Да го бъде или не: АЕЦ "Белене" – катастрофа или независимост?

Какъв ще бъде удачният вариант за рестарт на проекта?
Обновена: 23 май 2018 11:07 | 23 май 2018 10:30,
115

 

Съживяването на идеята за втора ядрена централа и АЕЦ "Белене" разбуди политическите страсти. Два протеста "За" и "Против" рестартирането на проекта се проведоха вчера на метри един от друг. Удачен вариант, свързан с икономическа изгода или "милиарди левове, излети в корупция"?

"Възстановяването на "Белене" ще бъде икономическа и екологична бомба. Електроцентралата ще трябва да продава години наред няколко пъти по-скъп ток от пазарния. Или частна фирма, или държавата трябва да обезпечава това. Кой ще плаща загубите между пазарната и производствената стойност?", изтъкна бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" лидерът на партия АБВ Румен Петков отхвърли аргументите за екологична криза и подчерта, че АБВ подкрепя не само "Белене", но и "Източен поток".

"Българската държава обяви намерение да привлече чуждестранни стратегически инвеститори без да се ангажира с изкупуване на тока. Те ще плащат тази разлика. Няма как да са се намерили инвеститори, които да не са проверили опасността от екологична катастрофа. Ако отидем към реализацията на газопровода и атомната централа, говорим за 40-50 хиляди работни места. Северна България е смазана и ако там се направи един такъв проект, то ще върнем хората в този регион", заяви Петков.

Според Трайков рестартирането на проекта е условие за реализиране на газовите амбиции на Русия.

"Уклонът на това правителство е към Кремъл. Това е късогледа политика. Рисковете за атомна централа са изключително големи. Това не е нов ход от руска страна, но не е в полза на България", поясни бившият енергиен министър пред Bulgaria ON AIR

"От АБВ искаме в Европа да няма двоен стандарт. Когато Меркел казва, че "Северен поток" е икономически проект, нека не ни обясняват, че "Източен поток" е зависимост. Как може за Германия да е икономически, а за нас зависимост? Двойните стандарти са недопустими", посочи Румен Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците да изкупят реактораи да построят китайски аец.
81
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има над 100 български фирми, които произвеждат оборудване за фотоволтаични централи. В тези фирми работят над 20 000 души. Мисля, че е по-добре за следващите десетина години да инсталираме 2 гигавата соларни централи, така ще има работа за народа. Как мислите, дами и господа?
80
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абсурдно е да се харчат още пари за тоя проект, просто спрете да ни занимавате с глупости, погледнете другите страни за 1,5 млрд евро Хърватия изфгради един от най-големите теринали за втечнен газ с цялата му инраструктура и там са заети прякко или косвено над 8 хиляди работници, а Вие ми говорите за 15 млрд, и то за централа в която ще работят има няма 1000 човека, в ред ли сте ?
79
1
 
32
 
! Отговори
Горд Европеец преди 5 години
До 90Ами нормално за па,разити....
78
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ББ научихме, че реакторите са бидончета и със сигурност не са домати. Може да са 12 000 мегавата мощностите в страната, но някои са на Ковачки, които са за "студен резерв" - плащане залудо, както се видя. Като трябваше да ги пусне и не заработиха. Други например ДПС-арската ТЕЦ Варна получи договор за студен резерв, защото държавната ТЕЦ Марица Изток 2 се отказала да получава тези пари При потребление вариращо от 2700-4200 мегавата значат че сме се запасили 3 пъти, и няма място за нов АЕЦ
77
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обще взето ми обясняват че понеже сме се прецакали и сме дали 3,5 млрд, трябва да дадем още 15 млрд, да *** прощавате, ама аз не съм съгласен
76
3
 
33
 
! Отговори
Горд Европеец преди 5 години
Цялата източна па,плач мразят запада, но всички се изнизват да работят и учат там, като се почне турци, араби, балканци, руснаци, що така бре, ненавиждате запада, а ходите там, смешници....
75
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80Ами ние се развиваме бе, и света се развива, огледай се около теб :) като дете детската ми стая се отопляваше с 4 киловатов маслен радиатор, сега отоплявам целия апартамент с климати койото консумира 1/2 от тоя маслен радиатор, преди поолзвахме 100 ватови крушки с жичка, сега 10 ватови лед крушки, гледаше филми на 200 ватови видеомагнетофони и 200 ватови телевизори, сега позваш 90 ватов лед телевизор с флашка за същото.......... и хиляди други неща
74
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2017 година сме погребали 109 791 гражданиРодените са 64 359 бебетаЗа какъв АЕЦ говорите, гробищата ли ще еликтрифицирате, а?
73
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1917 година сме погребали 109 791 гражданиРодените са 64 359 бебетаЗа какъв АЕЦ говорите, гробищата ли ще еликтрифицирате, а?
72
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петков много неадекватен
71
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея от кремъл се излагат, искат да ни свалят ризата от гърба. Не виждат ли, че сме сиромаси и караме двайсегодишни коли. Какви са тези мегаломански проекти, ние сме просяците на европа, народа ни изчезва, морят ни болести и безпаричие
70
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в момента потребелението е около 4000 мегавата, мощностите в страната са около 12 хил мегавата, та да питам, чисто теоретично ако АЕЦ Белене не беше спиран и беще завършен вече, какво щяхте да ги правите тия допълнителни 2000 мегавата, при положение че само лихвите по строителството, които щяхме да дължим щеше да са по 5-600 млн на година
69
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА КАКВО Е ТАЗИ ВРЯВА - НИЩО НЯМА ДА СЕ СТРОИ
68
3
 
