14% от безработните ни висшисти, половината – със средно

По-голяма част от незаетите търсят работа повече от година
Обновена: 15 май 2018 14:10 | 15 май 2018 14:00, Веселина Йорданова
31
14% от безработните ни висшисти, половината – със средно
Снимка: архив, БулФото

13.7% от безработните у нас са с висше образование, 48.1% - със средно, и 38.2% - с основно или по-ниско образование. Данните на НСИ за за първото тримесечие на годината.

Икономически неактивните българи на възраст 15-64 навършени години са 1 337.3 хил., или 29.4% от населението в същата възрастова група. От тях 91.6 хил., или 6.8%, са обезкуражени лица.

През първото тримесечие на 2018 г. продължително безработни (от една или повече години) са 99.0 хил., или 52.4% от всички безработни.

Броят на безработните лица е 188.7 хил., от които 111.7 хил. (59.2%) са мъже и 77.1 хил. (40.8%) - жени. Коефициентът на безработица е 5.7% и в сравнение с първото тримесечие на 2017 г. намалява с 1.2 процентни пункта.

От общия брой на безработните лица 29.7 хил., или 15.8%, търсят първа работа.

Заетите между 15 - 64 навършени години са 3 023.8 хиляди.

В сектора на услугите работят 1 971.2 хил., или 63.6% от всички заети. В индустрията са заети 931.1 хил. души (30.0%), а в селското, горското и рибното стопанство - 197.0 хиляди (6.4%).

От общия брой на наетите лица 2 078.4 хил. (76.0%) работят в частния сектор, а 655.1 хил. (24.0%) - в обществения.

С временна работа са 98.1 хил., или 3.6% от наетите лица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТочно образованието ме научи как да управлявам времето и парите си. Тебе явно те е домързяло да учиш и работиш . Средно образование - работа на смени с извънредни часове , понякога Събота и Неделя и по празници . Висше - аз сам избирам кога да работя, в Петък си тръгвам на обяд ,а може и да не ходя ако искам . Зная 2 западни езика и уча трети ,имам предостатъчно свободно време, а ти ще си останеш мързелив ! Имаш късмет , че в момента в СУ приемат с 3ки , вземи запиши нещо !
29
5
 
