Юнкер към Тръмп: Няма да преговаряме с Дамоклев меч!

Шефът на ЕК коментира санкциите срещу Иран и готвените мита
17 май 2018 18:00, Анисия Иванова
12
Юнкер към Тръмп: Няма да преговаряме с Дамоклев меч!
Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер преупреди от София Доналд Тръмп, че американските санкции за Иран няма да останат без ефект.

След като участва в срещата на върха ЕС – Западни Балкани, той коментира решението на Вашингтон да се оттегли от ядреното споразумение с Иран, така и намерението на Тръмп да въведе мита върху стоманата и алуминия.

"ЕС има за задача да защитава европейските малки и средни предприятия. Сега трябва да действаме и започваме процес към връщане към регламент от 1996 г., свързан с екстериториалните санкции в ЕС“, коментира той.

Според него това трябва да се направи и не трябва да се чака.

Още по темата

"Позволяваме на ЕИБ да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. И комисарят по енергетиката ще отиде в Техеран, за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти“, добави Юнкер.

А за митата той отсече, че ЕС иска неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки.

"Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, готови сме да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, искаме доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни. Готови сме заедно със САЩ, ако те пожелаят, да обсъждаме реформа на световната търговска организация“, настоя той.

Юнкер добави, чe при условие, че тези изключения са постоянни, ЕК е готова да обсъди това по какъв начин да подобри достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите и либерализацията на държавните поръчки.

"Няма да преговаряме с Дамоклев меч, който виси над главите ни“, зарече се обаче той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако бяха подписали и ТТИП положението щеше да е съвсем "изуй ***"!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким Йонг Ън се подигра с тръмпуняка .Ако ес започне да налага санкции насащ в отговор на техните , ще клекнатза две седмици . Нямат нищо , всичкосе крепи на високопарни приказки .Достатъчно е да бъдат игнорирани ида не им се обръща внимание и тяхнатаистория приключва .
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейски лидерчета , коитоприпкат поединично на визитипри тръмпуняк , а после се връщатразколебани . Това са предателина общоевропейските интереси .Навремето Китай като домакинна тихоокеанското посрещнаобама и го третираха като говорещамаймуна .
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смях.Стотици ирански момчета умряха в Сирия да се борят за Асад и Путин срещу лошия Запад.Сега САЩ налага санкции,а Русия не прави нищо да защити своя единствен съюзник в Близкия Изток.Путин си прави компяния с евреина Натаняхау и после Израел бомби ирански бази в Сирия,а Русия мълчи.Само ЕС има куража да се изправя срещу САЩ.Путин излезе американски агент,както много негови предшественици в историята.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леко,леко с заклинанията и метафорите!После да няма-"ама аз не исках да кажа това!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва ЕС да прекрати всякакви отношения с Америка и всичко ще си дойде на мястото
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма вечни приятели, има вечни интереси. Ако това правило бе спазвано безпрекословно и от българските велики управници, щяхме да сме доста идеи по-напред.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейските лидери които подмениха европейските ценности за американската чалга, днес гледат Тръмп като започната и недовършена дърта бpaнтия. Дори САЩ разбраха, че собствената им чалга никога няма да се превърне в световна цивилизация, само евро-ейските либерали още не са го разбрали. По образа на САЩ тези глупци, напълниха Европа с пришълци, но не разбраха, че не могат да ги интегрират. Така е загинал Рим, така ще свърши и Обединена Европа.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юнкере, хубави думи ама ....За да заплашваш ефективно, трябва и да имаш сила зад гърба а каква сила има ЕС?Няма дори единна собствена армия а икономически ЕС е зависим от Китай, САЩ и Русия.Само с плюшени мечета и гей-паради никой няма да те вземе на сериозно!