"Белене" ще коства пари на всеки един от нас = 4 600 лeва на калпак!

Енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
25 май 2018 16:30, Екип на Bloomberg
227

За изграждането на АЕЦ "Белене" гражданите трябва да са наясно, че ще бъде бръкнато в собствените им джобове. Това каза енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Темата за АЕЦ "Белене" вече тотално омръзна на хората, те са объркани, не знаят на кого да вярват. Хубаво е да се знаят поне основни моменти. И тъй като популизмът е на много високо ниво, нищо по същество не се казва по темата, аз бих казал, че най-малкото хората трябва да знаят, че, тръгвайки да се реализира този проект, със сигурност ще бъде бръкнато в техните лични джобове. Това трябва много добре да бъде ясно. Някои колеги пресметнаха, че всеки българин трябва да отдели 4 600 лева".

Той изрази скептицизма си спрямо ползите от реализиране на проекта: "Нека хората не си въобразяват, че това ще ни донесе енергийна независимост и сигурност, защото, когато дойде ред евентуално тази централа да заработи, което аз силно се съмнявам, тогава никой не може да каже как ще изглежда енергийният пазар, освен ако не е гений. Защото динамизмът, който е в глобален аспект, а и регионалният пазар не предполагат точен анализ, за да бъде стъпено върху него и на тази база да се правят пресмятания".

По повод участието на частен инвеститор в изграждането на АЕЦ "Белене" енергийният експерт каза:

"Няма частен инвеститор в света, който да похарчи някаква сума пари за проект, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. Все пак става въпрос за много пари – около 10 млрд. евро. Без някаква сигурност, макар и релативна, нито един частен инвеститор не би тръгнал да реализира този проект. Казват, че България ще участва със собствена вноска, с оборудване и с разходите, които е направила досега. Това не е точно така, защото ще трябва още поне 1 млрд. евро да бъдат похарчени. Те няма откъде да дойдат, освен от бюджета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търся русофил който да изкупи моя данък Русия от 4600 лв както и на жена ми и двете деца общо 18400 лв. Продавам го с 50% намаление т.е. за 9200лв, а след това русофила ще си избие иввестицията като прибере печалбата от АЕЦ Белене полагаща се на цялото ми семейство.
171
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За толкова пари "на калпак" всяко домакинство ще инсталира солари+батерии и после без пари! Ама не на нас ни пробутват АЕЦ!!! Ами аз със соларите, термопомпата и електрическата кола защо да плащам за всички близки роднини на човека???
170
2
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Ама те не строят нищо, само крадат, затова ще ни струва скъпо на всички, защото ще ни откраднат нашите пари. Разбирам да строят и да плащаме от нашите пари, но те не строят нищо, а само крадат.
169
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилният реактор е на Уестингхаус! Политически правилният. При него въпроси за цената няма.
168
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми по-добре да не правим Белене. Щом Турция ще ни дава ток за без пари, що ни е Белене? Те турците понее са балами, та в момента правят 4 аец с руски реактори, кат тоя в Белене. И щом са балами, значи ще ни дават тока без пари. Нали така? А експерто е прав в едно, а именно - не е ясно след 10 години дали ще има българи на тая територия.
167
7
 
11
 
! Отговори
врели-некипели преди 5 години
Този Васил Начев, който не знам кой го титулува за експерт, първо, говори неверни неща. Защото новият АЕЦ ще заработи чак след десет години. Както посочи проф. Михаил Константинов тогава ще бъдем принудени да затворим много ТЕЦ-ове, защото това изисква Европа от нас. Така че ще се отвори ниша за АЕЦ-а. Освен това, ако икономиката се развива, както сега, след десет години ще трябва повече електроенергия. Ще се увеличат и електромобилите. Освен това основната инвестиция ще я направи стратегическият инветитор - най-вероятно китайски.
166
4
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Правете я по-бързо, защото догодина ще искате не по 4600, ами по 5000.
165
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Така е"Дупе да ни е яко. Забравете за по високи заплати и пенсии."Верно, Сорос ще ви отреже и заплати и пенсии, ако продължавате така *** да му защитавате каузата.
164
7
 
7
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Дупе да ни е яко. Забравете за по високи заплати и пенсии.
163
6
 
6
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 169 Молее , тия дето си ги изредил ако трябво да внесат по 4 600 лв. веднага ще се откажат от Белене. Комунисто иска , ама не дава. Като поповете.
162
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен...ентарна и предназначена за глу.паци. Ако Белене струва по 4500 на всеки българин, умножете 7 млн. българи по 4500 и ще получите, че централата ще струва на българите 31,5 млрд. лв. Това е безумно число...-----Те 3-4 милиарда утекоха вече, така че нищо безумно няма !
161
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше възложено на БАН да се направи анализ на проекта, в който беше включено всичко от разходите и строителството до експлоатацията на обекта, евентуалните печалби, бъдещата цена на тока, възможните пазари при различни геополитически и икономически ситуации. Анализът беше на няколкостотин страници и основният извод беше, че при всички възможни сценарии, проектът е смислен и печеливш. Беше включен цял екип от учени от различни области и работиха много месеци по проучването. Повече вярвам на тях.
160
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В това, което казва няма никаква икономическа логика, дори и обикновена човешка логика няма. Тоя представя така нещата, сякаш даваш парите и приключваш с въпроса, само че при инвестициите, когато даваш парите после изградената мощност започва да работи и си връщаш сумата с печалби. При всички въпроси в "икономическия му анализ" не е включена нито лев възвращаемост, което прави този "анализ" проблемен, съмнителен, едностранчив и необективен.
159
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въртоглавите депутати няма ли да внесат по 4600лв, а отявлените енергетици, като Гаско Арменков, Гоце, Клювния, Р.Овч.(Дългия касиер) и т.н. по 10 вноски минимум.
158
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега в някое американско издание ще се появи статия за тъмното минало на българския премиер, ще го заплашат с разследване и санкции, Бойко ще клекне и ще спира по поръчка всеки проект, който американците не харесват.
157
5
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
бобо, цецо, кунке ... вие сте аут!
156
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
со.рос е убеден че в българея живеят 80% де.билчета и затова пуска подобни статийки за окончателното измиване на мозъзите с надеждата да станат 90%ама това не е нужно те тия 80 са достатъчни за изборите на гербавата ***
155
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече имаме централа и тока от нея струва 30 лв. на гигават, а от американските марици тока е 250 лв. на гигават. Ако бяхме построили Белене навреме, досега да се е изплатила, да генерира много евтин ток и да носи печалба. Да, ама дойдоха едни американски сенатори и Хилари Клинтън след тях, настъпиха когото трябва с чепика и спряха проекта.
154
5
 
8
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Стига с тоя "Белене" не разбрахте ли че докато управлява ГЕРБ няма да се строй нищо. Тази тема винаги изпъква когато трябва да се отклони вниманието на хората от нещо важно което става на тъмно.
153
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИмеПрав си, аз калпак не нося така че ще ми излезе без пари, да му мислят носещите калпаци като им разпределят сумата на калпак. Опс, то май няма какво да разпределят, защото се търси чужд инвеститор да строи централата, без участие на държавата и без ангажименти на държавата или някакъв вид гаранции. Това май тия притеснени юнаци с калпаци забравиха да го споменат в интервюто.