Ужасяващо: Самовзривяват себе си, но и собствените си жени и деца!?

"Тези семейства са убедени, че ще се озоват заедно в рая"
21 май 2018 21:45, Елка Василева
81
Ужасяващо: Самовзривяват себе си, но и собствените си жени и деца!?
Снимка: Reuters

Това е нов вид тероризъм: в Индонезия вече се самовзривяват цели джихадистки семейства - заедно с жените и децата. Какво стои зад това ново измерение на терора?

"Просто не ми го побира умът“, казва кметицата на Сурабая, острова Ява, Три Рисмахарини. Вярващата мюсюлманка и майка на две деца не успява да прикрие сълзите си пред телевизионните камери, когато научава за самоубийствените атентати срещу три черкви, извършени миналата неделя от шестчленно семейство.

Родителите и техните опасани с боеприпаси четири деца на възраст между 9 и 18 години са се самовзривили едновременно, причинявайки смъртта на 13 души. Ранените са над 40, пише Дойче веле.

Същия ден загинаха и още трима души - мъж и жена, заедно с едно от децата си, когато в жилището им в град Сидоарио по непредпазливост е било задействано взривно самоделно устройство от същия тип, както това в Сурабая на остров Ява.

Ден по-късно пък петчленно семейство се самовзриви пред входа на полицейското управление - също в Сурабая, а едно от децата им оцеля като по чудо, но с тежки наранявания.

И трите семейства принадлежат към свързаната с "Ислямска държава" терористична мрежа "Джамаа аншарут дауалах".

Новите измерения на терора

И преди в Индонезия е имало терористични нападения. След демократизирането на страната през 1998 година екстремистката групировка "Джамаа Исламия" извърши серия от смъртоносни атентати, сред които и атентата в туристическия център Кута през 2002 година с над 200 загинали. Но тези терористични атентати бяха извършвани предимно от мъже. Жените в семействата на терористите или изпълняваха куриерски поръчки, или участваха в подготовката на атентатите. В много редки случаи за пъклените си дела терористите са използвали също и деца-сираци.

Още по темата

Последните атентати в Сурабая обаче имат други измерения.Това бяха първите в света самоубийствени атентати, извършени от цели семейства. Експертите по въпросите на тероризма обаче не са изненадани от това развитие. Според оценките на властите 700 индонезийски семейства са заминали за Сирия, за да се присъединят към ИД. След поражението на джихадистките милиции в Индонезия са се завърнали около 500 привърженици на ИД - мъже, жени и деца. Властите обаче все още не са установили дали атентаторите-самоубийци от Сурабая са били в Сирия.

Терорът като семейно начинание

"От самото начало ИД беше нещо като семейно предприятие“, казва директорката на Института за политически анализи на конфликтите в Джакарта Сидни Джонс. Мъжете е трябвало да воюват, а жените да раждат и възпитават нови бойци. "На жените обаче, повлияни от социалните медии, не им е била достатъчно тази второстепенна роля. Те са искали да участват по-активно в битката на ИД и са се възхищавали на атентаторките-самоубийци в Палестина, Ирак и Чечения“, казва експертката по въпросите на тероризма.

Индонезийската терористична мрежа "Джамаа аншарут дауалах" е привлякла много разочаровани от прекратяването през 2009 г. на въоръжената борба на "Джамаа Исламия". Преди всичко млади джихадисти, обучени в Афганистан или Филипините, преминали през ИД, се връщат обратно след края на нейното господство в Сирия, настроени срещу индонезийската полиция, която през последните години арестува и ликвидира безброй членове на "Джамаа Исламия".

Индонезия инвестира много средства в борбата срещу тероризма и успя да предотврати много атентати. Но в страната няма условия за дерадикализиране на терористите и техните близки. Програми за реинтеграцията на цели семейства пък изобщо не съществуват. Председателят на Комисията за закрила на децата Сусанто призовава правителството да отделя по-голямо внимание на проблема с радикализирането на подрастващите.

Безспирна индоктринация

Нито едно от децата, участвали в самоубийствените атентати в Сурабая, не е посещавало училище. По данни на полицията, те са живеели напълно изолирано и са били посвещавани още от най-ранна възраст чрез джихадистки видео клипове. "Тези семейства са убедени, че ще се озоват заедно в рая. Според техните представи бащите не могат да изоставят децата си. Вероятно те взимат жените и децата си, за да не бъдат по-късно стигматизирани“, казва бивш член на "Джамаа Исламия", който днес се грижи за отхвърлени от обществото деца и жени на арестувани терористи.

Сидни Джонс смята, че най-важната задача на държавата е да разкрие съществуващите семейни терористични мрежи. Индонезийските специални части за борба с тероризма разкриха и задържаха още две семейства, които са били във връзка с други атентатори. "Правителството трябва да проучи какво са движещите мотиви на тези семейства, преди да разработи концепция за противодействие на явлението. След като само два дни бяха извършени атентати от три семейства, това означава със сигурност, че има и много други, които са готови да сторят същото", посочва Сидни Джонс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е следствие на ''справедливите'' войни на САЩ какво има за неразбиране не можеш да подпалиш цяла Сирия за да свалиш Асад. Войната не е демократично решение, САЩ са най-големите терористи в света. Скоро САЩ ще подпалят елигиозна война в ЕС и после отново ще се втурнат на бял кон да спасяват света о/аче сега имат изперкал президент който обърка плановете на сатанистите.
32
8
 
