Централната алея бе осеяна с мъртъвци: Геноцидът над ромите!

В нацистка Германия ромите и синтите били изолирани и убивани
17 май 2018 21:21,
256

В служба на народа и родината

През Първата световна война много германски синти са били в служба на райха, а след 1939 г. са се сражавали и за Вермахта. През 1941 г. Върховното командване решава по расови и политически причини да освободи от активна военна служба циганите и хората със смесена циганска кръв. Алфонс Ламперт (на снимката) и съпругата му Елзе впоследствие са депортирани в Аушвиц, където намират смъртта си.

Те са в Европа от 600 години. Но в нацистка Германия ромите и синтите са били изолирани, насилствено стерилизирани или направо убивани. Дълги години след войната се отричаше, че ромите са били преследвани.

Автор: Андреа Грунау
Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ний кво трябва да направим сега? Ми, ние нямаме нещо против.... Лошото е, че нещо не са успели да доведат нещата до успешен край.
56
1
 
23
 
! Отговори
как и защо преди 5 години
ако Евреите са били белязани с 6-то лъча звезда, какъв е бил унизителния знак за ромите като се има напредвид че те не са ходили на даскало и не са можели да четат и пишат. как нацистите са обозначавали ромите
55
46
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всеобща радост мога да кажа, че младото поколение е доста open mind и не така закостеняло и стериотипизирано от тази болвст комунизма. Няма нищо по хубаво от това, когато виждам компания от млади хора съставена от българчета и ромчета. Това вдъхва надежда, че стереотипите след време вече няма да владеят и разболяват обществото ни.
54
5
 
41
 
! Отговори
До: до84 преди 5 години
Хората не са се променили от хиляди години. Тая днешна толерастия ще докара големите проблеми. Изкуствено се насажда някаква илюзия, че едни общности са способни да се интегрират в модерното обшество, а това никога няма да стане. Историята се повтаря периодично. Технологичен напредък е едно, а социален и нравствен - съвсем друго..
53
4
 
45
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Ужасни престъпления на хитлеризма,трябва да бъдат заклеймявани,винаги!Обаче в реалните условия в БГ имаме огромен брой,ужасни престъпления именно от роми -убийства на деца,грабеж с убийство за 20 лв,изнасилвания на пенсионерки по селата приружени с мъчения,на много здрави и нормални български момчета и мъже им идва да грабнат по един автомат и разстрелят всеки срешнат ром -превантивно!Нелепа статия за БГ,но нека я четат ромите ,за да оценят доброто ни отношение към тях !
52
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знае ли туземната рая,какъв ден беше днес?!Днес е годишнина(142 години),от Баташкото клане,катализатора на едно международно движение,стигнало до всенароден подем при братята руси и довело до нашето Освобождение от турско робство!!!За да сме това,което сме сега!А всъщност,какво сме сега,след като никаква официална институция,или медия не пророни и дума относно това събитие!Но я вижте сълзите за ромовете?!Кои всъщност сме ние,къде сме,и дали изобщо "нещо" сме?!Един прах от един народ!
51
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е разликата между *** и българите? Приликите всички ги виждаме.
50
39
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 5 години
Такива като теб за радост вече са изчезващ вид. Хората в България лека по лека разчупват стереотипите на комунизма, стават все по отворени към другите народи и култури и по толерантни, да става бавно, но в крайно сметка всичко ще си дойде на мястото. Стереотипите ще бъдат разчупени и хората ще бъдат open mind като в останалия нормален европейски свят.
49
0
 
28
 
! Отговори
акуд преди 5 години
аидеее и ромите новите еврей
48
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слаеа на Америка, че вече нацистко-комунистически режоми няма и хората най вече по тези географски ширини станаха поне малко по добри и толерантни.
47
3
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Ако пък случайно се проточи историята:На снимката, ограденото дете ще е бялото..
46
4
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Както е тръгнало ще има 3та световна война, но този път новия Хитлер, който и да е той ще довърши започнатото..Колкото и да е жестоко - друг начин просто няма. Човекът е зло и войнствено създание и рано или късно се саморегулира чрез войни.
45
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са в Европа от 600 години....А Херодот ги нарича траки....
44
5
 
13
 
! Отговори
факт преди 5 години
М даа , бараките в Аушвиц и Бухенвалд са били като 5 зведен хотел в сравнение с цг гета днес в БГ и по света !
43
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе как е на английски или немски "ромите"?питам щото обяснявам на чъжденците, но те не ме разбират като им кажа - "the romans"
42
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Били изолирани и затваряни в лагери...А сега не се ли изолират и затварят сами в *** гета? Единствената разлика е, че въпросните лагери пак са били в по-добро състояние от гетата им.
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автор: Андреа ГрунауИзточник: "Дойче веле".............................xaxa
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
когато едни хора убиват други хора, първите са убийци а вторите жертви.
39
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Много злоба има във вас.Ще ви удави някой ден.
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 46Аз на баща ми ли да вярвам или на теб.Ти си ясен.Ако не си *** си от тия възрожденците от голямата екскурзия.Колкото и да повтаряте една лъжа тя си остава лъжа.Братя,братя,колко да са братя.Много братя станахме нещо.Ама вие турците първо се наричате братя после се колите или стреляте.Така,че по-добре да не сме братя.Просто много много далечни роднини дето не се познават.