Когато в Сирия бизнесът не цъфти... В Турция дава реколта

В Турция оперират над 6500 компании, основани от сирийци
17 май 2018 21:32,
22
Когато в Сирия бизнесът не цъфти... В Турция дава реколта
Снимка: архив Reuters

В турския град Газиантеп, убежище за около половин милион сирийци, избягали от гражданската война на юг от границата, стотици сирийски компании процъфтяват, давайки тласък както на общността на имигрантите, така и на страната домакин.

Над 3,5 милиона сирийци са регистрирани в Турция - много повече от която и да е друга страна, приела бежанци от продължаващата седем години война.

Турски официални лица подчертават огромния икономически товар, който представлява приемането на толкова много бежанци. Присъствието обаче на това ново население - голяма част, от което висококвалифицирано и ползващо няколко езика - и успехът на бизнеса му също така съживява турската икономика противно на ширещите се мнения.

Над 6500 компании, основани или съосновани от сирийци, са регистрирани в Турция от началото на войната в Сирия през 2011 година според Съюза на камарите и борсите за суровини на Турция. Сирийският икономически форум (СИФ), организация, чиято цел е да развие предприемачеството сред сирийската диаспора, отбелязва, че броят им всъщност е над 10 000, когато се включи и неофициалният сектор.

Само в Газиантеп са регистрирани 1250 сирийски компании в газиантепската Камара на търговията и промишлеността, каза Рами Шарак, заместник-изпълнителен директор на СИФ.

Износ по света

В голям комплекс в индустриалната зона на Газиантеп сирийският бизнесмен Амер Хадри, шеф на известната компания за машини за опаковки и производство на чипс Zirve Extrusion, успя да възобнови бизнеса си, чиято централа някога е била в разтърсения от войната град Алепо, само на 125 километра (78 мили) южно от турския град.

"Правим машини за производство и опаковане на чипс над 20 години", каза пред АФП Хадри. "Преди изнасяхме за арабския свят, но откакто се установихме в Турция разширихме амбициите си да изнасяме в целия свят", допълни той.

Опаковките имат етикет "Произведено в Турция", което според Хадри е "гаранция за качество" на европейските пазари.

Също като Хадри, още много сирийци пристигат в Турция с опита и клиентите си. Докато някои бизнесмени целят да разширят износа и достъпа до международни пазари, други предприемачи имат по-локални амбиции.

Дания Абдулбаки, която е строителен инженер и пристига в Турция от Хама през 2013 година, открива детска градина през август 2016 година за деца от всички националности между три и пет години, след като не могла да намери детско заведение в района.

Майките, които работят в района са близо до децата си и могат да дойдат да ги накърмят през почивката си, казва тя.
За този проект Абдулбаки е посещавала курс по мениджмънт към не
правителствена организация в Газиантеп, а съпругът й е събрал средства от близки, за да го финансира.
Фатма Шахин, която е кмет на Газиантеп и изтъкнат член на управляващата партия на президента Реджеп Таийп Ердоган, каза, че приветства възможностите, които предоставят съвместните компании между турски и сирийски предприемачи.

Хората от Газиантеп и сирийците основават заедно компании, тъй като фактът, че говорят два езика, включително английски и арабски, е важно предимство, особено за международната търговия, каза тя пред АФП.

Икономиката като цяло е коз в ръцете на Ердоган през 15-те години на управлението му. Само че при инфлация и безработица над 10% има опасения за състоянието на икономиката.
Мустафа Тюркменоглу, сирийски тюркменец от Алепо, напуска Сирия преди пет години и създава текстилна компания в Газиантеп.

Всички търговци тук получават долари от чужбина, казва той. "Ние имаме полза, но и другите също," допълва Тюркменоглу.

Той дава работа на 40 сирийци в цеха си и на петима в магазина си. Казва, че турците искат по-високи заплати и имат повече изисквания за осигуровките.

Правителството дори въведе облекчени правила, за да бъде по-лесно на сирийците да откриват компании, макар че на фона на натиска за повсеместно въвеждане на облекченията, Анкара се съгласи да предостави същите условия за всички.

За сирийските компании обаче властите изглежда са "блокирали" и разпоредба, според която компанията трябва да наеме петима турци за всеки работещ при тях чужденец, каза Омар Кадкой, анализатор в мозъчния тръст TEPAV в Анкара.

Помощта няма да бъде вечна

Големите проблеми обаче остават, като много от тях са свързани с дългосрочния въпрос как и дали да бъде изцяло интегрирана такава голяма общност бежанци.
Макар Анкара да позволи да се издават разрешителни за работа на сирийските бежанци през януари 2016 година, под 1 % притежават такъв документ в момента, макар че две трети от бежанците са в трудоспособна възраст, каза Кадкой.

