АЕЦ "Белене": Трябва ли ни наистина? А опасен ли е?

Според експерт потреблението на електроенергия ще се повиши в бъдеще
Обновена: 28 май 2018 16:14 | 28 май 2018 16:00,
225

В разгара на политическите совалки между София и Москва във връзка с енергийните и икономически проекти настъпи времето за ясни параметри на втората АЕЦ, както и отговор на въпроса кой ще плати за изграждането на проекта "Белене". Има ли въобще инвеститорски интерес и реална химическа опасност за България?

Още по темата

Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" е категоричен - АЕЦ "Белене" е по-скоро политически, а не икономически проект за страната ни.

"Белене" е като парен локомотив в ерата на електромагнитните влаковe. Това е проект на близо 40 години. Къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво? Няма изградено хранилище. Освен това зоната е сеизмично активна. Ако няма сигурност за българите, по-добре "Белене" да не се прави", подчерта още политикът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му все повече българи напускат страната, на бизнеса не му трябва допълнително енергия и накрая тази АЕЦ ще стане излишна.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев е на противоположното мнение: "Въпреки че "Белене" е проект на 37 години, технологията е оценена от международни агенции като много висока".

"Проектът "Белене" има изключително висока надеждност за защита. Може да издържи 72 часа без електрозахранване. Не може да се повтори ситуацията с реактора "Фукушима". Ядрените отпадъци пък са предвидени в самия проект и има къде да се съхраняват", уточни още експертът.

Според него потреблението на електроенергия ще се вдига с годините и определено проектът "Белене" е рентабилен и добър за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
3
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛСТВО преди 5 години
С каква наглост сервираш подобно мнение тук!? Как Белене ще замени Козлодуй бе, профан прокиснал, искаш да махнем евтината централа, за сметка на скъпа такава...вдигай сърмите оттук и отивай на север с подобни пещерни мнения!!!
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът е само да не се затваря АЕЦ Козлодуй предсрочно, позицията на ЕК беше ясна, че натиск за затваряне на АЕЦ под 50г. няма да има, което за нас означава 2037г другият въпрос е дали Козлодуй да бъде заменен с нова АЕЦ или с газ централа. Но с нарастващите цени на въглеродните емисии, нещата като че ли отиват в полза на АЕЦ. Но пък атомна централа би ограничила количеството енергия от ВЕИ което можем да използваме, тъй като няма ефективна маневреност.
214
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До гешевВятърните и водните централи генерират променливо напрежение, отворко, а за соларните централи има преобразуване, да не си мислиш, че в момента дават постоянно напрежение през трансформаторите в мрежата , "енергетик компетентен" ?При съсредоточена производствена мощност в Русе, колко мислиш ще са загубите по трасето, за да стигне до Петрич? Атомните реактори не са като арпаджик да ги пръснеш из страната!
213
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък отоплението на ток постепенно ще започне да се ограничава поради високите цени и до 15 г ще е само за хора които нямат друга опция.
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене ще замени Козлодуй, въглищните централи ще се заменят с газови или внос, а ВЕЙ са си съвсем отделно те се комбинират с газовите ц и ВЕЦ.
211
1
 
3
 
! Отговори
Сандокан преди 5 години
Тецовете няма да ги спрат поне още 15 години. Това за Веитата които някои говорят тук са пълни глупости. Няма ли мощност която да балансира системата пералните и сушилните ще полудея. Така че доста време ще разчитаме на средновековната технология както някои неразбирачи се изразяват.А може и докато свършат въглищата в мините.
210
3
 
3
 
! Отговори
гешев преди 5 години
До П. Петроввие не сте енергетик, нито имате понятии от ЕНЕРГЕТИКА!НИТО ВЕИ нито СОЛАРНИТЕ могат да са гръбнак на ЕНЕРГЕТИКАТА!Защо? Защото отдават постоянна енергия, а не променлива, лаико!Ако веи и соларите дават над 50 процента от енергията в страната, електропреносната мрежа ЩЕ СЕ СРИНЕ, господинчо!Тогава оставаш БЕЗ ТОК, УМНИКО!Допи и сега проблема пред ЕСО е жесток!група кан Телериг
209
1
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До # 199 да Трябва да се страхуват от друго,че целия ЕС ще завие на изток и Евразийския съюз ще стигне до Атлантическия океан. Нали Тръмп изостави своите бивши приятели,те в купом дотърчаха при Путин...
208
3
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 207За разлика от всички останали централи, които могат се включат и спрат по всяко време, атомните реактори нито се пускат просто, нито се спират просто, а неспазването на процедурите води до голям гърмеж като в Чернобил, а като се имат предвид и мощностите им, могат да са само гръбнак на енергийната система, а не баланс! Мерси! НЕ ЩЕМ!
207
4
 
7
 
! Отговори
Баба Ванда преди 5 години
С Нов АЕЦ богатите ще станат по- богати, а бедните по- бедниТова ли искаме?
206
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 195 Руските ядрени кпютуци са най-зелените технологии - те са като слънцето и въздуха за всяко русофилско същество и затова Северозападна България е най-проспериращия край, защото там се намира АЕЦ Козлодуй !
205
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата трябва да е балансирана. Енергията трябва да се произвежда не само от слънце и вятър. Тецовете на въглища ще ги затворят, защото така искат " началниците". Не ги слушайте печалбарите дето си гласуваха едни доста добри цени за тока от перките.
204
7
 
9
 
! Отговори
БГядрен апокалипсис преди 5 години
защо чугунините глави не разберат че там е сеизмична зона а реактора е допотопен руски защо не проумеят че отработеното ядрено гориво е опасно и много скъпо нещо защо не проумеят че навлизат съвременни и безопасни технологии от които можем да се възползваме
203
8
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ТРЯБВА, НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВАТ ВЕИ-ТА ОСВЕН НА КРАДЦИ
202
4
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Мина Преди да пишеш глупости и да демонстрираш невежеството си се информирай!4МW вятърна платформа на Vestas струва 3 милиона евро, 2GW мощности вятърен парк струват 1,5 милиарда евро, сравни ги с 12 милиарда евро за АЕЦ Белене! Себестойността на енергията от соларните паркове в момента е под 5 евро цента на киловат и продължава да пада. Като добавка ВЕИ-тат нямат нужда от гориво, не замърсяват и няма риск от превръщането на България в радиоактивна пустиня!
201
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 204Като не искаш у вас да ти мирише на газ, скъпи се по-често !
200
7
 
7
 
! Отговори
Мина преди 5 години
Не искам в къщи да ми смърди на газ или да очаквам всеки момент нещо да гръмне или да се задуша. Искам като се прибера през студените месеци да натисна копчето и да ми стане топло и светло. Искам старите цени на тока! Но политиците ни затвориха 4 блока на АЕЦ, защото не можеше частни лица да ги купят и пуснаха скъпите ВЕИ-та, да забогатяват от тях. Колко от политиците ни знаят че Козлодуй е една от най-безопасните централи?? Защо се нагъзваме на западните частни фирми и политики, а не запазваме
199
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бсп - национален предател!Но все пак отдавна България не им е бащиния!Ходете си в Русия или където намерите за добре.
198
5
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Русофилите са национални предатели и заслужават само едно!АЕЦ Белене е ненужен, скъп, опасен и трябва да съхраняваме радиоактивни отпадъци над 100 години, а като добавка ни обрича на енергийна зависимост от Русия!
197
3
 
6
 
! Отговори
да преди 5 години
голям страх България да не завие кьм Русия, защото тогава родните *** може и да нямат време да избягат от България...живи