраст под 16 г.", предаде Франс прес. По негови данни убити са 45 души, а повече от 2000 са ранени.
Палестина и арабските страни обмислят възможността за свикване на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООн във връзка с ситуацията в ивицата Газа, каза Мансур, цитиран от ТАСС. По думите на палестинския представител заседанието на съвета може да се състои до 24 часа.

Масовите протести на палестинци в ивицата Газа продължават от края на март, но днес те избухнаха с нова сила заради церемонията по откриване в Ерусалим на новото американско посолство. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До АнонименСвиньо кошерна, това дето е йерусалим е било едно арабско село с 3,500 диваци население. Древен изсраел въобще не е имало - няма никакви исторически и археологически данни за такава държава! Библията е откраднат от някъде епос, пренаписван всяко поколение раби със спекулативни цели - владеене на околните и при възможност и целия свят. Евреите са банда в ръцете на жреци обсебени от второразрядния локален дявол яхве, който ги подменя често. В момента са азербайджано тюркски хибрид.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабите нямат нищо свято в Йерусалим за да вдигат такъв джангър. Техните "свети" места не са в Йерусалим, не са били никога и никога няма да бъдат. Техните "светини" са в мека при козите и камилите. Тук играта на арабите е праисторическата завист от времето на Агар и сина й Исмаил, която те изпитват към всичко истинско и свято. И до днес стената на храма на цар Соломон стои, Божигроб още си е там, където е писано, а брадатите имат едно ГОЛЯМО НИЩО и тонове отрова в душите и главите си.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката виждам мирно протестиращи, готови всеки момент да "продадат" малко мир...
45
2
 
4
 
! Отговори
А преди 5 години
УТРЕ И С БЪЛГАРИТЕ АКО СТАНЕ ТАКА,ЗАПАДА ТОЛКОВА ЩЕ СИ МРЪДНАТ ПРЪСТТА,500 ГОДИНИ ПРИКАЗВАХА,НАРЯЗАХА НИ НА ПАРЧЕТА,ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА,СЕГА ИЗЧЕЗВАМЕ ПО ЗАПАДНИТЕ ПЪТИЩА,НИВИ,ЗАВОДИ,СЕГА ЗА УБИТИТЕ ПАЛЕСТИНЦИ НЯМА ЛИ НЯКАКВА ДЕКЛАРАЦИЯ ПОНЕ,МАЙ КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ,А ПЪК КОЙТО НЕ МОЖЕ ЩЕ ЗАГИВА В ТОЗИ ДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ,ВЗЕХА ЗЕМЯТА НА ПАЛЕСТИНА,СИРИЯ ИМ ПРЕЧИ,ИРАН ИМ ПРЕЧИ,САЩ СЕ РАДВАТ НА УБИТИТЕ,НЕ ЗНАМ КАКВО СТАВА.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Чистите евреи са *** като арабите. Провери у уикипедиа. Семитите - евреи и араби, генетично идентични.Голяма част от евреите обаче са се кръстосвали с бели хора, че явно да са богоизбрани не им е стигнало.
43
8
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименА ние кви сме щото евреите си бранят земята а не пускат лодка след лодка с орди да им таковат жените с плюшени мечета.А и за евреите не съм съгласен има всякакви евреи и бели в това число а ония са си .......!
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече са към 60. Краварите ще обявяват ли война да свалят правителството, избиващо протестиращи? Нали им е голяма мания?
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Колкото палестинците са хора, толкова и евреите. Генетично са идентични.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А хора расли без комунизъм на Запад си затварят очите пред злодействата на САЩ, избиват всички, които пречат на забогатяването им, създадоха главорезите на ИД, за да точат безплатно сирийския нефт, пуснаха атомните бомби в Япония и за един ден убиха 500 000 японци, за тях човешкият живот няма смисъл, важното е да грабят и да се обогатяват от чуждото нещастие. Демократът Чърчил, с когото Англия се гордее за една седмица изби 3 милиона непалци.Много е удобно да се кичиш с табелата `антикомунист`.
39
9
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До пророка ОлегТи тия броиш ли ги за хора.Не ставай глупав да не си станал либерал случайно!Не бъди овца!
38
2
 
16
 
! Отговори
пророка Олег преди 5 години
какво става с 52 убити палестинци днес.................някой да говори нещо за това??????????????????????????????
37
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да,мразим всички,но това е следствие от 45 години руско робство и промиване на мозаци че всички са лоши.Сега нещата се променят и сме отворени за света.Вече не мразим толкова много,пътуваме по света,гледаме,изучаваме,развиваме се.За съжеление ще трябва още време за разберем че всички сме хора и миожем да живеем по добре заедно,да се веселим и да градим.Трудно може да се очаква от хора расли по комунизма и посткомунизма да се впишат в големия свят.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.
35
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От къв зор протест срещу посолство? Една държава може да си открива посолство , където иска, ако има разрешение от домакина.Това прилича повече на подбутвани хора от НЯКОЙ. Знаят че има Армия на границата и я провокират...
34
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
световният престъпник сащ празнува още 50 смърти.честито терорист трумп
33
3
 
23
 
! Отговори
Обектива медия преди 5 години
52 убити и 1200 ранени при размириците в Газа заради ИзраелСред загиналите от израелски куршуми има осем деца на възраст под 16 г.
32
6
 
20
 
! Отговори
Н. преди 5 години
Ние българите мразим арабите, турците, американците, руснаците, евреите, гърците, румънците, македонците и разбира се сърбите, ненавиждаме всички мюсюлмани, гейове и чернокожи "маймуни", смятаме жените за прости, бедняците за смешни и старите хора за достойни за презрение, но иначе сме наистина толерантни и напълно отворени към света.
31
1
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Как евреите наричаха всички останали хора? Гоя!Презрително гледат на всички неевреи,защото са "богоизбрани".Спомнете си и оня небългарин,с крилатата фраза "майната му на..." Но Господ преди да ликвидира някого,заради всичките гадости,които е сторил,първо му взема разума.
30
8
 
8
 
! Отговори
До Аnon преди 5 години
Щот пък те евреите сами си създадоха Израел 48-***. Ако не беше Сталин, още щяха да се скитат немили-недраги.
29
7
 
25
 
! Отговори
Prekrasen den преди 5 години
Днес израел уби 40 цивилни невъоръжени палестинци и рани 1700 които само протестираха наистина прекрасен ден...