"Газпром" подписа за европейския участък на "Турски поток"

Първите доставки на газ са планирани в края на 2019 г.
27 май 2018 14:32, Анисия Иванова
142
"Газпром" подписа за европейския участък на "Турски поток"
Архив: Reuters

Руската компания Газпром подписа с Турция протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода Турски поток за доставка на руски газ за Европа, предаде ТАСС.

Освен протокола, който е подписан вчера в Санкт Петербург, Газпром и турската компания Боташ са сключили споразумение за основните условия и параметри на строителството на този участък.

Още по темата

Подписването на документите позволява да се премине към практическо изпълнение на проекта. Строителството на сухопътния участък на газопровода ще се извършва от съвместна проектна компания, която ще бъде създадена на паритетна база.

Газпром започна строителството на морския участък на газопровода Турски поток през май 2017 г. По думите на ръководителя на компанията Алексей Милер, строителството на тръбопровода върви по график, а полагането на първата линия ще завърши през май.

Морският участък на "Турски поток" ще минава по дъното на Черно море до турския бряг. Дължината му е 930 километра. По-нататък ще бъде продължена сухопътна транзитна линия до границата с Гърция, чиято дължина ще бъде 180 километра. Първата линия е предназначена за турския пазар, а втората - за снабдяване с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд куб. метра газ годишно. Първите доставки на газ са планирани в края на 2019 г. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die Wahrheit А Германия с 3 999 099 876 521 трилиона борч, на какво дишене е ? И акомулаторите свършват !
65
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСин поток няма нищо общо с транзита през България а още повече с Костов, син поток е замислен да заобиколи Грузия планирането му започва по времето на управлението на Виденов, между другото работи с около 50-60 % натовареност
64
2
 
5
 
! Отговори
тцтцтцтцт преди 5 години
До Анонимен 61 Мдаааааа няма значение - затова Украйна орева орталъка , че не трябва да се строи СП2. Че щяла да загуби няколко милиарда годишно , голям рев , а то нямало значение . Да се чуди човек , що реват
63
4
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
А без руски газ , Германия ще е изпукала от студ , и зради липсата на икономика , германците ще се молят да имигрират в РусияТи наясно ли си с немската икономика? В момента Германия има достатъчно електро-енергия за да задоволява частния сектор. Икономиката на Германия е тази която има нужда от външни енерго-носители. Ако Русия спре износа си на газ за Германия, тя ще е единствената фалирала в най-кратки срокове държава.
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да стане СП-2 първо трябва да се разблокира строителството на МЕЛ и ОПАЛ а това няма как да стане, така че на този етап руснаците само си мечтаят за СП-2, за турски поток най-много да си остане с една търба по която едва ли някога ще бъдат доставени повече от 7-8 млрд куб метра
61
3
 
4
 
! Отговори
До 58 и 59... преди 5 години
...Усата не само е изхарчила всичките крадени златни резерви от разорителните Световни войни, за които пак плати Европа и които Усата забурка!!!!, а и мега нагло изнася ( изнудва ) за света оцветена ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ или ТАПЕТИ, които нямат никаква икономическа стойност. Докато САЩ не върнат БРЕТЪН-УУДСКИЯТ разплащателен стандарт, не ща и да ги чуя!
60
1
 
5
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
До Предложение 52Повярвай , газта от САЩ е всичко , но не и евтина
59
3
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До АнонименТомно така! То за това Германия налага яко санкции на Русия като и дава гаранции за строителстото на СП2 и моли за отмяна санкциите наложени над германски стоки !Щот да не фалира Русия риаш ли !
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След последното решение на ЕК за свободен пренос на газ на конкурентни цени, вече няма значение откъде ще мине газта.
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е па такова животно нема. Костов каза, че е невъзможно да се прокара газ през Черно море. Предлагали му Син поток да минава през България. Сега пак прокарват невъзможни турски потоци, а нашите седесари се радват, че ще внасят газ от Турция, а няма да изнасят.
56
2
 
7
 
! Отговори
ко каза , ко ??? преди 5 години
До Hafen die WahrheitБез Русия , Германия ще трябва да си продаде златните резерви , намиращи се в ЮСА . опссссс забравих ,ч е краварите отдавна са ги изхарчили
55
4
 
8
 
! Отговори
ко речи , ко ??? преди 5 години
До Hafen die WahrheitА без руски газ , Германия ще е изпукала от студ , и зради липсата на икономика , германците ще се молят да имигрират в Русия
54
12
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Без Германия, Русия е на командно дишане! Това трябва да е пределно ясно!
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Глупости. Тия дни изтече доклад на Сбербанк доказващ лиспата на всякаква икономическа логика в СП2. Самият ТП е вече три пъти по скъп спрямо миналата година.
52
2
 
11
 
! Отговори
мдаааааа преди 5 години
"Е нали ще ставаме газов хъб на Балканите , на ЕВропа. Да се чуди човек , защо Турция , германия си пускат тръби . Нали газът за ще го разпредаляме ние Яко са се прецакали "---------------размисли на лицето , галено от 3-*** папи
51
8
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
А Меркел за какво е била в Москва ? Да занесе на Путин каса немска бира или да даде гаранции за СП 2 ?Без Германия, Русия е фалирала буквално за две седмици. Германия е най-големият потребител на руска газ, десетки (ако не стотици) са немските фирми имащи филиали в Русия. Ако щеш дори и немска бира е в обсега на експорта на Германия за Русия.
50
3
 
12
 
! Отговори
Опа Боци... преди 5 години
...ко стана ве? Нали Европата е по-добра? Американскли/Европейски АЕЦи - йок. Енергийна независимост искаше - е сега я имаш, нищо ама нищо не зависи от теб! Дори и ЩЕ купуваш от турция, ако благоволят да ти продадат и на каквато цена ти продадат! Значи турците строят АЕЦ, свой собствен достъп до руски газ, независим от ЕУ - наглите политици, а ти пак нещеш. Мисля, че вече и на децата е ясно за какво си сложен на чело на тази държава!
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ:)))) Кво общо има меркел с това ?! ЕК доказа възползване от монополно положение на ГАЗПРОМ и глобата е милиарди. ГАЗПРОМ призна и се споразумя да намали цените до тези в Германия (най ниските в ЕС) срещу отмяна на глобата.
48
4
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До АнонименА Меркел за какво е била в Москва ? Да занесе на Путин каса немска бира или да даде гаранции за СП 2 ?И чети документите в оригинал , а не преразказани от некадърни служители в "Български" новинарски сайтове !
47
1
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
До АнонименЕ тъ де ! Аз какво казах - Баце има вълшебна пръчица ! Абра-кадабра и те ти го хъбчето! И няколко интерконекторни връзчици за десерт!