Хит в Ню Йорк! Вместо чаша кафе - кратка следобедна дрямка

В "града, който никога не спи" откриват предимствата на кабините за сиеста
24 май 2018 21:42, Василия Пейчева
20
Хит в Ню Йорк! Вместо чаша кафе - кратка следобедна дрямка
Снимка: Архив, Reuters

За да презаредят батериите си в "града, който никога не спи" нюйоркчани отдавна се наливат с еспресо или с "мъдри" коктейли от прясно изстискани зеленчуци. Днес те откриват и предимствата на сиестата, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Вече има много студиа за йога и медитация. За да преодолеят умората, породена от свръхконкурентна бизнес среда и дългите пътувания от дома до работата, някои нюйоркчани се поддадоха и на модата на чай матча и кава, популярна напитка против стрес, която се прави от корени.

Сега в Ню Йорк, както и в друга американски мегаполиси, в разцвета си са кабините за сиеста.

Сред най-големите обекти е центърът за подобряване на здравето на нюйоркчани Nap York. Той бе открит през февруари, в триетажна сграда близо до "Таймс скуеър". За 12 долара можете да наемете малка дървена кабина за половин час по всяко време на деня или нощта.

Успехът не закъснява: от седем кабини Nap York бързо достига 22. А на покрива на сградата скоро ще има за посетители и шест хамака, които ще могат да се наемат срещу 15 долара за половин час.

"Много трудно беше да се намери покой в Ню Йорк", казва Стейси Велорич, маркетингов директор на Nap York. "Искахме да можем да посрещнем изтощените нюйоркчани".

Долар за минута

Според Центъра за превенция на болестите (Centers for Disease Control and Prevention), една трета от американците не спят достатъчно. Последиците са проблеми с настроението и концентрацията, намалена трудоспособност, отсъствия от работа ... и цена за американската икономика, достигаща 411 милиарда долара годишно, сочи проучване от 2016 година на Rand Corporation.

Лаура Ли е сред хората, които предпочитат 35 минути сиеста пред чаша кафе.

Коректорка в списание за пътувания, тази жена на 28 години, прави сиеста всяка седмица при YeloSpa, луксозен център за грижи, който от 11 години предлага кабини, а в тях човек може да си почине за кратко.

Госпожа Ли влиза в една шестоъгълна кабина с виолетова светлина: като космонавтка тя се изтяга на един матрак под наклон, с краката във въздуха, за да намали сърдечния ритъм и да улесни дрямката.

След 35 минути тя ще се събуди заради "симулиран изгрев", пояснява Мая Даскалова, която управлява YeloSpa на Пето авеню, съвсем близо до известната кула на Тръмп.

Цената на този възстановяващ сън: 1 долар на минута при минимум 20 минути и максимум - 40.

"Идвам през дните, когато имам много работа, просто за да имам повече енергия през оставащия следобед. Защото не пия кафе и когато съм уморена, не мога да правя нищо друго, освен да подремна", казва г-жа Ли.

Тя не споделя с колегите си, че ходи на сиеста в едночасовата обедна почивка. Пред приятелите си обаче тя говори за този свой навик, а на тях често им се струва, че е странно тя да плаща, за да поспи.

Мнозина виждат в това "загуба на време и пари", казва тя. "За мен обаче, докато мога да си го позволявам, това си струва. Просто се чувствам по-добре след дрямката и това е достатъчно".

Промяна в отношението

Г-жа Даскалова, управителката на YeloSpa, казва, че обществото е на път да се промени.

"Да си върнеш добрата форма за останалата част от деня е много по-добре, отколкото да рухнеш в офиса", казва тя.

Кои са новите последователи на сиестата? Сред тях са хората, които работят дълги дни, които живеят далече от Манхатън и правят почивка преди да продължат с вечеря, бременните жени, родители на бебета, които не са мигнали през нощта, гуляйджиите, които не са затваряли очи цяла нощ...

Самият Кристофър Линдхолст, който е страдал от хронично безсъние, създава през 2004 година компанията MetroNaps. Тя произвежда "енергийни капсули", в които човек може да се усамоти, за да поспи.

Първите са били монтирани в Емпайър Стейт Билдинг, но след това са били отстранени заради засилените мерки за сигурност в известния небостъргач.

