Да го бъде или не "Белене", как да се използват активите?

Направените разходи са сериозни, но нужно ли е да се влага още?
80

До 30 дни Министерството на енергетиката ще подготви доклад с конкретни предложения за това как да се оползотворят активите, които България притежава в проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова от Сочи, където участва в десетото издание на международното изложение "Атомекспо", организирано от руската ядрена корпорация "Росатом".

Още по темата

"Историята за АЕЦ "Белене" е стара. Още в края на 80-те години бе осигурено оборудване, което преди 7-8 години се продаде на една много ниска стойност. През 2004 година правителството на Симеон Сакскобургготски взе решение проектът да бъде одобрен единствено, ако стартира без намесата на държавата от гледна точка на финансирането. Надявам се това решение да не бъде променяно", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Владимир Каролев.

Към момента работна група в Министерството на енергетиката разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Обсъжда се мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори.

Пред Bulgaria ON AIR Каролев бе категоричен, че един от грешните аргументи за инвестиране на нови средства е нещо, направено в миналото.

"Това, че преди сме инвестирали в нещо, в никакъв случай не е причина да се продължава да се инвестира и сега", отсече икономистът.

Явор Куюмджиев, който е бивш зам.-министър на енергетиката пък коментира, че разходите по проекта, направени до момента, всъщност са сериозни и вложените средства са налице.

"Това е единственият подобен проект в Европа, който притежава всички необходими разрешителни, включително и от Европейската комисия. А от чисто енергийна гледна точка на всички хора е ясно, че през следващите десетилетия потреблението на електроенергия ще се увеличава многократно. Затова и АЕЦ "Белене" трябва да стане факт", подчерта той.

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" може да стартита до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агентът от ДС се появява за говори глупости по телевизията на всякакви теми. Не мога да го търпя.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офффффф 15година слушам за това Белене, току мине не мине време почват да говорят за Белене несретнициииии, всичко е окрадено пара няма кво само ни баламосвате гербериии корумпиранииии усраниииии.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този СУ///льо и от енергетика ли разбира вече? Няма ли кой да му разбие крадливата мутра? При това е бил агент на ДС но си ни ги натрапват навсякъде???
6
3
 
13
 
! Отговори
Павката преди 5 години
Нали беше неизгоден проект, нали нямаше пазар. Б.б. каза че ония 16 млрд кредит са за друго а от Белене полза нямало. Май е време да се налапат яко с пари за пореден път
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само със слънце и вятър не става, а въглищата цапат много... Газът е скъп да се прави ток и следователно най- разумно е ядрената енергетика. Това е и единствената висока технология, която е останала тук и имаме експертиза, все още.
4
9
 
13
 
! Отговори
далаверата Белене преди 5 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските под.логи отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
3
4
 
13
 
! Отговори
А преди 5 години
ТЕЗИ КОИТО РАЗБИРАТ ОТ БЕЛЕНЕ,ПРЕЗ ТЕЗИ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ,БЯХА ПРАТЕНИ ДА БАЧКАТ НА БЕЛЕНЕ,ДОСЕГА ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ ТЕЗИ МОЩНОСТИ, И ЩЕШЕ ДАСЕ ИЗПЛАТИ ТОЗИ ОБЕКТ.БАЧКАНЕ МУ Е МАЙКАТА, А НЕ САМО ДА СЕ ПРЕКАЗВА.ОТ МНОГО ПРИКАЗКИ ЗА ТАЗИ ИЛИ ОНАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ,НЙ МАЛКОТО ПЪК КАРОЛЧО РАЗБИИРА ОТ ТЕЗИ РАБОТИ.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помолих този повече да не ми го натрапвате. Неговото мнение го знаем, но то не е миродавно. Заради такива специалисти сме на този хал.
1
5
 
24
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Агент Камен (Каролев) и от енергетика ли взе да разбира. Като е толкова напред с материала да вземе да ни обясни защо като скача петрола се вдига и цената на газта, парното и тока?