0
 
! Отговори
1948 преди 5 години
От първият до този пост няма НИТО ЕДИН който да си е взел матурата. Голобради многознайковци.Учете бе ,после ще разсъждавате за вишистите.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВсе пак го е писал журналист , който не му се е налагало да смята повече от милион , затруднява се нещо . Вместо хил. да беше сложила две нули отзад и да си реши проблема или да беше закръгляла. Абе днес.бг я ме вземете за редактор !
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можеше и малко по разбираеми числа да се напишат, а не 1 337.3 хил. ама карай. Все пак не може всички да си висшисти.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23. как мисли висшист ...не знам наистина и се радвам , че не знам ... все пак аз съм 100 пъти по - добре от 90% от висшистите ...ако трябва да мисля като тях ... не ми се пише нищо хубаво ...наркомани, алкохолици , мързели ..всичко друго освем висшисти има в нашите унита ! ...да знам как мисли висшист ... хахах, мой човек , образованието няма нищо общо с това как се оправяш в живота ..ама нищо общо !
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21 Точно обратното , трябва държавата да спре да работи !
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в България няма висшисти! В България има разлигавени мамини момченца които бягаха от армията , и разлигавени момиченца който ставаха икономики щото това беше модерно... висшисти ! хах! много ви е объркана представата за висшисти ... голяма част от висшистите са висшисти по Мързел и не ги интересува нищо ! Така ги научиха от окупацията на алкохолиците 1944 до ден днешен !
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19 Ти сигурно си със някакво средно и грам не разбираш от това как мисли един висшист ?! Искаш да оставя сами родители , приятели и децата ми да знаят български като втори език ли ? Дали ще пълня гушата на някой там или тук е без значение . Навсякъде искат да ти скъсат *** от работа за стотинки . Май не ти се е налагало да смяташ разходи ако заминеш. *** се образовай малко и ела да пишеш "умни" коментари.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе висшисти... за какви кравари ми говорите тука бе ... половината не могат да си напишат името ...висшисти хаха ... висше образование означава учене дами ...а не дискотеки до 5 сабалям , линии бело и зелени цигари ! Нищо не става от вас , нищо !
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20, ще ти кажа как ще се оправи държавата ..ама няма да ти хареса! Държавата ще се оправи когато повече от 70% работят , а не симулират ! Тогава ще се оправи държавата защото тогава и мързеливите ни политици няма да могат да кажат гък ! Ама докато болшинството хора работят така както работеха майка им и баща им в завода без да се интересуват от нищо ...няма да се оправим скоро ! Та отговора е - РАБОТА, РАБОТА , МИСЛЕНЕ, РАБОТА и РАБОТА ...така ще оправим държавата ..нищо друго!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъпи сънародници, вместо да се оплакваме, кажете какво трябва да се направи за да се оправи държавата . Колко още ще търпим унижението и геноцида ? Трябва ли да ни увеличават още стоките от първа нужда и ще си траем . Протести се организират но от различни отрасли - когато гласуват поредния "умен" закон и през няколко седмици излизат я лекари , я превозвачи , я природозащитници.Как не се сетиха да направят масов протест във всички отрасли и просто държавата да спре да работи, да ги видя тогава?
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето отново се потвърждават моите думи, че 80% от висшистите в България не стават за крив *** ! Само могат да мрънкат , че нямали работа.... алооо висшистите в този динамичен свят и при тези отворени граници и иманото право на работа в море от 560 милиона човека само в Европа вие не можете да си намерите работа? Е, хайде сега ...на това баба му викаше Мързел , огромен Мързел с голяма буква Мързел! 80% ходиха да стават висшисти за да не ходят в Армията , ей тва сега берем! Страхливци и мързели!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма инженери, щото не се става с 3-4г висене по чалгаджийниците. Трябва си учене, за повечето инженерни специалносит е за цял живот. Изизсква се още доказване всеки ден и работа. Затова - може да сме си психонезнамкаквоси, политолози и т.н. празнодумци. На тях и ЕС/Русия/Щатите им пречат да станат нещо си.
17
0
 
9
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
На нашите управници им се вижда ниска безработицата,та искат да внасят още безработни от други страни.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха, ама това са само "официално" регистрираните безработни, а колко народ още си стои така по къщите и по кафенетата и изобщо не смята, че има смисъл да се регистрира... идете по малките населени места и ще видите, че за какво някой от някое село да бие път до града и да харчи пари за да се регистрира като и без това работа няма и няма и да има. По-добре му е да помага на този на онзи, че поне някой лев да си докара за храна.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ОняСтраната се пренапълни от рядко приложими професии като психолози, политолози, културолози, специалисто по международни икономически отношения, социолози и пр.Грешиш. Точно те се търсят. Ако се търсеха инженери хората щяха да стават инженери а не култиролози, пиари, ейчари и не знам си какво. Но България в която работят инженери не е нужна на никого, на Запад си имат инженери и си произвеждат достатъчно че и за нас произвеждат и внасят, рябват им от Бъглария чистачи и пpocтитутки.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПредложениеХвани едните, удари другите... двете лица на една и съща монета. Ако мислиш, че има някаква разлика, в грешка си. Виж, прилики много и основната е, че нито на ГЕРБ, нито на БСП им пука за хората.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сегащните БСП нямат нищо общо с комунизма. БСП са първата резерва на американското посолство ако се наложи да сменят ГЕРБ. А комунизъм не е имало никога, беше социализъм и при това не можеха да го докарат както трябва. Но беше 100 пъти по-добре от сегашната евроатлантическа мизерия.
12
0
 
15
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Ти ми ела в икономическия, както аз съм учил, за да видиш какво е учене. Прав е разбира се номер 2 Бай Оня, че инженерите с прехода изчезнаха от България и причината е ясна - прехода срина доходите им до нулата или почти до нулата и масово инженерите, а и не само те, се преквалифицираха, а младежите съвсем естествено не искаха да учат за професия, за която няма адекватно заплащане. След 1989-та доста инженери подкараха таксита, други станаха плочкаджии, водопроводчици, продавачи и т.н.
11
8
 
3
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 5 години
Долу БСП!