"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от България

Това са част от елементите в споразумението между ЕК и руския газов монополист
24 май 2018 20:17,
158
"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от България
Снимка: Reuters

Европейската комисия задължи "Газпром" да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, а руският газов монополист няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток". Това са част от елементите в споразумението между ЕК и "Газпром", с което компанията си спестява солидни глоби заради воденото срещу нея разследване за злоупотреби с монополно положение на част от пазарите в ЕС.

На руския монополист са наложени нови правила, които според Еврокомисията значително ще променят начина, по който "Газпром" извършва дейност на пазарите в Централна и Източна Европа. Те предвиждат промяна в ценовата политика и допускане на конкуренти на тези пазари, пише БНР.

През 2015 г. Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави-членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония.

С днешното решение се слага край на тази практика, заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Поетите задължения (от руската компания – бел.ред.) също така отразяват опасенията, че "Газпром" би могъл да използва пазарното си положение за доставки на газ в България, за да получи специално отношение за газовата инфраструктура. По-точно "Газпром" няма да може да търси обезщетения от българските си партньори за спирането на проекта "Южен поток".

"Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения за репродажбата на газ през граница. Комисията също така отчита и интереса на страни като България, които нямат интерконекторни връзки, за да си позволят диверсифициране на газовите доставки. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер уточни какви мерки са предприети в тази връзка.

"Газпром“ трябва да даде избор на клиентите си да променят дестинацията, до която искат да доставят газа. Клиенти, които по принцип купуват синьо гориво, за да го доставят, например, на Унгария, Полша или Словакия, да могат да го доставят вместо това на България или Балтийските страни. И "Газпром" трябва да предлага тези промени и в двете посоки на фиксирани и прозрачни цени".

От "Газпром" определиха решението на ЕК да закрие антимонополното дело срещу руската компания за "най-разумния изход" за газовия пазар, съобщи ТАСС.

Вестагер обясни, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. То задължава компанията да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа.

Договорените задължения на "Газпром" ще са в сила осем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
6
 
! Отговори
ко речи пак ??? преди 5 години
До Анонимен 76 Сега разбирам ,ч е ти е трудно , но се порови из нета - инфо бол Заради нашите хубавци - управляващи и заробващите договори , които сключват я с Тец американски , я с ВЕИ - та герберски , не се стига до възможност да се включи евтния ток от АЕЦ за хората Та - следващият път , преди да пишеш - помисли , и така ще намалиш глупостите , сега вярно - там едни центове получаваш - *** ти си знаеш
79
7
 
5
 
! Отговори
опс преди 5 години
Фърчилото като се бие в гърдите що не пита Путин защо на такива скъпи цени ни продава газта А ходи на екскурзия
78
4
 
5
 
! Отговори
тцтцтцтцтцтцтц преди 5 години
До Анонимен 76И бавно да пишеш и бързо да пишеш - все измислици пишеш !!!!няма такива договори , АЕЦ е българска Все едно да кажеш ,ч е парите от закупуваните американски , немски , ит ,н автомобили , отивали в русия , защото горивото е руско Ние си плащаме там каквото се полага за горивото и дотам , ще изнасяме ли няма ли - това си е наша работа и парите отиват за американските ТЕЦ-ове ,ч е с тях имаме едни зарообващи договори ...Сега - разбра ли ????
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъюност за американските централи го показаха по ТВ7. Офшорка на о.Мавриций. Неофициално обаче( понеже там е такава зона) , всичко води до Р.Овч и кръг около него.Само имената на компанията американски. И интересно ,че след няколко дни влезнаха синдиците в Тв7 и сега вече я няма:)))) То същото като онзи кипърен дето инвестирал 1,2 милиарда в БГ , пък като го намериха, той гол като пушка:))) Крадат си *** и си изкупуват всичко ,а българина си е роб
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целувайте сега ръка на дедо ви Юнкер !
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
62 надолу по коментарите ако тръгнеш е обяснено как скоро и това ще спре>Защото лошата Европа вече изпрати представители,които заявиха на пишман американските централи ,е тези договори противоречат на европейското законодателство и трябва скоро да бъдат прекратени.Очаква се да стане до края на годината.Та за Рсуяи ,САЩ( макар че те не са американски) , лоша Европа има едни и същи принципи. Сега поняхте ли русофили???????? Това беше заявена и на Русоя са поточето.И руснака си го спря.
74
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно правилно КАТО АЕЦ КОЗЛОДУЙ НЕ РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА И ЦЕНАТА!....НАПРАВО МОЖЕ И БЕЗ НЕГО.ТОКА МИ / по фактура/ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е 1% - И С.НЕГО И БЕЗ НЕГО ЩЕ ГО ОТЖИВЕЯ.ЗАТОВА РУСИЯ ДА ХОДИ НА МАЙНАТА СИ.
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 72Няма да искат обезщетение щото ни съжалиха и си казват хората ,,по добре да им опростим тия пари,за нас те са жълти стотинки ама за най бедната държава в ЕС са си много.Ще вземат да умрат от глад горките''
72
5
 
