Тръмп не може да блокира критици в Twitter

Съд реши: Коментарите в акаунта му са публични форми
Обновена: 24 май 2018 08:54 | 24 май 2018 08:54, Веселина Йорданова
10
Тръмп не може да блокира критици в Twitter
Снимка: БТА, архив

Федерален съдия в Ню Йорк реши вчера, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма право да блокира в акаунта си в Туитър критични към него потребители, съобщиха световните агенции.

Съдията Наоми Бъкуолд се произнесе по иск, внесен през юли миналата година от седем души, чийто достъп до страницата на Тръмп в социалната мрежа беше блокиран от президента.

Сред ищците са нюйорски актьор, преподавател по социология в Мериленд, тексаски полицай и певица от Сиатъл, както и правозащитна организация към Колумбийския университет.

В иска се посочваше, че блокирайки достъпа им в акаунта си в Туитър, Тръмп е нарушил Първата поправка на Конституцията на САЩ, гарантираща правото на свобода на словото и изразяване на протест.

Според съдийското решение, коментарите в акаунта на президента и на други длъжностни лица представляват публични форуми и блокирането на потребители на Туитър заради техните политически възгледи нарушава правата им по Първата поправка.

Не е известен общият брой на потребителите, блокирани от Тръмп в Туитър, но според някои оценки те са няколко стотин, отбелязва Франс прес.

Съдията не нарежда изрично на Тръмп да "деблокира" тези хора, изразявайки мнението, че президентът сам трябва да вземе решение по въпроса. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
19
 
! Отговори
Edin преди 5 години
Това можел Тръмп, онова можел Тръмп. Да си гледаме Европата! М* йната им на нахалните хамериканци!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Акаунта на Тръмп в Туитър е частно пространство в публична структура. Като такава, достъп до него имат само хора, на които позволя такъв. Иначе всеки ще има право да ми влезе в къщата когато си поиска. Съдията требе да е някакъв изостанал.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп трябва да вземе законови мерки за криминализиране на феминизма. Тея изсипаха толкова обиди и лъжи срещу него, че няма как да ги сметне някой отново за почтенни. Отделен е въпроса, че всичките са криминални социопатки.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сеха на хилъри хората ще му спамят под туитовете на воля ;)))Те няколко медийни империи мобилизираха да лъжат хората за Тръмп, а какво говорим за един туитър.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Тръмп не знам но тука в България много банват по социални мрежи и по форуми, особено ако си по-речовит. Даже Хитлер го баннаха от торент тракер един път.
4
1
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Значи всички критици на либерализма ,елджибити създанията и мулти култитата могат да бъдат блокирани при най-малкия повод,а критиците на друг няма да се блокират ,малко двоен стандарт ми звучи ,подобно на отразяването на някогашния апартейд ,в сравнение с днешния геноцид над белите в южна Африка ,за който изобщо не се говори ;) !!!!
3
1
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
на Тръмп му спряха профила в туитър и замлко той да спре туитър
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правото на свободата на словото не позволява ли на хората да НЕ слушат някой, ако така преценят? Тръмп може и да ги е блокирал, но това не им пречи да продължат да си изразяват мнението където поискат.
1
0
 
32
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Американски им работи...Иначе е нормално щом плюеш и тебе да плюят.Все пак хората застават с името си зад своите думи!А времето ще покаже кой е прав.