Скъпият петрол вдига цените на газа и парното у нас

КЕВР: Рано е за точни прогнози, следим ситуацията!
67
Скъпият петрол вдига цените на газа и парното у нас
Снимка: архив, БулФото

От 1 юли се очакват по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и токът, произвеждан от топлофикациите, ако се запази тенденцията на скок на цените на петрола на международните пазари. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Той обясни, че все още е много рано да се направят категорични прогнози за евентуалното повишение на цените. Преди дни "Булгаргаз" обяви прогнозата си, според която природният газ трябва да поскъпне с над 16 на сто.

КЕВР ще изчака до 10 юни, когато "Булгаргаз" ще подаде официално заявление за цените, като през този месец внимателно ще се следи цената на на нефта на световните пазари.

Шефът на регулатора посочи, че увеличението на цената на суровия петрол е факт и това го чувстват всички български потребители на течни горива, защото по бензиностанциите са поскъпнали цените на дизела и бензина.

Неговите изчисления показват, че прогнозата на "Булгаргаз" към момента е реална, защото с близо 20 на сто е поскъпнала цената на суровия петрол на международните пазари, предаде БТА.

Председателят на КЕВР се надява през следващия месец международните събития, които са предизвикали това повишаване, постепенно да отшумят, визирайки кризата около ядрената програма на Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на ГРОБ и техния вожд! Искаме още по - високи цени и да не забравите да ни намалите заплатите, че със сегашните сме отпуснали коланите.
61
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 5 години
Някой може ли да обясни каква е връзката между ядрената програма на Иран и цените на газа?
60
0
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
На 01.01.2019г. изтича договора на Газпром с Украйна за транзит на руски газ по цени ''Янукович-Путин''. След тази дата Украйна ще определя цената на газа за ЕС и Турция.
59
1
 
6
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименСпециално за големите консуматори единствения посредник е Булгаргаз,който е държавна собственост.Виж тия дето купуват от Овергаз са много зле.Проблемът започва на държавно ниво,ВСИЧКИ управляващи досега не направиха НИЩО за да постигнат ниска цена.Южен Поток беше добра възможност,но докато БСП,ДПС и ГЕРБ се разберат за комисионните всичко изтече в канала.Впрочем сега пак се отваря възможност за поправяне на положението,но и тя 100% ще бъде изпусната....
58
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименРусия доказа,че може да печели и при 30$ за барел без фатални последици,обаче шистаците в САЩ клекнаха,а в С.Арабия се случиха немислими преди неща!Очевидно американците се отказаха да бутат Русия чрез нефта и търсят други начини,по-малко болезнени за самите тях.Нека опитат,може пък да успеят случайно,кой знае?Иначе с оглед на инфлацията,60-70$ е нормална цена,80$ е малко в повече.Ама нали трябва да се избият загубите от 30 доларовата авантюра!Абе чи.фу*т*ски номера....
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До49 ТИЯ "български" посредници са руски мекерета.Напиши им адресите и да ги изметеме.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27 ***, цените са с ДДС и в Германия /20%/ и цената е същата като тук.и гаста е с ДДС но е по евтина. Защото Русия не смее да дава скъпа газ на европа.
55
0
 
24
 
! Отговори
Пол Уидиот преди 5 години
Какъв скъп петрол ви гони бе господа управляващи? Петрола беше скъп преди 5-6 години когато стигна 150 долара за барел, а сега е 78 долара за барел (почти наполовина), което ще рече че цените на енерго носителите трябва да са наполовина от тогавашните. Да ама не, живеем в абсурден свят и трябва да се дерат кожи.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Глупакоо нз от русия или СА купуваш. Горивата се продават според цените на международната борса. Факт е и че тука се завишават поради конкретни причини - акциз и ддс .
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почват да вдигат цените. Изместили са датата за изплащане на заплатите на държавните служители. Правете си изводите.
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще вдигат цените защото сте склонни да купуватеи на 10 лв литъра. Малко ви е.
51
0
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Ама ша са вдига и артериалното налягане на ОНЯ !!!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
49
0
 
22
 
! Отговори
Козлудуй преди 5 години
Имаме Козлудуй, какво скача автоматично ток?Перките и слънцето още преди 5 г. си върнаха инвестициите, защо не намалят цената?Само 24% увеличение на парно, означава - ако си плащал 120 лв., сега 150 лв +ДДС -180 лв.Разбирате ли, къде е 120, къде е 180.С камъни трябва да ги гоним. В същото време готови реактори лежат на склад.Купуваме задължително скъп ток.По-голяма диктатура от тази в БГ -НЯМА.Щом изкарвате на площада хора с хиляда лв. заплата, мислете какво става?Камъни ще летят по КЕВР
48
3
 
21
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
Някои рано надрусали се джендари веднага обвиняват Русия. Русия не продава директно газа на България , той минава през български посредници и цената му е висока именно заради тях.
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не е лиПо точно : газта поскъпва защото ще я копуваме от Турция заради решението на пъдаря !???
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква връзка има цената на петрола с цената на газа ? Тя и свързана май само за ба лъ ци те в БГ.
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да кажем с други думиТръмп спаси ПутинСкъп ток и газ са изходни само за Русия
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината ТЕЦове у нас са на газ, а ценатй на газа следва цената на петрола. Затова логично и токът скача.
43
0
 
16
 
! Отговори
Кембридж АНАЛитика преди 5 години
Цената на петрола опредеделя около 20% от цената на горивата. Останалото са производствени разходи и акциз. Избори идат, касата е празна...