4
 
! Отговори
???? преди 5 години
До Анонимен 70 ми не е така Нима очакваш ,че американският брат няма да пропусне възможността да вземе и трохата на сиромаха
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 70Хайде като се окаже тогава коментирай,дотогава си остават американски и толкова.Щото то е същото все едно аз да ти кажа,само да не се окаже че това което говорят за сестра ти не е вярно.
70
4
 
3
 
! Отговори
амиииии преди 5 години
До Анонимен 67 ще получаваме газ от Турция , от СП2 , ит.н - това не са частни тръби , това са тайно изкупени от ББ тръби Нали така Правиш ли разликата - имаме тръба - >>>> транзитни такси , възможност за договаряне на преференциални цени , нямаме тръба - купуваме от тюрките или там , който ни даде , на каквито цени каже А срещу кого ще ривети тогава ????
69
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от Българияаве ***, що газпром няма да иска обезщетение ве, нали уж са голямата работа? Кранчета ше връткат, а? Врътнаха ли ги на чеверменце ве мишоци :)
68
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
А, цената на газа се определя с договори, договорени от некадърници в нашия случай. Това, че сме в ЕС и едновременно се кланяме на САЩ не означава, че теоретично не сме способни да се договорим за по-добри цени.Разберете чии подписи са под договорите и ще ви стане ясно с чия помощ плащаме неестествено високи цени за газ. Също така има едни прекупвачи по веригата, които също надуват яко цената..
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бре , бреееееСамо да не се окаже, че така наречените Американски тецове всъщност само са регистрирани в САЩ а всъщност са собственост на българо-руски комуномафиоти.
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 66Сега остава да ни кажеш и името на руската офшорка собственик на тецоветеAES
65
2
 
1
 
! Отговори
тцтцтцтттцтцт преди 5 години
До Анонимен 59 ти разбираш ли , като пишеш ????Ми че какво да е горивото - или американско , или руско , или китайско - който ти е правил централата / или е помагал /Но никъде не се казва ,ч е се изнася за Русия . ням такива договори , няма Според твоята логика - студена зима , ток -не стига , ама ние ще изнасяме за Русия Не е хубаво така да подвеждаш хората , поне малко да с е доближава до истината , поне малко ....
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Сега остава да ни кажеш и името на руската офшорка собственик на тецовете,явно си много навътре в нещата. Знам че няма да го направиш обаче защото всъщност не си светнат а пълен въздухар който разбрал не доразбрал пише глупости.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от общия джобЗа ВЕИ-тата и американските централи държавата дава 300 милиона субсидии от общия джобкоито директно отиват в руски джобове, понеже руснаци са собственици на ВЕИ-тата и ТЕЦ-1
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че те руснаците нямат нищо против конкуренти. Европейците имат ;)))Особено конкуренти на Газпром, които силово се опитват да си наложат продукцията ;)))
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня посeрко Руми зеленото чорапче нещо направи ли по въпроса за цената на газта или само с близане на руски *** си остана?