Основател на Apple: Какво разбира Меркел от изкуствен интелект?

"Той може да работи добре и без огромного количество данни"
21 май 2018 20:32, Бойчо Попов
29
Основател на Apple: Какво разбира Меркел от изкуствен интелект?
снимка: Ройтерс

Съоснователят на Apple Стив Возняк разкритикува в свое интервю дигиталната стратегия на германския канцлер Ангела Меркел. Запитан какво мисли за изявлението на Меркел, че гражданите трябва да поставят своите страхове за данните и тяхното използване на второ място, така че Германия да не пропусне бума на развитието на изкуствения интелект, Возняк заяви пред бизнес сайта BusinessInsider, че канцлерът не разбира какво е изкуственият интелект.

"Тя не разбира, че изкуственият интелект не е истински разум като този на човешкия мозък", каза Возняк. Ако Меркел смята, че в бъдеще ще се нуждаем от Big Data, за да вземаме решения, това ще отнеме „част от нашето човешко същество, в което ни превърна еволюцията". 

Меркел заяви по-рано, че изкуственият интелект без данни е "като крава без храна".

Возняк гледа на това по различен начин, той смята, че е възможно да се постигне напредък дори и без разкриването на информация. „Чрез споделянето на данни ставаме субекти, които са контролирани от други хора". На Возняк тази мисъл не му харесва. Хората трябва да бъдат независими и свободни. "Това е пътят на творчеството".

Той основава Apple заедно с починалия през октомври 2011 г. Стив Джобс през 1977 г. и е отговорен в значителна степен за първите успешни модели Apple I и Apple II. В крайна сметка той напуска Apple в средата на 80-те години, но все още е свързан с компанията и редовно посещава нейни събития.

В разговора си с BusinessInsider Возняк говори и за дизеловия скандал при Volkswagen и други германски производители на автомобили. Той вярва, че всички големи компании лъжат „до известна степен", за да печелят пари.

„Аз вече не мисля, че това е просто феномен на нашето време. Имах по-рано автомобил на Mercedes. Това е най-добрият сериен автомобил на света. Но сега много ми харесва Tesla". Той никога повече не иска да ходи до бензиностанция, но чака „разумен електрически Mercedes".

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е, като се пишат статии, да се навлиза повече в дълбочина, да се споделят не само тези, но и съответните техни обосновки и аргументи, за да се предаде качествено знание. Статията е повърхностно написана и съответно безсмислена.
20
1
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
епъл едно и две, набори на клонинга си правец 82. голем специалист. а дали случайно неа написал и неко песен за БТР?
19
1
 
2
 
! Отговори
Snorky преди 5 години
Возняк разбира от компютри, но от коли не. Това разбрах от статията.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък разбрах, че прави реклама на Мерцедес.
17
3
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Не съм съгласен с Возняк. ИИ-то има нужда от огромно количество данни - иначе защо си правят целия труд да събират данни големите фирми, колкото по-голям обем информация толкова по точни са логическите изводи на задачите. с малко данни не става.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Apple II FanМда... още един фен на Ейпъл който доказва как феновете на Ейпъл си нямат и понятие от техника.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Едното няма нищо общо с другото... това е нещо като ония конспиратори в ютуб дет правят интервюта с хора който имали докторска степен ама в съвсем различна материя...
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ела , ти да видиш . Ние ,в България , какви разбирачи имаме :Еврокомисар по поръчка за изкуствен интелект иСобственика на ГЕРБ , създателя на този интелект .
13
2
 
8
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
новата номенклатура в Брюксел, новото Политбюро от Еврокомисари, са по-жалки и от Сталинисткият режим изграден в CCCP, та СССР на Европа е в последните си години, ако не и месеци от жалкото си съществуване - некомпетентни, корумпирани, самозабравили се, мислещи се за богове!!
12
2
 
0
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Ами колкото вие разбирате от телефони явно! Присмял се хърбел на щърбел ваща работа 😀
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел е учен физик ,едва ли си няма понятие от тая материя
10
6
 
8
 
! Отговори
Apple II Fan преди 5 години
Много уважавам Возняк, но AI изкусвеният интелект е .... маркетингова измама! :)
9
8
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Ние(Аз и Слънцето)ви пожелаваме все повече магистрали и поне пет морета....
8
11
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Хахахаха ми така е но птичките имат съвсем нормално отношение към лудостта за разлика от НОРМАЛНИТЕ български *** изпитващи страх от божественото докосване...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumЯвно в гората и птичките те знаят, че си ненормален и вече никой не ти обръща внимание и за това си тук а?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumТук си главно да си излееш простотията и да видят всички колко сериозни психични проблеми имаш. Хайде хващай гората и не се обаждай.
5
12
 
1
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Нали не смяташ ,че пребиваването ми във виртуалното пространство осмисля живота ми...тук съм за да ви се подигравам и да изразявам погнуса та си от вас ...нищо повече ...моят живот е в горите сред есенцията на СЪЩНОСТТА....
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumДобре, че има Ай Ти гурута та да можеш да си напишеш глупостите в коментарите.
3
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моите уважения към човека на снимката, но трябва да спомена, че поне за момента не е прав. Буквално в последните години се разви дял от програмирането наречен Machine Learning, който се занимава с обработката на информация и данни за изкуствен интелект.
2
20
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Ако на хората им е останал поне малко здрав разум ще организират бойни отряди който да избият ай ти гурутата....