Посланията на Пашинян към Путин – оръжия и пари

Той поиска Москва да ориентира руските туристи към Армения
17 май 2018 22:00, Елка Василева
44
Посланията на Пашинян към Путин – оръжия и пари
Никол Пашинян и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян видимо се различаваше от другите държавни глави, пристигнали в Сочи за срещата на върха на Евразийския икономически съюз. Става дума не толкова за външния вид на небръснатия политик, а за символното значение на брадата му. Тя символизира революционни повеи в доста консервативното политическо поле на ЕАИС. От друга страна пък е начин да изпъкнеш сред други държавни лидери, да подчертаеш своята индивидуалност и зрялост.

Но както се казва, по дрехите посрещат, по ума изпращат, пише Рубен Гърдзелян от РЕГНУМ. По време на публичната си среща с Владимир Путин - ключова проява на форума, Никол Пашинян отправи до събеседника си няколко послания, поднесени във форма, доста "мила" в контекста на политическата среща от високо равнище.

С Путин, както се изрази Пашинян, има какво "да пообсъдим" освен "стратегическите и съюзнически" отношения между Армения и Русия. Арменският премиер бе заявявал това и преди форума в Сочи, но го повтори и на личната среща, отстранявайки множество проблеми на съответното ниво - намек, че е време да се мине към практически въпроси.

Практическите въпроси бяха обсъдени вече при закрити врати, но дотогава имаше и други любопитни моменти.

"Позволете ми пак да ви честитя миналите празници. Много интересно беше да видим майския парад на Червения площад - това си е любимо зрелище в Армения, парадът на 9 май, и сме много впечатлени от днешните постижения на руския военнопромишлен комплекс", отбеляза Пашинян.

Намекът, че страната иска и занапред да се въоръжава с руски оръжия, е съвсем прозрачен. Тук обаче Армения няма избор - за Ереван ще е скъпичко, дори невъзможно да се въоръжава другаде, за да развива адекватно на азербайджанските войски. Това по-рязко откроява в думите на арменския премиер комплимента лично към президента на Русия за "постиженията на руския военнопромишлен комплекс". Ще отбележим добре премереното ласкателство с явни изгледи да донесе плод - чудесна перспектива арменците да си поиграят с нови руски играчки.

Друг момент се крие в странната на пръв поглед констатация за радостта, изпитвана от руските туристи в Армения. "Твърде много туристи от Русия идват сега в Армения, много е приятно това. Мисля, че руските туристи много харесват Армения, а и на арменците им харесва да виждат толкова туристи в Ереван", каза Пашинян.
Защо сред другите, по-сериозни сфери на сътрудничество Пашинян изтъкна точно туризма?

Всъщност това е молба към президента на Русия или към седящия до него бъдещ вицепремиер Силуанов да преориентират руските туристи към Армения. Развитието на институциите и реформите в една или друга стопанска област обещават положителен социално-икономически ефект в бъдеще. А преориентирането на туристическите потоци в Русия (както сочи успешният опит с Турция или Крим) към Армения ще осигури на гражданите й икономически дивиденти още днес. Пашинян има остра нужда точно днес да достави на хората в страната си положителни икономически резултати от революцията. Предсрочните избори за парламент на Армения тропат вече на вратата, а икономическият ефект от едва обещаните евентуални реформи ще трябва да се чака с години.

Словото на Путин пък се градеше само на днешните реалности и съдържаше един-единствен смисъл: иска ли новото правителство в Ереван да запази положителната икономическа динамика в страната, без руска подкрепа ще е трудно да го постигне. Но в перспектива би могло и "да я засили". Путин спомена също колко е важно да продължи съвместната дейност в ООН и регионалните организации; това обаче по-скоро зависи от икономиката.