35
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
"Вярващата мюсюлманка и майка на две деца не успява да прикрие сълзите си пред телевизионните камери"Защо ли не и вярвам на нея както и на всеки мюсюлманин!
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Индонезия е прекрасна страна,не само с местно,но и друго население -европейско,китайско,индо,хората там не са фанатици.Нищо не е случайно,затова нека не обвиняваме тези хора,възможно е те също да са жертви.Целта е да се всели страх у населението,без значение в Европа или Индонезия.
30
7
 
32
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
И кое му е новото? Терор, зверства и убийства- типично за ислямската ***
29
4
 
33
 
! Отговори
Додо преди 5 години
в Индонезия вече се самовзривяват цели джихадистки семейства - заедно с жените и децата. Какво стои зад това ново измерение на терора?=============Корана.
28
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Света стана едно глобално цело и това е нормално. И на Запад колониалната и3мет и майммуни от гза на географията ги тачат повече от източноевропейците, защото вече не различават *** от човек и явно някой им е виновен заради колониалната им алчност.Така се прави! Като ще взривяваш, го правиш наред. Няма деца, няма пенсионери, всичко е само пълнеж на въглеродна основа. Дано да почне третата световна война официално, че света трябва да се отърве поне от 5 милиарда двукраки. Това е бъдещето.
27
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоВсъщност, в Библията няма едно споменаване, че самоубийството е грях. Това си идва от "църкваа", както и всички светии, празници, свещички и прочие :)
26
36
 
5
 
! Отговори
к преди 5 години
до колкото си спомням от историята, Кочо Честименски беше направил същото - избил жените и децата си ....с кво сме по добри от тях ?
25
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вредителите се самозатриват и не оставят потомство ... От това по-хубаво, здраве му кажи !
24
1
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Ужасяващо е. Гнусните арабски *** само това могат. Но нека все пак ги поканим да ни обогатят генофонда, нали така!? Щом Германия го прави, значи и ние можем.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Та тоя сух кладенец от дебел слой железобетонни ще позволи на стопеният материал да се събере на дъното му и след това да бъде запечатан отгоре за да стои така следващите няколко века.Това е изключително тежка авария която е малко вероятно да се случи.Изобщо темата е дълга и интересна дори за невежа като мен.Провери в нета .Накратко казано нищо няма да избухва по-скоро въпросът е дали някога ще излезне рентабилно защото вече сме десет милиарда ако не и повече назад а нищо не е пос
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Как така си представяш 'избухването' на горивото?То не може да избухне защото няма нужната чистота за да се превърне в атомна бомба.Единственото което може да се случи е няколко независими една от друга системи за защита да се повредят едновременно и да се получи разтопяване на активната част на емм реакторът и превръщането му в радиоактивна "лава".Тоя модел който се канят да строят би трябвало да има защитна "чаша" отдолу.Нещо като кладенец направен от дебели слоеве железобетон
21
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Ако някой си мисли, че това старо желязо, на беленската площадка, няма да избухне като го напекат с малко уран,много се лъже.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21В Чернобил реакторите са били тип РБМК.Ако евентуално построят Белене там реакторите ще бъдат от вид ВВЕР.Тези за сега се считат за най-сигурните след ториевите реактори и тези работещи на принципът на сливане на атомните ядра.Но те са още концептуални.
19
3
 
25
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 5 години
Първо- религията им е сбъркана.. Джамаа Исламия. Джамаа аншарут "дуа" нещо там. Какво дуа.. ясно. И да не ми обясняват, че религията била мирна.. Защо тогава няма толкова фанатизирани християни, които да се разхождат препасани с барут?!Второ- *** народ.. лесен за манипулиране и съответно лесен за взривяване..Още много дълъг път ги чака по пътя на ценностите, по пътя на човеците..
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз мисля,че това е много добре защото иначе ще се размножават и ще предизвикват повече разрушения и жертви.Например ако накара децата си да направят още поколение те лесно ще си купят по 5-6 жени (струват колкото цената на 3-4 кози всяка) ще им направят по няколко деца и ето вече от едно семейство излизат 50-60 побъркани фанатици.Дори и не всички да се взривят те ще са нещо като помагачи на ходещите бомби.Те по- принцип са си диваци най-разумно е групово да бъдат самоунищожавани.
17
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха,нащте политици мислят да ни взривят с Белене,ама никой не им се чуди...Белене, по-добрия Чернобил!
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
джихадистите са финансирани и отгледани от сащ по времето преди афганистанспомнете си иран- къде бяха аятоласите в изгнание в сащ и оцеляха и се върнахацелта беше ясна - това беше единственото успешно оръжие срещу социалистическите учения които издигаха правата на човека и говореха за равенствое резултата е ясен- оттатък океоно трудно стигат бежанцитъпите европейци да му мислятбандитската държава се спасява като пали война след войназагубиха в корея и виетнам но спечелиха с джихадистите
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще стават все повече такива случаи и не само джихадисти ще го извършват.Човечеството върви към самоунищожение.Избират луди като Тръмп с едничката мисъл "А дано натисне бутона с ракетите щото и без това живота ни е мизерен и безмислен".Следващите поколения ще останат доволни.......скоро.
14
3
 
1
 
! Отговори
Стоян Динков преди 5 години
До До14всичките сте едни и същи бе oфчи