Централната алея бе осеяна с мъртъвци: Геноцидът над ромите!

В нацистка Германия ромите и синтите били изолирани и убивани
17 май 2018 21:21,
256

Ромите не дочакали освобождаването на лагера

На 27 януари 1945 г., когато Червената армия стигнала до Аушвиц, в лагера войниците открили и много деца-затворници. Освобождаването обаче дошло твърде късно за ромите: още през нощта срещу 3 август 1944-та всички обитатели на "циганския лагер" били изпратени в газовите камери. На другата сутрин в бараките били открити две плачещи деца. Тази "допълнителна пратка" също стигнала до газовите камери.

Виж други галерии »
Те са в Европа от 600 години. Но в нацистка Германия ромите и синтите са били изолирани, насилствено стерилизирани или направо убивани. Дълги години след войната се отричаше, че ромите са били преследвани.

Автор: Андреа Грунау
Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
10
 
! Отговори
кой знае преди 5 години
Комунистите лъжат толкова много, че никой не знае кое е вярно и кое не.Възможно е комунистите да са ги избили и после да са обвинили Хитлер.Както самите те казваха - победителите пишат историята.Сега се опитват да се оправдават.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички ние от БСП сме благодарни на ссср че спаси родителитени джик так
95
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
искам и сега да е така!
94
11
 
39
 
! Отговори
фантазии преди 5 години
Наистина ли мислите че някой луд може да изгради най-силната за времето си държава.Хитлер е бил практичен човек, избивал е само такива доказано вредни за обществото, даже за евреите е съмнително колко точно са избивани.А това че щял да тръгне да избива славяни и така нататък са напълно нелогични глупости.
93
8
 
55
 
! Отговори
123 преди 5 години
Ако от тази статия би трябвало да ни стане гадно или тъжно... Ами как да ви кажа ефектът е точно обратният. Изводът от цялата ситуация: "Значи можело".
92
22
 
13
 
! Отговори
Кой знае... преди 5 години
Нацистите подложиха на геноцид и евреи,арменци,славяни...Ако бяха спечелили някой ариец щеше да реши след години ,че и българите имат славянска кръв....
91
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 5 години
"What comes around, goes around". Историята има навика да се повтаря.
90
29
 
12
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Добре, че тогава не сте се родили роми, тогава да ви питам. Никой не си избира родителите.
89
2
 
48
 
! Отговори
. преди 5 години
Само в България не са били преследвани и убивани така като гледам картата и чета статията. Но за сметка на това пък сега *** терор е в апогея си.
88
1
 
47
 
! Отговори
Защо? преди 5 години
Защо в този сайт се цензурира официалният български език?
87
1
 
18
 
! Отговори
ПП преди 5 години
ДО 80НАЙ-"СЪРЦАТИ" ПОМОЩНИЦИ В КЛАНЕТАТА И ПРЕДАТЕЛСТВАТА СА БИЛИ ***!"ЖИДОВ ГРОБ" - ИВАН ВАЗОВ
86
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** не е обидна дума а название на етнос.Защо трябва да измисляме думи като ром /напитка/,та белким не засегнем някой.По същата логика,трябва да се обиждаме на българин,защото в последните години на запад българин стана синоним на нещо лошо.
85
25
 
11
 
! Отговори
Osman до истински сл преди 5 години
Ами какво ще ти стане, ако го повозиш? Ще ти счупи колелото ли? Аман от материалистките ви разбирания за живота. Затова вие имате коли и колела, а те правят деца. Накрая техните деца ще карат вашите колела. Разбираш ли? Твоето няма да има кой да го кара. Както е с изоставените къщи в северозапада, самонастаняват се. Много сте хитри.
84
11
 
18
 
! Отговори
Румео се завръща преди 5 години
За съжаление не сме застраховани от идването на такива-нови лагери на смърта за в бъдеще. Ние българите само приказваме, емоционално без да вникнем в същността на проблемите които се задават пред вратите на нашата държава........ Вижте не здравото поколение което отглеждаме, фижте наркотичните погледи на младежите и ще разберете че нищо добро не ни очаква за в бъдеще. Нещо повече......ще се появи пак някои болен мозък като Хитлер за да преобърне света надолу с главата...
83
7
 
55
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
За унищожените от демонокрацията у нас 2.5 мил. българи статия ще има ли?
82
6
 
64
 
! Отговори
Циник преди 5 години
"Българите са прусаците на Балканите"Ото фон БисмаркРом - ( искам да употребя истинската дума, но знам, че ще я озвездят )... та ром - е дума превърнала се в нарицателно - за крадлив, миризлив, мръсен.... колкото и да ни внушават, че народната мъдрост е грешила ( цели 600 години ) фактите сочат друго! Относно интеграцията им - "Ти го кръщаваш - той nърди!" Много добър синтез на проблема.И после пак ми кажете , че "номадския им ген" не си казва думата.И последно:"Насила - хубост не става!"
81
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има славяни колкото и македонци !А македонци е имало педи 2400 години , сега са объркани българи .Славяни ...ми никога не е имало ... Измислени са като македонците ... даже по лошо . Мога само да кажа , без да съм историк , че велика България е на мястото на хунската империя ... с разлика от 200 години ... дали са един и същи народ или още вярвате ,че народите изчезват и идват други на тяхно място .Само по между другото , ние не сме изчезнали за 500 години и то робство .
80
7
 
42
 
! Отговори
бг преди 5 години
До ПичПърво .Българите не са славяни а арийци.Ар на санскрит означава човек и названието бългАРин включва в себеси тази санскритска дума , която за славяните отсъства.Второ.Благородната природа на българина спаси евреите и ромите .Те му се отблагодариха като народните съдилища бяха доминирани от евреи , а екзекуторите бяха предимно роми.Ромите и досега продължават да се отблагодаряват на българите като изнасилват и ограбват старици .
79
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пич 98Много си далече от истината !За Мусолини не знам , но Хитлер далеч не е гледал така на българите , понеже е знаел за произхода им !Цялата идеология на третия райх се основава на чистата раса!За такива са смятани арийците ... които са германци, българи и част от населението на днешна Русия .За това и в света има три народа които стават за войници .. германци , българи и руснаци.На Хитлер много му се е искало да се включим във войната, но сме пазили неутралитед .. известно време !
78
3
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Пич и си прав, и не си.На нас не са гледали като на "човешки ***", а като на съюзници.Кой върна Южна Добруджа и ни даде за "Администриране" тогава "Новите земи"?Друг е въпросът, че ние винаги сме на страната на губещите или разпадащите се, в последствие. А колкото за Етноса, истината има две страни, но сега е политкоректно да се чува само едната.