3 млн. потребители и лични данни на показ, цели 4 г.!

Потребителите на Facebook били подлъгани от приложение
15 май 2018 21:10,
3
3 млн. потребители и лични данни на показ, цели 4 г.!
Снимка: Pixabay

Лични данни на около 3 милиона потребители на Facebook са били достъпни в мрежата в продължение на 4 години, съобщава New Scientist, позовавайки се на собствено разследване, предава БНР.

Данните са събирани от 2007 година нататък посредством приложението myPersonality, създадено в Кембриджския университет. Приложението е предлагало на потребителите психологически тест.

Повече от 6 милиона души са направили теста и около половината от тях са съгласили да споделят резултатите във Facebook. Въпреки че тестът е бил анонимен, е можело респондентите лесно да бъдат открити.

Личните данни са били използвани за изследователски цели, но ресурсът е бил слабо защитен. Достъп са имали повече от 280 души от 150 организации, сред които Facebook, Google, Microsoft и Yahoo.

Паролата обаче е било възможно да бъде получена чрез обикновено търсене в Internet, което не отнема повече от минута. Facebook прекрати работата на myPersonality на 7 април, а през май бяха свалени около 200 приложения, които събират лични данни.

Това става на фона на скандала с Cambridge Analytica. Британската компания е събирала лични данни на десетки милиони потребители във Facebook, които след това са били използвани в кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 година.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг призна, че компанията има вина за изтичането на лични данни и обеща, че социалната мрежа ще промени правилата за конфиденциалност, за да гарантира сигурността на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
8
 
! Отговори
Аналогия преди 5 години
Никой на сила не ви кара да си пишите трите имена, рожден ден и т.н.Ползвайте псевдоними, като мен :) Отворете си нова поща, само за фейсбук. Голям праз, че ще намериш приятели от отдавна отминало приятелство.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трийте си профилите, това са мошеници!