Оттогава компанията продава капсулите си на фирми, университети, болници, летища... "За 15 години отношението на хората напълно се промени", казва Линдхолст. "Има по-силно осъзнаване на значението на съня и ползите от него".

Само че, за да бъдат преодолени предразсъдъците за сиестата, която често се асоциира с мързела, "ще трябва да мине цяло едно поколение, още повече, че една сиеста не продължава повече от 10 до 20 минути, което не е по-дълго от почивка за по цигара или кафе пауза", допълва той.

Една от неговите капсули е разположена на видно място в нюйоркските офиси на новата компания за спокойствие "Thrive Global" на Ариана Хъфингтън.

В книгата си "Революцията на съня" (2016), която постигна успех, известната съоснователка на Huffington Post подчертава необходимостта да се сложи край на "илюзията, че за да успееш, трябва да се изтощиш".


20
Още от Общество
Зукърбърг пред ЕП: Какво не каза собственикът на Facebook?
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние това сме го открили много отдавна.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПРЕУМОРА ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре че се махнах от този скапан град - там няма зеленина и в уличките е тъмница защото сградите са високи - перфектна комбинация за депресия. Сега в офиса ми в софия си имам стая за релакс и си подрямвам редовно но без пари а вечер пие бира с приятели в парка! Живота тук е супер!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не знам как е при вас но на работно място се спи наи сладко чувствам се като зареден и готов ако има чалъм отново да подремна и така всеки работен ден къде сме ние къде са хамериканците дето се вика срещу нас да бягат пак не могат да ни стигнат
15
2
 
5
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 3 седмици
отдавна съм го казал че ню йорк е бетонен к'неф, ама кой да ми вярва. Много пъти ви го казвах пов всички кухи статии за тая бетонка. Кога отидете на работа в ню йорк с колата и си тръгнете с колата ми се обадете!!!! щото нито инфраструктира нито възможности има в тоя к'неф издухал
14
0
 
7
 
! Отговори
ДС преди 3 седмици
До 1 коментар. Имат такава икономика, защото експлоатират целия свят. Друг фактор е че САЩ дава шанс на можещите. Докато в ЕВРОПА се дава шанс на шуробаджанащината.
13
0
 
1
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 3 седмици
Аз от няколко месеца оставам в офиса и поспивам за 20-30 мин докато колегите обикалят пътищата. Съвсем друг човек ставам.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А у България е хит да опънеш две ракии преди работа, така да ти върви по-леко деня.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до Анонимен 3,
пиенето винаги е било, е и ще бъде по-важно от работата, разбираш ли ме?!?!?!?
10
2
 
17
 
! Отговори
Фейк преди 3 седмици
В България се спи на работа. Тя не е заек че да избяга нито курбан за да замръзне
9
0
 
12
 
! Отговори
хит в БГ преди 3 седмици
...едно коленце на колежката в обедната почивка ;) ..па нека в Ню Йорк да дремят.
8
0
 
12
 
! Отговори
До Държавен служител преди 3 седмици
БАН държи палмата на първенството.
В много от БАН-ските институти служителите ходят в сградата на конкретния институт
само веднъж седмично, за 2-3 часа следобед. Но някои негодуват от това прекъсване на целоседмичната им сиеста. Затова през тази зима вече обсъждаха предложение
да се ходи в институтите само веднъж месечно, за един ден, в рамките на който
да се провеждат всички необходими заседания, съвети и обсъждания.
Някои от тези институти тихомълком вече приложиха на практика това предложение
7
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
Хапни му, дремни му - пък работата няма да избяга...
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
"В САЩ много работят. Затова имат такава икономика"
Да, пълни са с икономика :-D
5
0
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 3 седмици
Робите да положат рамо за да са по-ефективни!
4
1
 
17
 
! Отговори
Webley revolver преди 3 седмици
Хаха. Е, по-добре да дремят, отколкото да влязат с м16 в офиса. Хамериканската мечта.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Особенно за някои държавни служители подръжка община чудим се докога в ловеч ще си ги траикаме да са се пияни че са на някого за тях пиенето е по важно от работата
2
2
 
52
 
! Отговори
Държавен служител преди 3 седмици
При нас сиестата е цял ден.
1
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В САЩ много работят. Затова имат такава икономика