ЕС и НАТО: Русия да поеме отговорността за свалиния МН17

Холандия и Австралия ще привлекат Русия под отговорност
25 май 2018 18:00, Елка Василева
279
ЕС и НАТО: Русия да поеме отговорността за свалиния МН17
Снимка: Reuters

Европейският съюз и НАТО призоваха Русия да поеме отговорността за свалянето на полет МН17.

Двете организации отправиха този призив на фона на заключенията от междинния доклад на международни експерти, оповестен вчера, в който бе посочено, че ракетата, ударила пътническия самолет на Малайзийските авиолинии на 17 юли 2014 г. над Украйна, е била изстреляна от установка на руската армия.

ЕС потвърждава подкрепата си за призива отговорните да понесат последствията и всички държави да сътрудничат изцяло в усилията за установяването на отговорността, се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя отново призовава Русия към сътрудничество по този случай.

Същото послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заявява, че свалянето на пътническия самолет е било световна трагедия. НАТО многократно изрази подкрепа за усилията, предприети от холандските власти за изясняване на случилото се в онзи ужасен ден, за да има справедливост за 298-те загинали и техните близки, допълва Столтенберг.

Още по темата

Междувременно правителството на Холандия заяви, че ще държи Русия отговорна заради ролята й в свалянето на малайзийския пътнически самолет по полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г., предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Холандия и Австралия ще привлекат Русия към отговорност заради причастността й към катастрофата с МН17. Да търсиш отговорност от една страна е сложен правен процес", се казва в правителствено съобщение.

Уточнява се, че холандското правителство е взело съответното решение по предложение на външния си министър Стеф Блок и се казва, че и двете страни са информирали Русия за намеренията си, пише БТА.

Изявление направи и самият Стеф Блок. "Правителството винаги е казвало, че истината за катастрофата трябва да бъде установена. Холандия и Австралия поискаха днес от Русия да установи диалог, за да се стигне до решение, което да въздаде справедливост заради огромните страдания и щети, причинени от свалянето на полет МН17. По този въпрос Холандия има подкрепата на световната общност. На основата на изводите на Съвместната следствена група (ССГ) Холандия и Австралия са убедени, че Русия носи отговорност за разполагането на ракетния (противосамолетен комплекс) "Бук", от който е бил свален малайзийският боинг. Затова правителството предприема следващата крачка, за да търси официално отговорност от Русия", каза министърът. Блок добави, че Москва засега отказва да сътрудничи на международното разследване.

ССГ, в която влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна, публикува вчера междинни резултати от своето разследване. Следователите твърдят, че ракетата, с която е свален самолетът, е била на въоръжение в руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край град Курск. На пресконференцията в Амстердам бе показан бе филм, проследяващ според следователите пътя на ракетата от Курск до Източна Украйна.

Следователите се въздържаха да кажат кой точно е изстрелял фаталната ракета. На пресконференцията вчера холандският прокурор Фред Вестербеке каза, че има съществен напредък в разследването, но още не може да се каже кой и защо е свалил самолета. Заподозрени във връзка с катастрофата са няколко десетки души, добави той.

Днес обаче Стеф Блок заяви, че резултатите от разследването "сочат пряка намеса на Русия". Според него опитите да се търси отговорност от Русия за свалянето на самолета съгласно международното право ще бъдат различен, паралелен процес от текущото разследване, което има за цел да бъде установена индивидуалната наказателна отговорност. "Ще искаме от Русия компенсация за жертвите", посочи той.

Холандия и Австралия са двете страни, които дадоха най-много човешки жертви сред пътниците на сваления самолет, летящ от Амстердам за Куала Лумпур. Загинаха всички 298 души на борда.

Русия обаче отрича каквато и да е нейна намеса в случая.

Руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, коментирайки изводите на ССГ, отхвърли всички обвинения, като каза, че нито един зенитен ракетен комплекс на руските въоръжени сили никога не е пресичал руско-украинската граница.