Ще повторим, че правителството на Пашинян, меко казано, силно се нуждае от икономически подем, и то доста скорошен, който обаче няма как да подсигури нито с реформи, нито с нови инвестиции. Пашинян ще трябва да заложи на изпробвани, доказали се вече форми на стопанско взаимодействие, включващи старателно плевене на бурените в полето на търговско-икономическото сътрудничество в ЕАИС. И всъщност ще приложи точно такава стратегия, с леки корекции в тактиката на Серж Саркисян.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
8
 
! Отговори
Разбрахте ли САндока преди 5 години
Няма да си хвърлям бисерите напразно.Ще ви кажа 1-но,Расия е велика,и ще я има,питам се ние за къде сме
21
5
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Много ми е интересно как в демократична, според някои, страна президента ще преориентира народа си да почива някъде по собствено желание. Много ми прилича на овчар и стадо. Дали е така или нещо не съм разбрал?
20
13
 
11
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Много сте ми интересни другари руски ***.Уж Путин най-великия,уж Русия велика и недостижима,а треперите от едно 92 годишно деди-Сорос.Каквото не ви харесва по света,все Сорос виновен,където и да се появи народно недоволство пак Сорос е организатор.Що се отнася до Армения,там положението е неспасяемо-за да задържат заграбените азерски територии им е необходима безусловна руска помощ.Но където господари са руснаците,се възцарява безднадеждна мизерия и липса на каквато и да било перспектива
19
0
 
7
 
! Отговори
не преди 5 години
Малко ли *** и брадясали имаме, че и още да идват, а стига...
18
1
 
7
 
! Отговори
гого преди 5 години
а някой в Бг вече я бяха отписали Армения от руския небосклон. Но обикновени така става , като си един копи пейст експерт....в кавички
17
3
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Да - ама Валерката Симеонов беше в Армения преди месец два- и обеща на Бг хотелиерите че ще ги напълни с евтина арменска работна ръка -- Какво ще прави Армения - кой ще обслужва руските туристи там - ХМ ! Сега стотици арменци (понеже са "будали") ще искат да работят без пари в БГ хотелите- ХМ ? Все едно да видя арменец миньор или арменец с лопата на рамото) КЪДЕ СА ВИ АРМЕНЦИТЕ бе СИМЕОНОВ?? АА?? Кой ще доиде в *** БГ да ви работи ! Молете се на последните останали БГ роби да не избягат
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Армения няма избор - за Ереван ще е скъпичко, дори невъзможно да се въоръжава другаде"_______________________________________________________И за България е скъпичко, дори невъзможно да се въоръжава другаде освен в Русия, но нашите гъз0лизци го правят, независимо от партийната си принадлежност.
15
5
 
20
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
г-жо василева как може да се изразявате небръснат политик-това е срамно да пишете такива глупости не ли вие срам.като че ли българия е по богата страна.и може да си позволи да купува скъпи оръжие най напрел оправете си самолетите че ни ги бива за нищо
14
6
 
12
 
! Отговори
Патриот-майтапчия преди 5 години
Честит 10-ти ноември и на армяните!
13
3
 
13
 
! Отговори
майна преди 5 години
До armqnСъщото това племе приюти и спаси десетки хиляди твои сънародници от геноцид.
12
1
 
31
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Нещо си се объркал. Този свят, за който говориш, беше християнски, но вече не е. Една подла уста от София избълва:"Майната му на православието" и нищо не му се случи. Едно ***, на който откраднаха жезъла, докато се напъваше да свали православния български патриарх и да разцепи БПЦ, омърси пространството и отиде на май....ка си в гугутката. Съратниците му управляват България. Християнски свят, а?
11
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А България като е в Европейския съюз защо е бедна като африканска страна и много по-бедна откокото преди 89та година?
10
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да иска пари от ЕС и от САЩ. Но ще свършат като Украйна и Бъглария - на дъното.
9
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фактА в Европейския съюз, повечето държави ще станат мюсюлмански.
8
43
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Пашинян, гони тея руски олита от Армения, *** само ви създава неприятности! Две американски бази и с нестабилността е свършено.
7
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя цял Майдан направи, та да се здрависа с Путин.
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фактКаква е мястото на България в ЕС?
5
30
 
13
 
! Отговори
факт преди 5 години
В Евразийския съюз повечето държави са мюсулмански.В Евроазийския съюз всички държави са бедни,въпреки че имат природни суровини.Всички са колонии на Русия и никой не знае имената на президентите им.
4
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брадатия има три милиона гладно население тръгнал за оръжия да говори сняяях :-)Арменците ги пази Русия.Евреите ги пази Сащ.
3
3
 
42
 
! Отговори
ined преди 5 години
Попитали радио Ереван - Къде живеят най-грозните жени?След дълго мъчание от радиото отговорили - Затова пък правим много хубав коняк