36
 
! Отговори
чисълца преди 5 години
В момента, а и цяло лято един блок на АЕЦ козлодуй е спрян.Първо единият, после другият.Ми няма пазар. Общия износ на целите Балкани е 500МВт. 2/3 и сега го поема БГ.А кво ще правим с още 2100МВт?Някой знае ли отговора?
67
2
 
33
 
! Отговори
ЗНАЧИ преди 5 години
С РУСИЯ ИСКАТЕ? А? ЧЕ КОЙ ГИ ИСКА БЕ, ДАЖЕ СЪРБИЯ НЕ ГИ ИСКА ТИЯ! АМИ ХУБАВО, ВРЪЩАЙТЕ 15 МЛДР НА ЕС, ЗАПЛАТАТА СТАВА 50$ КАТО НАВРЕМЕТО, СТАВИЛО НА ГРАНИЦАТА, ХРОНИЧЕН ДЕФИЦИТ, РЕЖИМ НА ТОК И ВОДА ... ЕТВА ИСКАТЕ А? ГЛЕДАЙТЕР ДА НЕ СИ ГО ПОЛУЧИТЕ....БОКО ПРИВЪРШИ СХЕМАТА С ЕВРОПРОЕКТИТЕ И СЕГА ХУКНА ЗА НОВА ДАЛАВЕРА, *** НЯМА ДА МУ СТАНЕ ДАЛАВЕРАТА ТОЯ ПЪТ...
66
4
 
32
 
! Отговори
ДААА преди 5 години
ОХ , КАК ЩЕ СЕ СМЕЯ НА РУСКИТЕ ПОДМЕТКИ ТУКА , КАТО СЕ НАИГРАЯТ ТИЯ МОСКОВСКИ СЛУГИ И ИМ ЗВЪННЕ ТЕЛЕФОНА МЕЖУНАРОДНО НЯКАКСИ... И ИЗВЕДНЪЖ - ГРЕДА ТОВАРИЩИ, НАКРАЯ НЯМА ДА СЕ СТРОИ И ЩЕ КВИЧИТЕ НА УМРЯЛО ХАХА. КОЙТО ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ , СЕ СМЕЕ НАЙ ДОБРЕ. И ЗА ТРАНСПОРТНАТА ДАЛАВЕРА НЯМА ДА ВИ ОГРЕЕ ОЛИГАРСИТЕ, АМИ ЩЕ ФАЛИРАТЕ! АЙ СЪС ЗДРАВЕ! ПАК ЩЕ ГОВОРИМ, АМА ВИЕ ГУЗНО ЩЕ МЪЛЧИТЕ И ЩЕ ПЛЮВАТЕ ЗЛОБНО КРЪВ ХАХАХ!
65
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не строи АЕЦ за да изнася елетроенергия, явно няма печалба в тази работа
64
1
 
33
 
! Отговори
ОБЯСНЯВАМ : преди 5 години
АБВ искаме в Европа да няма двоен стандарт. Когато Меркел казва, че "Северен поток" е икономически проект, нека не ни обясняват, че "Източен поток" е зависимост. Как може за Германия да е икономически, а за нас зависимост? Двойните стандарти са недопустими" - НА ТАЯ ОПОРНА ТОЧКА - ЗА ГЕРМАНИЯ 30 % Е РУСКИ ГАЗ, В БГ СЕГА, БЕЗ НОВ ПОТОК Е 95%. рАЗЛИКАТА Е ОГРОМНА И СЕ КАЗВА МОНОПОЛ. СХВАТИТЕ ЛИ? АЙ НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА УДАРЕНИ!
63
1
 
33
 
! Отговори
ХАХАХ преди 5 години
троловете, нали ни унижавате,ч е сме най-- бедната страна в ес, а сега опряхте до нас да си изкарвате доходите хахаха