"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от България

Това са част от елементите в споразумението между ЕК и руския газов монополист
24 май 2018 20:17,
158
"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от България
Снимка: Reuters

Европейската комисия задължи "Газпром" да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, а руският газов монополист няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток". Това са част от елементите в споразумението между ЕК и "Газпром", с което компанията си спестява солидни глоби заради воденото срещу нея разследване за злоупотреби с монополно положение на част от пазарите в ЕС.

На руския монополист са наложени нови правила, които според Еврокомисията значително ще променят начина, по който "Газпром" извършва дейност на пазарите в Централна и Източна Европа. Те предвиждат промяна в ценовата политика и допускане на конкуренти на тези пазари, пише БНР.

През 2015 г. Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави-членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония.

С днешното решение се слага край на тази практика, заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Поетите задължения (от руската компания – бел.ред.) също така отразяват опасенията, че "Газпром" би могъл да използва пазарното си положение за доставки на газ в България, за да получи специално отношение за газовата инфраструктура. По-точно "Газпром" няма да може да търси обезщетения от българските си партньори за спирането на проекта "Южен поток".

"Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения за репродажбата на газ през граница. Комисията също така отчита и интереса на страни като България, които нямат интерконекторни връзки, за да си позволят диверсифициране на газовите доставки. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер уточни какви мерки са предприети в тази връзка.

"Газпром“ трябва да даде избор на клиентите си да променят дестинацията, до която искат да доставят газа. Клиенти, които по принцип купуват синьо гориво, за да го доставят, например, на Унгария, Полша или Словакия, да могат да го доставят вместо това на България или Балтийските страни. И "Газпром" трябва да предлага тези промени и в двете посоки на фиксирани и прозрачни цени".

От "Газпром" определиха решението на ЕК да закрие антимонополното дело срещу руската компания за "най-разумния изход" за газовия пазар, съобщи ТАСС.

Вестагер обясни, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. То задължава компанията да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа.

Договорените задължения на "Газпром" ще са в сила осем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" ЗАЩО ВЯРВАТЕ НА ТАЗИ СТАТИЯ АЗ СЪМ В МОСКВА ... "".................Направи ни услуга и си стой в Москва ако може ... ще сме ти вечно благодарни.
99
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 цял свят знае за руските медии и свободата на словото. Наскоро един журналист не летя ли от 5-я етаж, че беше написал една статия как Путин ссмо се хвали и дрънка лъжи, а другите го гъбаркат.
98
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До по-далече от РусияПетербургския международен икономически форум (ПМЭФ) уникално събитие в света на икономиката и бизнеса. ПМЭФ се провежда от 1997 г., но от 2006 година се провежда под патронажа и с участието на Президента на Руската Федерация.
97
7
 
10
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
96
7
 
6
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
ЗАЩО ВЯРВАТЕ НА ТАЗИ СТАТИЯ АЗ СЪМ В МОСКВА А ТУК СЪВСЕМ ДРУГО ПИШАТ ЧЕ НЕ СЕ ДОВЕРЯВАТ НА БЪЛГАРИЯ ЧЕ ПОНАТИСКА НА САЩ И БРЮКСЕЛ ПАК МОЖЕ ДА СПРАТ ПОТОКА ТЕКА НАРЕЧЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПОТОК ОТ РУМЕН РАДЕВ
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68Германската индустриална група Siemens и американската AES Corporation, която управлява у нас едноименния ТЕЦ в Гълъбово, съобщиха, че съвместното им дружество за технологии и услуги за съхранение на енергия Fluence Energy е получило всички необходими държавни разрешителни и вече е започнало официално работа.Я пак ми кажи че АES е руска офшорка.
94
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kakvoto i da pishete tova e pogrom za rasha. E, koi specheli WSW? Ne, che tia e svarshila, de!
93
7
 
7
 
! Отговори
напредваме преди 5 години
Износът на ток от "Козлодуй" е около 10 процента от годишното му производство, останалата част захранва българската промишленост. До десет години ТЕЦ-овете ще започнат да ги затварят и тогава ще си светим с газени лампи и със слънчеви панели, които нощем не дават ток. Радвайте се
92
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко ще уреди с Путин втората тръба да мине през България
91
7
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Не ни трябва руски газ. Бойко ще пърди и ще топли цяла България.Да живее Тиквата !Да живее герберастията - плод на извратената любов между милиционерския комунизъм и евроатлантическия слугинаж.Ура, дрОгарЕ евроатлантически милиционери от ГЕРБ !След още 10 години управление на ГЕРБ у нас ще останат 1 максимум 2 милиона българи ...Вашите западни господари ще бъдат доволни ...
90
8
 
11
 
! Отговори
а така преди 5 години
Бойко поне прави нещо Дойдат ли русофилите всичко замират дори и руските проекти Затова и Путин ви набива канчето редовно Дойде руския ПОП и той ви се накара за смях сте станали
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ТУРСКИЯТ ГАЗ ОБРЯЗАН ЛИ ЩЕ Е?Сега Боко като отиде да разцелува Путин и ще ни го дават газа без пари.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега стана интересно. Как ше се обяснят комисионните на определени хора. Нали затова договорът за газа е таен, за да не виждат българите как някои отрвпки ги ограбват ежедневно!
87
8
 
5
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Я минавайте на въглища и марш от руския газ капризите ви като на сополиви хлапета копувайте газ от където искате насила никой не ви кара руски да горите
86
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПОКО. СКОРО НЯМА ДА КУПУВАМЕ ГАЗ ОТ ГАЗПРОМ , А ОТ ТУРЦИЯ.ЗА ТУРЦИЯ ТЕЗИ ПРАВИЛА НЕ ВАЖАТ. ТУРЦИЯ ЩЕ НИ ПРОДАВА ГАЗА НА КАКВИТО СИ ЦЕНИ ИСКА.
85
10
 
6
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
До 80 нищо не плащаш за горивото на АЕЦ Козлодуй. Русия плаща заплати на врачанските пущиняци да работят / да робуват/ И РУСИЯ ИЗНАСЯ ТОКА. Парите са за Русия.За Бг е Националната Електрическа Компания / НЕК/ с милиони загуби."Да жевее муждународното положение" Т. Живков
84
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
87 по-лошото е ,че има много неграмотни българи ,които милеят Русия да ни дере и после сипват вината на Европа,че живеели бедно
83
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ако не е Еврокомисията, ще си плащаме по-скъпа газ като попове. Че и обещетение за Южен паток.Тия *** много нагли и гадни ,бе....А нашите политици активно им съдействат...
82
9
 
10
 
! Отговори
не си в час преди 5 години
В момента цената на газта за България е около 320 долара за 1000 кубически метра, която е една от най-ниските в Европа
81
3
 
11
 
! Отговори
ъпс преди 5 години
До опсЩо Бибитко не посмя да нахрани евро лидерите с бо кл у ци те които ни продават,нали се изтъпанчи и обеща че точно това щял да направи?