Вредните навици – враговете, които си създаваме

Някои осъзнаваме и се борим с тях, за други - не подозираме
23 май 2018 19:34,
2

Всички ние имаме редица вредни навици, за които дори не подозираме. Трудно е да се справиш със зависимости като алкохол и цигари, но още по-трудно е да се бориш с навик, за чието съществуване не знаеш.

За какви навици говорим и как можем да ги преодолеем, и кои са болестите на новия век, коментира в предаването "Околосветско" по Bulgaria On Air психотерапевтът Кристина Дойчинова.

Ако един навик е вреден, той в никакъв случай не бива да се подценява. Става въпрос за изградени практики на мислене, поведение и дори реакции към заобикалящата ни среда.

"Навиците могат да се образуват по различен начин. Може да са резултат от вътрешен дефицит, който се опитваме да запълним чрез нещо външно, например. Друг механизъм за изграждане на подобен навик е защитната реакция като поведение", коментира експертът.

Както сме чували за всяко действие има противодействие, така че и в случая може да се борим с най-лошия си враг, пък дори това да сме самите ние.

"Първото нещо винаги е самонаблюдението. Трябва да помислим над това какво ни кара да се чувстваме зле, защо не ставаме с радост от леглото и какво искаме да променим в живота си. Трябва да се стремим към изграждане на градивни практики", посъветва психотерапевтът.

Оказва се, че вредните навици влияят отрицателно не само на нас, но и на хората около нас и най-вече на децата, в които възпитаваме лоши практики, макар и несъзнателно.

Дойчинова казва, че възпитанието се случва чрез личния пример, не думите са тези, които възпитават. По-важно е какво правим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"хубаво"....ама ВРЕДНИ....пък всички с такива ...НОРМАЛНО значи:)
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вредните навици са хубаво нещо стига да не пречат на околните.Покажете ми човек без вредни навици а аз ще ви нарека лъжци а него актьор.