Сега "Белене" не ни е нужна, но след време...

В енергетиката трябва да се планира, коментира експерт
15 май 2018 22:22, Василия Пейчева
21

3028 гледания   |  Още видео
В енергетиката процесите са бавни във времето и трябва от рано да се планува осигуряването на страната. Енергийният експерт проф. Атанас Тасев беше категоричен, че към този момент нова атомна електроцентрала не ни е нужна, защото получаваме достатъчно мощност. Той обаче обърна внимание, че проектът АЕЦ "Белене" реално ще се случи след 10-15 години, а дотогава ще се променят много фактори.

"Към 2030 година, когато ще се наложи част от термоцентралите да бъдат затворени по чисто икономически съображения, възобновяемите енергийни източници също ще се оттеглят от пазара, защото изтича физическият и преференциалният им срок и тогава ще трябва да се правят нови инвестиции", каза проф. Тасев в студиото на "Денят ON AIR".

Експертът беше категоричен, че точно сега е моментът да се започнат определени действия. Проф. Атанас Тасев допълни още, че проектът АЕЦ "Белене" е бил спиран заради политически и геополитически решения. По думите му обаче сега има промяна щом правителството, което спря изграждането на централата, сега тръгва по пътя да рестартира проекта.

"Трябва икономическа логика, а икономическата логика е на страната на правителството в момента", каза проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Енергийният експерт обясни, че се надява сагата със строежа на нова електроцентрала у нас, която продължава повече от 30 години, да има благополучен завършек.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
А преди 10 месеца
ТАСЕВ ОТ 20 ГОДИНИ ГИ ГОВОРИШ ТЕЗИ РАБОТИ,НИЕ ЗАКРИВАМЕ МОЩНОСТИ И БЪЛГРИЯ НЕ ОТКРИВАМЕ МОЩНОСТИ,НИЕ КРАДЕМ ЗА ПОСЛЕДНО И СЛЕД ТОВА ОТИВАМЕ В ЕС,ПО СВЕТА,ТИЯ КОИТО ОСТАВАТ ДА МУ МИСЛЯТ,ТЪЙ КАТО ОСТАВАТ ВСЕ ПО МАЛКО,СЛЕД ГОДИНИ И ЕДНА КРУШКА ОТ ТУРЦИЯ ЩЕ НИ СВЪРШИ РАБОТА.НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ГРОБОКОПАЧИ НА СТРАНАТА СИ.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всяка година непострояване на АЕЦ Белене носи милиарди загуби за България, но демократите са загрижени за собствените си комисионни, а не за България. Доста успешно се разпространява митът, че АЕЦ не ни е нужна и за съжаление голяма част от 80-те процента поввярва в този мит.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След 15 години ще сме с 1 милион по-малко като население.Толкова по-малко хора ще ползват ток.Плюс все по енергоспестяващи уреди и сгради.Тогава само Козлодуй и вецовете ще ни стигат да си покрием нуждите от ток .
16
1
 
6
 
! Отговори
Трак преди 10 месеца
Някой пак е опукал парите по шушана и шампанско , та сега си ги търси от нас.Нормално щом му ги даваме , нали знаете лафа за баницата и ***.
15
1
 
5
 
! Отговори
бо тик вун преди 10 месеца
Китайската Комунистическа партия вече преведе на мене, Темерудка и 2-те ми мутри, лева и десна ръка, парите в офщорките, няма как, трябва да я продадем на комунистите от Пекин, иначе лошо ни се пише с другарите!!
14
2
 
8
 
! Отговори
к0нсерва преди 10 месеца
след време технологиите толкова ще са напреднали, че всеки ще има мини-ток-генератор в къщата си, а българите пак ще са обрани, заробени и прецакани с архаична технология!
13
3
 
9
 
! Отговори
Handel преди 10 месеца
Проблемът не в това, нужна ли е втора атомна централа, а в това, че трябва да си ненормален да си построиш доброволно руска атмна централа в "къщата".
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До змей

Токът поскъпва и хората се чудят как да намалят сметките си и се ограничават с по-малко.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НОИ фалира всяка година с 3-4 милаирда лева дефицит, но държавата го спасява с данъци за пенсиите, защото не достигат работни места. За 25 г. са похарчени 90-100 милиарда лева.
10
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АЕЦ е важен за държавата и икономиката и е нещо като БНБ. Без АЕЦ се връщаме в 19 век,
9
4
 
9
 
! Отговори
пфф преди 10 месеца
Офф стига с тази държавна пирамида - Белене. Ако държавата толкова иска, да направи едно акционерно дружество в което да участва с дялов капитал - поръчаните реактори. Останалите акции да ги пуснат на борсата и който иска да си купи. Ако се окаже печелившо - ще печелят дивидент. Ако не - техен проблем.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До змей

Цената на тока скача и консумацията пада.
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проф. Атанас Тасев няма и един ден стаж в енергетиката, но загуби 700,000 лева в КТБ спечелил ги вероятно като руска подлога.
6
5
 
13
 
! Отговори
змей преди 10 месеца
индустрия има , колкото и да му се струва на някой странно ... но има . поглеждаш в сайта на НСИ и там си има раздел за износа, все пак той се засича и от другите митници . проблема мисля че е друг , НЕК всяка година пишат едни статистики с колко ще скочи потреблението пък то все едно и също , даже понамалява малко . проблема на НЕК е че индустрията не е толкова енергоемка колкото беше преди 30 години и в един модерен завод не работят вече по 3-4000 работници а по 50-200 максимум 500 ... :)
5
3
 
6
 
! Отговори
индустрията преди 10 месеца
До Мда
Ами ако на някой му потрябват ПРАВЕЦ82 или телевизор ВЕЛИКОТЪРНОВО ще завъртим една индустриализация. Ама няма такива балъци.
4
9
 
5
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Икономическата логика беше България да е индустриална държава и тогава Белене беше абсолютно нужна.След като НИКОГА вече България няма да възстанови индустриалният си потенциал-то и такава мощност няма да е нужна...Или има надежда за развитие?????
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Другарят Тодор Живков е построил достатъчно мощности. Затворихме 4 блока по 440 мегавата в Козлодуй. Европа ще ни затвори ТЕЦ-овете. Електромобилите ще се теглят от екологични магарета.
2
6
 
7
 
! Отговори
киловата преди 10 месеца
До Andreshko
Много си *** бе Андрешко.
Елементарни познания нямаш.
Турция има излишък от ток поне от 10 години.
Не са внасяли ток също от толкова.
Изнасяме за Гърция и македония. Общо около 700 МВТ в най-добрия случай.
А останалите 1300МВТ от Белене на кого ще ги продаваме?
1
6
 
9
 
! Отговори
Andreshko преди 10 месеца
Икономическата логика беше досега централата да беше построена и да продаваме на Турция ток,а сега като я започнем и докато я завършим тя ще е пуснала вече в експлоатация трите си централи,които Русия им строи и Турция ще ни продава ток,защото заради екологията ЕС ще ни затвори Мариците.