Хванаха мъж, рушал джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил

Заловили го, докато се опитвал да вади камъни от сградата
22 май 2018 11:23, Василия Пейчева
23
Хванаха мъж, рушал джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил
Снимка: Архив, Булфото

Досъдебно производство е започнато срещу 50-годишен мъж от село Слокощица, община Кюстендил, за разрушаване на културно-исторически обект, съобщиха от полицията.

Униформените са заловили мъжа в района на джамията "Фатих Мехмед", на главната улица "Цар Освободител" в Кюстендил, докато опитвал да вади камъни от сградата. За случая е уведомен дежурен прокурор.

Джамията "Фатих Мехмед" е построена от Хараджи Кара Мехмед бин Али, един от известните строители на обществени сгради в Кюстендил. Предполага се, че е построена към средата на XV в.

Тя не е действаща и е архитектурно-строителен паметник на културата с категория "национално значение".


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Откъде взе камъни преди 9 месеца
Хараджи Кара Мехмед бин Али, за да строи джамия? Строил е в средата на 15-и век, около 1450 г., 50-ина години след падането на Търновското царство. Точно тогава - строителен материал колкото щеш. Защото султанът не отнема титлите на българските боляри, а само налага османските закони - няма значение какъв е баща ти, ти самият си рая докато не заслужиш със собствените си деяния правото да станеш големец. И няма как да бъдат поддържани фамилните замъци, граби гольо наготово скъпи дялани камъни!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не се окаже, че човекът е взел камъни, използвани за градежа на църква преди повече от 600-700 години?
13
0
 
5
 
! Отговори
Османските новодошли преди 9 месеца
по нашите земи, в продължение на векове си строят къщите, пътищата, джамиите, медресетата, хамамите, мостовете и чешмите с камъни от българските дворци, феодални замъци, крепости, манастири и църкви, а също и от оцелелите стени, статуи и мозайки на римските вили и градежите на траките. Крепостните стени на Велики Преслав са си били цели дори и през 19-и век, но ги натрошават за чакъл за Хиршовата железница.
Сега вдигат врява за няколко камъка!
Поне изясни ли се върху какво е построена джамията?
12
0
 
2
 
! Отговори
dдфсф преди 9 месеца
До Съ нами Богъ

Проблема е, че едните от много време го възхваляват основно мирно, а другите са останали в средновековието и продължавата да избиват и да се взривяват, въпреки, че сме ги приели по нашите земи и ги третираме като равни. Е не става така, търпението си има граници.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се разследват полицаите, които са го заловили за родоотстъпничество
10
3
 
6
 
! Отговори
Съ нами Богъ преди 9 месеца
То затова сме на това дередже Балканите. Като най си искаме и да разрушаваме сградите където се възхвалява името на онзи горе..Бог за някои Аллах за някои....той ни учи на друго..ние напук на него все искаме да правим точно обратното. Той дори е много милостив..
9
4
 
17
 
! Отговори
всъщност- преди 9 месеца
последователите та тая терористична секта "ислям" , които се самовзривяват в името на един измислен и несъществуващ "мохамед", още навремето като са строили т.нар. джамии са ползвали дялан камък от съборените и обругани църкви, защото не са имали мозък и възможности така добре да го обработят и е било по лесно да го вземат наготово откраднат както само те си знаят
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо нередно не виждам. Пуснете го!
7
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На този Българин в Кюстендил трябва да му издигнат паметник
6
9
 
20
 
! Отговори
Burzum преди 9 месеца
Тоя е крал строителен материал ,да не мислите ,че е новия Левски.
5
14
 
31
 
! Отговори
СЪ НАМИ БОГЪ преди 9 месеца
А, аз не разбирам защо има джамии в България, и не са разрушени след освобождението от исляма?.... Тия дето са провели геноцид над българските християни, и са проливали кръвта на бременни жени, бебета, деца? Вижте какво направиха гърците и сърбите! Сега там има ли такива проблеми?
4
17
 
35
 
! Отговори
dдфсф преди 9 месеца
До Кюстендилец

Ами а дано да се срути наистина, ама без жертви. Колкото по-малко джамии, толкова по-добре!
3
17
 
30
 
! Отговори
Фератум преди 9 месеца
Ако питате мен трябва да го поздравят и да му платят , че върши това добро дело.
Не е далеч времето, когато тази порутина ще утрепе някой и тогава ще я питам аз общ. адимистрация.
2
7
 
25
 
! Отговори
Кюстендилец преди 9 месеца
Самата джамия е в окаяно състояние и е въпрос на време минарето и да се срути и да вземе жертви...
1
18
 
39
 
! Отговори
dдфсф преди 9 месеца
Как една джамия може да е паметник на културата и обект с национално значение? Имайки предвид колко са ни клали, тормозили и насилствено ислямизирали, смятам че е срамота пред паметта на загиналите ни предци да задаваме такъв статут на поробителските символи. Разбира се не трябва да ги рушим, защото не сме дивaци като тях. Просто да оставим времето да си свърши работата.