Хибридното пазаруване е по-близо от очакваното!

Златното сечение между качеството и цената е определящо
18 май 2018 21:50, Екип на Bloomberg
2
Хибридното пазаруване е по-близо от очакваното!
Снимка: Pixabay

Офлайн пазаруването, което е съпроводено с елементите на съвременното развитие на технологиите и е съобразено с желанията на потребителите, има много голяма преспектива. Това коментира Димитър Маргаритов, председател на КЗП, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

В момента има огромно предлагане на стоки, като по-младите потребители предпочитат да направят преди всичко съпоставка на няколко продукта в онлайн среда. А след като изберат, да изпробват стоката в реален магазин. Специалистите съветват потребителите да се информират добре и когато нещо им се представя за изключително атрактивно, а в повечето случаи и на добра цена, да бъдат внимателни, за да не се окажат измамени.

Димитър Маргаритов сподели още, че в началото на тази година в Сиатъл е отворил врати именно такъв хибриден магазин. Влизайки в него, потребителят има инсталирано приложение на телефона си, което му позволява да добавя стоки в своята кошница и те автоматично да се сканират. Това допуска проследяването на покупките и ако клиентът реши, може да извади някой от тях от своята виртуална кошница. Когато пазаруването приключи, потребителят излиза от магазина и автоматично от банковата му сметка се изтегля съответната сума. По този начин се използва модела на онлайн търговията, която например спестява чакане на опашки, а същевременно всичко е проследимо и няма как да бъдете излъгани в цената. Реално вие сте в магазина и може да изберете съответния продукт.

„Това е подход, при който хем се използват елементи от онлайн търговията и сте облекчени от гледна точка на това, че не чакате на опашка, хем всичко е проследимо и няма как да бъдете излъгани и в цената. Същевременно влизате в търговския обект и имате възможност да изберете съвсем пълноценно от целия наличен асортимент”, коментира още председателят на КЗП и отбеляза, че това са моделите на бъдещето.

Председателят на КЗП изрази мнение, че за т.нар. милениум поколение златното сечение между качеството и цената е определящо, а не само едно от двете. „Хората са информирани и могат да изберат най-добрата оферта от своя гледна точка”, посочи той и добави, че това движи развитието на пазара. „Виждаме, че в кампаниите на търговците все по-често вниманието на потребителите се цели да бъде привлечено именно от технологиите, от това, че дадената стока в най-голяма степен отговаря на съвременното развитие на техниката и на пазара изобщо”, допълни Маргаритов.

Не рядко в КЗК получават сигнали от потребители, които са били заблудени от консултанти в магазин или офис на търговска компания, защото дадена информация им е била дадена невярно или пък е била спестена, което много трудно може да се случи, ако консултантът е робот.

На въпроса, как биха реагирали, ако получат жалба срещу изкуствен интелект, председателят на КЗК отговори, че „Нормативната уредба за момента не предвижда начини, подобни неща да се случват. Аз мисля, че тя би могла да бъде изменена в съответствие с нещата, които се случват в живият живот. Тук е предизвикателството пред контролните органи, когато тези неща станат факт, ние да можем да реагираме адекватно“.

Гостът сподели още, че до края на май се очаква да се състои среща между представители на държавната власт и представители на големите вериги за бързооборотни стоки, които оперират на българския пазар. Той допълни още, че се формира работна група, целта на която ще бъде да се предложат съвсем конкретни мерки за оптимизиране на нормативната уредба и то по посока всеки потребител да има договор с доставчика на топлинна енергия.

Повече от срещата вижте на Bloomberg TV Bulgaria


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1

Спомена 4 предмета. Ами ако всеки от тях е с 100 лева по-евтин, то са си 400 лева отгоре, което са ми разходите за 1 месец (храна и прочие). От дрехи също спестявам много пари. Обувки за бягане, в магазина са 189 лева, онлайн ги намирам за 149 лева. Освен това, често ми се е случвало, да намирам шкафове, бюра и подобни неща, за 1/5 от цената, макар и втора ръка. На година пестя поне едно 2000 лева от подбни неща. Ако на теб, ти се струват малко ... ок. За мен обаче са си доста.
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да отидат в магазинът и да си изберат каквото искат и да си го купят.Всеки малко интелигентен човек отдавна е разбрал ,че това което кара заплатата да свърши бързо (а точно хората на малка заплата цъкат по 100часа в нета за търсене на най-ниската цена) са стоките които се ползват всеки ден.Храна,алкохол,цигари,сметки за такси или гориво за автомобил и понякога дрехи.Това че някакъв телефон,часовник телевизор или лаптоп някъде си е 50-100 лв по евтин какво от това?