Да го бъде или не "Белене", как да се използват активите?

Направените разходи са сериозни, но нужно ли е да се влага още?
80

До 30 дни Министерството на енергетиката ще подготви доклад с конкретни предложения за това как да се оползотворят активите, които България притежава в проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова от Сочи, където участва в десетото издание на международното изложение "Атомекспо", организирано от руската ядрена корпорация "Росатом".

Още по темата

"Историята за АЕЦ "Белене" е стара. Още в края на 80-те години бе осигурено оборудване, което преди 7-8 години се продаде на една много ниска стойност. През 2004 година правителството на Симеон Сакскобургготски взе решение проектът да бъде одобрен единствено, ако стартира без намесата на държавата от гледна точка на финансирането. Надявам се това решение да не бъде променяно", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Владимир Каролев.

Към момента работна група в Министерството на енергетиката разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Обсъжда се мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори.

Пред Bulgaria ON AIR Каролев бе категоричен, че един от грешните аргументи за инвестиране на нови средства е нещо, направено в миналото.

"Това, че преди сме инвестирали в нещо, в никакъв случай не е причина да се продължава да се инвестира и сега", отсече икономистът.

Явор Куюмджиев, който е бивш зам.-министър на енергетиката пък коментира, че разходите по проекта, направени до момента, всъщност са сериозни и вложените средства са налице.

"Това е единственият подобен проект в Европа, който притежава всички необходими разрешителни, включително и от Европейската комисия. А от чисто енергийна гледна точка на всички хора е ясно, че през следващите десетилетия потреблението на електроенергия ще се увеличава многократно. Затова и АЕЦ "Белене" трябва да стане факт", подчерта той.

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" може да стартита до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
2
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 5 години
КОлко плати предишния стратегически инвеститор на България - RWE ..Или терористите на власт около Станишев им платиха за съучастиеОт Москва подадоха з а кражби от народа по времето на Тиминужка Петкова за над 9 000 000 000 живи кървави лева..засега не дават инфо по кои обекти и през кои партиини компаниики ..експерти да допроучат
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разстрел на всички, които са подписвали, на техните семейства и конфискация на имуществото им.След това 5 години забрана на каквото и да е.И после може да си говорим отново за "Белене".
67
3
 
6
 
! Отговори
далаверата Белене преди 5 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските под.логи отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в България почти всички са фурнаджийски лопати
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то проекта ако беше рентабилен RWE нямаше да се откажат от него, просто спрете да ни занимавате с тези проекти на Гоце, всичките до един се провалиха, защото в тях нямаше икономическа логика, а само желание за кражби
64
4
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Вече няма нужда от Белене. Няма ги енергоемките губещи соц. заводи - Кремиковци, торовите заводи и др. В останалите са внедрени нови технологии неизискващи толкова енергия и разбира се вече не са губещи. Преди при 6 работещи блока на Козлодуй бяхме на режим на тока - 2 часа има, 2 часа няма. Изнасяха ток за Турция май ***. ЗАКРИВАЙ!!!
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нова АЕЦ не е нужнаДо 68 , Любопитно ми е дали знаеш защо тока не достигаше?
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просто за белене няма пари и никога не е имало! 'величията' соц. икономисти, по стар съветски навик от плановата икономика, просто се съгласиха да дават едни пари, без да имат ясна стратегия и краен договор. 'величията' новоизлюпени демократи икономисти пък (физкултурници, колхозници и прочие) нямат капацитет и идея как да проучат бъдеща рентабилност на проекта и да осигурят финансиране, и като по-лесничко, го спряха. и сега само се дъвчат, а са един дол дренки всичките.
61
8
 
8
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 5 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аец белене беше започнат, за да се окрадат едни комисионни, дадени от руснаците, и беше спрян вероятно заради други комисионни, получени от американците. 'проект', за който всъщност няма проект; с обещано харчене на пари, които ги няма;с обещани ползи и загуби,които никой не е изчислявал. много ясно, че няма да има частен инвеститор, след като дори държавата ни не знае какво се случва и не може да гарантира стабилност на инвестицията.и затова доста държавни структури са на загуба, от некадърност
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в швеция цената на тока е като нашата, а над 50% от източниците им са възобновяеми (предимно водни централи). направиха първата електро-линия за зареждане на автомобилни батерии по време на път! цената на тока у нас не е висока заради възобновяемите източници, а заради некадърно планиране, неефективност, кражби и калпав 'микс' от енергия. и заради това, че държавата стои на входа и на изхода и цоцка, заедно с богоизбрани политици.и по 1000 евро да е тока от белене, за обикновения българин - нищо
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене няма да има, да се задавят ако щат руските роби!
57
1
 
6
 
! Отговори
Вижте какво преди 5 години
от 20 години, нарязахме за скрап сума ти самолети, кораби, затрихме заводи и банки, дадохме ЧЕЗ на Гинки, какво ще ни стане да нарежем и оборудването на АЕЦ-а и да приключим с мъките, тето ще завещаем и на децата си. То ясно че едни хора, планират да се пенсионират с големи пенсии от този проект, ама те да се радват, че в държавата прокуратурата работи на повикване и няма да ги караме да си плащат за дяволъка.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в света няма термин 'енергетика', освен у нас и бившия ссср. самите икономика или право/договори/, свързани с добива и разпространение на ЕНЕРГИЯ, са супер сложна материя и изискват МНОГО на брой ТЕСНИ специалисти - по екология, проектно финансиране, данъчно планиране, оценка на риска, инженери, логистика и т.н. всяка петролна/'зелена' компания инвестира милиони само в проучване на пазар и находища и е съпътствана постоянно от екипи специалисти.Как всеки льольо у нас стана 'енергетик" и що е то?
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
61А защо е такава цената на тока на енергийната борса? Заради включването на мегавати от водно, ветро и соларните централи на частни лица, на неколкократно по-висока цена, отколкото е ядрената енергия от АЕЦ-те. Сещам се дори за един такъв "бизнесмен" - режисьора на Каналето, видния десидент и в последствие депутат от червените - Курумбашев. И още една камара като него влязоха в енергийната мрежа и получиха сто процента покриване на разходите. Директно са за затвора.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59И на кого щеше да продаваш тоя ток ? в проектния меморандум на Гоце тока от Белене трябваше да се продава на цена от 72-74 евро на мегават, а сега погледни каква е цената на тока в моемнта на енергийната борса
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Белене беше спрян поради липса на прави - факт
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз сто пъти казах, че Белене досега да го бяха построили поне три пъти и с продажбата на ток щяха да са го изплатили поне 5 пъти, сега щеше да носи само чиста печалба. Трябва да се приеме закон за политици, които по някакъв начин са увредили интересите на България и са я набутали с милиарди загуби /тоест ощетили са нас, данъкоплатците/, да плащат до девето коляно и да са с карирани ризи доживот.
51
5
 
4
 
! Отговори
хм преди 5 години
проблемът не е с Козлодуй и 7 реактор. Проблемът е че Белене беше спрян по политически причини. Дойде Хилари, на път за Сейшелите и се разпореди нещо, за което ние платихме 3 млрд. Руснаците са водещи в тази технология, китайците имат пари, а ние имаме специалисти и площадка за подобен проект. Нито ще е антиамерикански, нито анти-ЕС, а един бизнес. В Югоизточна Европа няма друга сигурна държава като БГ, която да си позволи АЕЦ. Нито Турция, Гърция, Сърбия и Западните Балкани. Затова го правим.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене няма да има !