Да го бъде или не "Белене", как да се използват активите?

Направените разходи са сериозни, но нужно ли е да се влага още?
80

До 30 дни Министерството на енергетиката ще подготви доклад с конкретни предложения за това как да се оползотворят активите, които България притежава в проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова от Сочи, където участва в десетото издание на международното изложение "Атомекспо", организирано от руската ядрена корпорация "Росатом".

Още по темата

"Историята за АЕЦ "Белене" е стара. Още в края на 80-те години бе осигурено оборудване, което преди 7-8 години се продаде на една много ниска стойност. През 2004 година правителството на Симеон Сакскобургготски взе решение проектът да бъде одобрен единствено, ако стартира без намесата на държавата от гледна точка на финансирането. Надявам се това решение да не бъде променяно", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Владимир Каролев.

Към момента работна група в Министерството на енергетиката разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Обсъжда се мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори.

Пред Bulgaria ON AIR Каролев бе категоричен, че един от грешните аргументи за инвестиране на нови средства е нещо, направено в миналото.

"Това, че преди сме инвестирали в нещо, в никакъв случай не е причина да се продължава да се инвестира и сега", отсече икономистът.

Явор Куюмджиев, който е бивш зам.-министър на енергетиката пък коментира, че разходите по проекта, направени до момента, всъщност са сериозни и вложените средства са налице.

"Това е единственият подобен проект в Европа, който притежава всички необходими разрешителни, включително и от Европейската комисия. А от чисто енергийна гледна точка на всички хора е ясно, че през следващите десетилетия потреблението на електроенергия ще се увеличава многократно. Затова и АЕЦ "Белене" трябва да стане факт", подчерта той.

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" може да стартита до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
14
 
! Отговори
fxh преди 5 години
За държава като България-с малка територия и намаляващо население, няма икономическа изгода от две АЕЦ, особено ако едната е частна!Това означава, че ако "беленската" заработи с частен капитал-тока от нея ще се изнася основно извън България и ще печели единствено собственика и,а пасивите и рисковете остават за населението!!На фона на все по-ефективните, безопасни и незамърсяващи ВЕИ и фотоволтаични централи-две АЕЦ изглеждат много опасни и неизгодни за населението!Може,ако тока ще ни е безплатен
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не съм съгласен, че да се омаловажават средствата вложени в АЕЦ Белене. Трябва да се даде точна сметка колко пари са похарчени от 1981г до днес за този проект. Едва тога мога да си дам мнението
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама не си банкер а ***,ама си представяй, че си банкер
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как стигнаха до извода, че потреблението на електроенергия ще се повиши многократно? Населението ли ще се увеличи драстично или ще развиваме някакво производство?
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яяяя, да вивим, представям си , че съм банкер и идва Яворчо и вика дай ми ипотечен заем 30 млрд.лв ще строя АЕЦ.Веднага го питам, има ли кота нула на строежа - НеВторо, го питам, а има ли активи - има вика, машини, оборудване, разрешителни - 3млрд.лвТрето, кога мисли че ще върне заема - ами след 20-30 години, тогава ще има глад за електроенергияТегля, чертата и му викам - Ей, Яворчо, ще ти дам един безплатен съвет. Недей да търсиш кредит щото никой няма да ти даде
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес имаме 14ГВ и харчим 4ГВ средноТук са дадени следните прогнози:(1) След 15 години в нашия регион ще има нужда от електроенергия(2) Цената на електроенергията ще разсте(3) Нашата енергетика ще се свие над три пъти, защото ще затвото соларни централи, ядрени реактори и въглишни централиЗа да може АЕЦ Белене да е рентабилна трябва и трите прогнози да се сбъднат. Ако приемем 50% вероятност за сбъдване поради липса данни. Тогава вероятността да се сбъднат събитията 1-2-3 е 12.5% !!!
23
3
 
7
 
! Отговори
boby преди 5 години
Тоз медиен лапач Каролев винаги успява да се изходи като се появи интересна тема. Не разбраха ли медиите, че не е интересен отдавна на никого...
22
1
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
По-добре замразете този проект завинаги и не крадете държавните пари! Ясно е, че нищо няма да строите, а само ще вземете парите. Не пипай държавните пари!
21
0
 
14
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Това което трябва да се направи е да изгради един реактор в АЕЦ Козлодуй в близките 5 години, за да компенсира евентуалното спиране на някои от сега работещите и толкова. После ще се прецени дали това стига или не. Но имайки предвид, че перманентно между 20 и 40% от произведената ел. енергия в момента не се потреблява, дълбоко се съмнявам в бъдеще да има енергиен дефицит.
20
3
 
15
 
! Отговори
sunk costs преди 5 години
това се нарича Sunk Costs - вече направени в миналото разходи, които не могат да се върнат. Има хиляди книги написани, как тези разходи не трябва да се взимат предвид, когато са прави решение за инвестиция. Жалко, че нашите политици тези книги не са ги чели. Всички знаем, че става въпрос за КОРУПЦИЯ и ИЗТОЧВАНЕ а не за реално строене на централа. Това правителство няма да е на власт скоро, но гледа максимално да открадне преди да ги сменим. Това са фактите. Също е факт че младите в БГ са овце.
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако китайците ще си строят този паметник на глупостта изцяло и после ще си покриват загубите, аз съм за, но ако с мойте данъци ще се финансира тази червена простотия съм твърдо против.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Шефчович каза, няма как физически 2030-та България да има задължителните 30% от ВЕИ и два АЕЦ-а.
17
1
 
21
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До ГражданинЦената на газта от братушките е твърда и е най-пазената тайна в държавата, да не разберем каква надценка ни слагат нашите мафиоти от Булгаргаз и Оувъргаз ;)
16
5
 
11
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Щом Каролев се намеси, значи ще има лапканица и ще трябва някой да разтяга локумите!Той е подходящ за тази длъжност!
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от чисто енергийна гледна точка на всички хора е ясно, че през следващите десетилетия потреблението на електроенергия ще се увеличава многократно.интересно това сам ли е успял да го измисли червения *** Куюмджиев или така са му написали на листчето?
14
6
 
7
 
! Отговори
Гюрга Славушева преди 5 години
Явор Куюмджиев ми е много симпатичен.И много разбира от тез неща.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с това Белене. Излишно е.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явор Куюмджиев от къде пък ги извади тези прогнози, че потреблението на ел. енергия щяло да се увеличи, ама не как да е, ами многократно!? А да мантрите с ел. автомобилите, все едно като българина се обзаведе с по няколко мобилни телефони, потреблението на ел. енергия така скочи, че се чудим какво да ги правим огромните излишъците. В бъдеще Яворчо, потреблението или ще е на стабилни нива, или даже ще намалява, поради простата причина, че преминаваме към енергоефективна икономика!
11
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България хора с интелект и смелост да кажат истината като Каролев, винаги са неудобни, врагове на народа които се мачкат, оплюват и т.н. В България най-върви червена демагогия , типичен пример за утопия, тотални лъжи, но пък добре украсени за неграмотното ни общество, което най-мрази да мисли.
10
9
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
До zeusЦената на газта се определя от цената на петрола - така е договорено с братушките дето ни клатят яко! И да е още по-гадно купуваме газта в USD, щото рублата не е стабилна валута.Газта се използва в ТЕЦ София, ТЕЦ Пловдив, ТЕЦ Варна и т.н.... е как като се вдигне цената на суровината, крайният продукт (топло и електро енергия) ще е същият!?ТЕЦ Русе, ТЕЦ Перник и още няколко са на въглища и там мърдането на цената на газта не влияе. Това е елементарна обща култура!Аман от хейтъри!