Мигранти загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия

Те били задържани от трафиканти на хора
26 май 2018 13:12, Елка Василева
19
Мигранти загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия
Снимка: архив, Reuters

Множество мигранти и бежанци, задържани от трафиканти на хора, загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия, предаде Асошиейтед прес, цитирайки международната организация "Лекари без граници".

Трафикантите стреляли по стотината бегълци, мнозина от които са ранени или убити. Те били преследвани от въоръжени мъже, които се опитвали се да ги задържат отново, но получили помощ от членове на силите за сигурност, служители на болницата и общинските власти и старейшини в град Бани Уалид.

Загинали са най-малко 15 души, съобщават бегълците. До 40 души, предимно жени, са останали в ръцете на похитителите. Служители на "Лекари без граници" са помогнали за лечението на 25 ранени в болницата в града. Седем от тях са получили рани от куршуми и множество счупвания.

Оцелелите са предимно тийнейджъри от Еритрея, Етиопия и Сомалия, търсещи убежище в Европа, съобщи организацията. Някои от тях са били задържани до три години.

Много от травматизираните бегълци имат видими белези, следи от електрически изгаряния и стари инфектирани рани, показващи изпитанията, през които са преминали.

Организацията подчерта, че бягството и стрелбата по бягащите са нов пример за продължаващите ужаси, на които са изложени множество мигранти и бежанци, преминаващи през обхванатата от хаос Либия в търсене на по-добър живот в Европа.

"Отвличанията за откуп остават процъфтяващ бизнес, подсилван от подкрепяни от ЕС политики, целящи да криминализират мигрантите и бежанците и да им попречат на всяка цена да достигнат бреговете на Европа", подчертава организацията. Нейни служители работят от три години в Бани Уалид, където се смята, че мигрантите са изложени на отвличания, изтезания и изнудване.

Оцелелите мигранти са били ескортирани до либийски център за задържане от местните сили за сигурност.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средновековната демокрация дава плодове, а какъв гадняр беше Кадафи, а? Свалянето му от власт даде възможност на подтисканата пясъчно-оазисова интелигенция да достигне висоти в развитието си. Някои европейци навъртащи се около парите му също. Но най-важното, че потекоха реки от мед и масло и само някои малки икономически пречки не дадоха достъп на китайцки каучукови цър8ули до хората и те се изпребиват от хлъзгавото щастие...
15
0
 
1
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Бени уалид ако някой който е бил там прочете статията поздрави от варна а сега какво ли е останало от него от завода и шериката а бяха хубави години .
14
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 5 години
загиналите да се пишат на сметката на меркел за нео-ционистката ѝ соцялистическа революциq на оон! нqма по-голqм фашизъм от този на цоцитата, евреите и уахабитските араби в оон! нqма по-гнусни убийци от левичарите! умрелите, както и "бойците" са на тqхна сметка!
13
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Трафикантите на хора, - още с първите думи дезинформация. Трафикантите не са хора, както и мигрантите, както и евреите движещи цялото ориенталско шоу, естествено с парите на белите, защото други пари в света на диваците няма. Целта е да се унищожи бялата раса, като единствена пречка на диваците да се кълчат извратено. Защо точно извратено кълчене ли? Защото диваците под това разбират - Пособия,Пособия и Пособия, и после какво? Глиста не пита - какво после?
12
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
трафикантите на хора са от отвореното общество на сорос, макрон, сергей луканов и меркел. защо никой не ги арестува, а ги "избира" за "лидери?
11
1
 
9
 
! Отговори
обикновен фашизъм преди 5 години
Оказа се че след като запада съсипа Либия сега ЕС плаща на банди в Либия да държат в лагери бежанци от други държави който минават през Либия с цел да попаднат в ЕС!
10
0
 
10
 
! Отговори
Фройдън преди 5 години
Госпожа Клинтън затова ли толкова се радва като убиха бавно и с мъчения Кадафито .Да сер готви Моника....
9
0
 
12
 
! Отговори
Коняр МакГредър преди 5 години
Плач ли? Къде съм плакал бе, Хюго. Това е констатация, все едно да кажа "небето е синьо". Тебе не ти ли омръзна да ни натрисат чужди проблеми, че ние малко си имаме?
8
1
 
8
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
Щото Кадафито си поиска милионите от Саркозито и втория бе искаше да ги върне..
7
0
 
11
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
Някакъв фекален фен на мултикулти фашизма наслагал минуси. Иска сигурно него да го газят и гърмят сигурно.
6
4
 
1
 
! Отговори
Хюго Бос до 2 преди 5 години
Много се дразня като се почне андрешковския плач, че сме най- бедната държава. Ами имай малко достойнство, стига с рози комунизъм, че бедността е нещо възвишено и хубаво. Имай малко уважение и достойнство, трябва ли да се повтаря едно и също?! Аман от нихилисти и Андрешко- комунисти.
5
2
 
24
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
По- добре тях да избиват, отколкото жертвите да долазят тук и нас да избиват. Стига вече черна ***- искам да гледам бели хора, нормални. Писма ми от всички реклами, филми да ми натрапват фекални цветове.
4
4
 
32
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Кадафи пазеше Европа от бежанците но странно защо запада го уби и съсипа Либия и те сега нахлуват у нас!
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто се отървават от ненужният *** и запазват жените за себе си.А тия безгранични доктори са просто някакви скрити ятаци на избягалите затворници.Лекуват ги хранят ги дават им пари и ги пращат да ръгат и изнасилват в Европа.После казват "Вижте ни колко сме хуманни" Е много са хуманни няма що.Дали не са някакви хомосексуалисти -различни?Защо е тая грижа и любов към изнасилвачи,убийци,крадци и още всякакви при това само мъже и само ислямски фундаменталисти?
2
2
 
32
 
! Отговори
Коняр МакГредър преди 5 години
Значи някъде някакви нещо се стрелят /като в 90% от света/ и ние, най-бедната страна в Европа трябва да се чувстваме .... виновни? Без да сме имали колонии, външна глобална политика или какъвто и да е начин да сме станали пряка или косвена причина за това?Канарчетата свършиха отдавна.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЕС все таквиз пристигат умерени екстремисти, затворници, политически бежaнци, хора разследвани за убийства и кражбб и бягащи от правосъдието в собствените си държави туй са на Меркел професорите и инженерите.