По думите му друга пречка е това, че голяма част от сирийските бежанци не знаят турски, който принадлежи на различно езиково семейство от арабския, а няма и активна политика те да бъдат учени на турски.

Сирийците се страхуват също така, че ако влязат на официалния пазар на труда, ще изгубят достъпа си до помощи, на които имат право като бежанци, каза Кадкой.

Те си правят сметка, че ако получат официално работа, помощите им ще бъдат спрени, което е вярно, но проблемът тук е, че помощта със сигурност няма да е вечна, допълни той.

Колкото по-скоро получат работа, толкова по-добре ще могат да си гарантират един доход в дългосрочен план, каза Кадкой.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 5 години
НЯКЪДЕ ПРОЧЕТОХ ,ЧЕ ЗА ВРЕМЕТО НА "ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА " В СИРИЯ - ИКОНОМИЧЕСКИЯ РЪСТ Е 4 % !?!? ЯВНО СА ИЗЧИСЛИЛИ ЗА ЦЕЛИЯ ПЕРИОД ...НО ВСЕ ПАК !?!?!?
12
0
 
0
 
! Отговори
ВОИСТИНА ВОСКРЕСЕ ! преди 5 години
Браво на великия СУЛТАН,това е да си политик и държавник с топки за какъвто мечтае пропадналата,крадливата,корумпираната България......СУЛТАНА храни към 4 милиона бежанци,а третополовия ЕС се изгаври с СУЛТАНА с милиардите обещани помощи....ЕС гледа само да краде суровините и богатствата на държавите...жалко за БЪЛГАРИЯ чежвлезна в този вреден третополов ЕС
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...оперират над 6500 компании ...". Вече не се казва "Да скова ***", вече се казва "Да реализирам ***"...
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 7Европейски пенсионери да лашкат 12 годишната ти щерка за кутия кока-кола и две цигари!? Докато жена ти шари из гречко и спания да бере краставици и ягоди ....
9
6
 
20
 
! Отговори
999 преди 5 години
Има и още една пикатна подробност. Турско жителство се дава именно на онези сирийци,които представят натурален акт за собственост на имот и земи ...Схващате ли мисълта ми?Имаше критика от типа на за 30 и кусур дена Турция била превзела Африн - Е,да ама Африн си е цял, не като влезли американци и съборили всичко.5 хил.кв.м.,останалите ... ми то вече е собственост на новите турски граждани.. Тоест как без война в един момент една част от Сирия,ще се превърне в турска територия!
8
4
 
24
 
! Отговори
999 преди 5 години
Сега, разбрахте ли защо Меркел все повтаря , че е готова да приеме 1 млн.бежанци ? А ,и разбарте ли защо Ердоган не ги пуска ?!Години наред пишете лъжи по медиите и плашите хората с бежанци , колко пъти неуспешно се опитвах да обесня това.От къде почна скандала м/у Ердо и Меркел:Тя поиска да се сортират квалифицираните и изпратят в Германия.Ердо каза -аз да не съм глупaк,именно те ще останат,за калпавите границите ще се отворят..
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стигнах до "гражданска война" и спрях, защото това в Сирия не беше такава. Почти всички т. нар. бунтовници бяха вносни главорези.
6
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6И кое му е нормалното на балканския дивак българина, живеещ в кенефистаан, в която идват само италински пенсионери да лашкат 12 годишната му щерка за кутия кока-кола и две цигари!? Докато жена му шари из гречко и спания да бере краставици и ягоди ....
5
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува това нас нормалните хора?
4
21
 
27
 
! Отговори
No comment преди 5 години
Турция ако се надява на сирийски и афгански бежанци за икономиката си....пиши я бегала.1 лев вече наближава 3 лири,заемите настигат гръцките 470 милиарда,месни и млечни продукти два пъти по-скъпи от България.А евтините им гумени ябълки-да си ги джвакат.
3
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали бизнеса в Сирия не върви ,ама 1 кг. ябълки в Дамаск струва 20 стотинки наши пари . А тука в ,дето бизнеса цъфти струват по 2-3 лева .
2
22
 
20
 
! Отговори
турция приема преди 5 години
бежанци за да изнудва Европа за пари ! Като има толкова много сирийски фирми в турция ,ами нека тогава те да осигуряват средствата са другите бежанци !
1
27
 
46
 
! Отговори
Вонящ се СУДЖУК преди 5 години
Браво на великия СУЛТАН,това е да си политик и държавник с топки за какъвто мечтае пропадналата,крадливата,корумпираната България......СУЛТАНА храни към 4 милиона бежанци,а третополовия ЕС се изгаври с СУЛТАНА с милиардите обещани помощи....ЕС гледа само да краде суровините и богатствата на държавите...жалко за БЪЛГАРИЯ чежвлезна в този вреден третополов ЕС