Старите занаяти – нова тръпка за българския бизнес

Бизнесменът Данко Калчев пред Bloomberg TV Bulgaria
22 май 2018 17:15, Екип на Bloomberg
0
Старите занаяти – нова тръпка за българския бизнес
Bloomberg TV Bulgaria

Стъкларският бизнес наистина е много специфичен, трябва да имаш тръпката и усещането към стъклото. Това каза Данко Калчев, собственик на "Инхом" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"За съжаление от 1989 досега не се запазиха традициите. Не стана това предаване от поколение на поколение. При мен работят хора, чиито бащи или дядовци са били стъклари. Но вече тези хора са много малко. Непазейки традициите, както в Нови пазар, Сливен, Елин Пелин, ние загубихме няколко поколения".

"Трудно е да се запазват традициите, но за сметка на това смятаме, че с новите иновативни неща, които ние ще предлагаме, ще можем да запазим хората, които имат тръпката и усещането, че стъклото е изкуство", добави още Калчев.

По думите му няма място, където може да се научи този занаят, освен в Художествената академия в София, Нов български университет във София и една малка дизайнерска паралелка в Техническия университет във Варна.

"Стъкларството позволява хората да създават свои малки ателиета, свой малък бизнес и да запазят стъклото като изкуство – така, както е във Франция, в Чехия, в северните страни".

Той посочи, че ако човек има талант и е упорит, са му нужни между 7 и 10 години, за да научи този занаят.

"Индустриалният туризъм е много важен. Особено за децата, които трябва да влязат именно в индустрията, за да видят производството, да видят вътре роботи, автоматизирани линии и че не е срамно да бъдеш работник в едно такова предприятие".

Според Калчев образованието с иновации е бъдещето и на малкия бизнес.

"Смисълът на нас, хората, които вече имаме някакъв опит, е да даваме кураж на младите да опитват".

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.