Министерството отбеляза също, че на холандските правозащитни органи са били представени изчерпателни доказателства, които еднозначно сочат причастността на украинските зенитно-ракетни комплекси "Бук" към унищожаването на Боинга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
2
 
! Отговори
скко преди 5 години
"По-вероятна е версията за сваляне на руски граждански самолет и набеждаване на Украйна, но е станала грешка." - Много е съмнително. Все пак МН17 е летял от запад на изток, а не както руски самолети от север на юг. И мисля си, че заповедта беше дадена на място
139
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доказателствата на холандските пичове са железобетонни. Путин колкото повече мърда толкова повече ще му го набиват.
138
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 148Тези глупости от руското министерство на *** (пикнята) ли ги знаеш?
137
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така пищяха и за допингите на руснаците.После Норвгия си занесе на Олимпиадата 6000 дози допинг и никой не им каза копче.После пищяха за Скрипалите.Сега пищят за самолета.Нали ако не пищят ще се гътнат и ще умрат.
136
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сккоСтрелков не е участвал в свалянето. Той само е изразил радостта си в съобщение до главатарите че "птичката е свалена". Тъй-като разговорите им са подслушвани това го има документирано, но той едва след няколко часа разбира, че става въпрос за граждански самолет. Въпроса е кой е дал заповедта за свалянето на граждански самолет? Това че е объркан с украински АН е крайно несериозно. По-вероятна е версията за сваляне на руски граждански самолет и набеждаване на Украйна, но е станала грешка.
135
2
 
1
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Анонимен 143Мдаа, сам позна, за визи се кандидатства с отнемане на собствеността върху отзадни части. Ша ти порят тръбопровода срещу получаване на виза.
134
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След сто годишен бой по кратуните ,руснаците се превърнаха в лесно манипулируемо стадо крадци.Кражбата е религия , а *** на задниците на властимащите - задължение .
133
3
 
0
 
! Отговори
скко преди 5 години
до 139Съмнявам се. Те са редовники. На него не му пука за тях. Ама главатарите, разбира се, те "изчезват". Ама Стрелков и сега е тук, на бял свят. Това е много тсранно. P.S. От къде е информацията, че дивизиона го бяха командировали в Сибир със семействата им?
132
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа русофили, от къде мога да получа визи за ДНР и ЛНР? Чувам че там живота бил рай откакто са минали под крилото на Путин. Били построили руския свят с всичките му екстри. Убийства, беззакония, грабежи, отнемане на собственост и т.н.
131
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възхищавам се на Путин! За нула време сътвори вопиющи простотии. Извърши маса престъпления, кое от кое по-глупаво. Изби сума ти си народ. Сега джуджето е заклещено в ъгъла. Извади малък шанс, защото в самолета имаше предимно граждани на Холандия, а тя не си оставя магарето в калта/***/. Сега ще попаднат под още санкции, ще трябва да доизбият много свидетели и участници, ще плащат като попове и ще видим Кървавия Пигмей на подсъдимата скамейка в Хага. Гредаааа-какво да се прави.
130
9
 
9
 
! Отговори
troll for hire преди 5 години
Чувам че пред руското посолство винаги има голяма опашка от чакащи за визи. Няма ли начин online да се подадат документи. Избрал съм си и ник - Boby the troll
129
8
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
ЕС и НАТО вън от света,моля!
128
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сккоПутин отдавна ликвидира тези които свалиха самолета, той не оставя живи свидетели на престъпленията си. Целият дивизион свалил самолета беше командиован в Сибир и повече никой нито ги е виждал нито чувал. Включително и семействата им.
127
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС и НАТО.от позицията..на какви "съдници" искат обясненията на Русия? -:)
126
4
 
7
 
! Отговори
гошо преди 5 години
През 2014, по точно на "Брифинг Министерства обороны России 21 июля 2014" руски генерали с показалки и табла лъжеха, че виновен за свалянето на МХ17 бил украински СУ25, който го прострелял с ракета въздух -въздух по поръчка на американски тъмни сили.Днес тази версия явно е изоставена след намирането на осколкито от БУК-аСега пък бил украински.МH17 e свален от сепаратисти и техните помагачи от Русия, защото е сбъркан с украински военен АН26, който те са очаквали. Сами са си признали в началот
125
4
 
9
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 5 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
124
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По презумпция на съветската пропаганда Русия не е виновна за нищо, а е винаги виновен прогнилия запад. Много полезни идьоти вярват на това...
123
9
 
6
 
! Отговори
скко преди 5 години
Путин трябва да поеме отговорност за окупацията на Донбас. Не за свален Боинг. Сега той изглежда много жалък, когато прикрива преступниците, свалили самолета. Прави се на ***. Срам ме е от него
122
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До troll for hireТоварищ Макаров от руското посолство набира *** когато не е пиян.
121
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТHE Патриот "ЕС и НАТО да се гръмнат ,те вече не са фактори !"Правилно товарищ патриот русофил-предател. Единствено лaйнянaта *** Русия е фактор.