Когато бях затворник… дадох на надрусан цигара, за да пребие педофил

Около 7000 са лишените от свобода у нас, 70% са наркомани
28 май 2018 07:00,
16
Когато бях затворник…  дадох на надрусан цигара, за да пребие педофил
Снимка: архив, Булфото

Около 7000 са лишените от свобода у нас. 70 на сто са наркомани, побоите и алъш-веришът са всекидневие
Едно бягство като на кино на двама рецидивисти през парадния вход на софийския затвор фокусира вниманието върху живота зад решетките.

Владимир Пелов и Радослав Колев духнаха за 6 минути от килиите. Бягството им повлече след себе си проверки и дисциплинарни производства, но малцина от хората, които не са помирисвали каменните стени, знаят какво е да си затворник в България и как се оцелява в една килия със себеподобни.

Още по темата

На свобода хората рядко се замислят за живота зад решетките. Не се и вълнуват от проблемите, пред които се сблъскват затворниците, убедени, че това, което им се случва там, е заслужено.

"В затвора влязох с 5 стека цигари, въпреки че не пуша, и 5 банкноти от по 20 лв. Първата вечер отидох при един, който изглеждаше като лидер на отряда. Подадох му двайсетолевка, за да ми донесе хляб, кисело мляко и кашкавал. Той ме насочи към надзирател. Предложих и на него парите, взе ги и обеща, че ще се върне с храната. Не го направи. След време се сприятелихме. Попитах защо ме е излъгал. Отвърна ми: Откъде да знам кой те пращаше? Можеше да е капан", разказва пред "168 часа" бивш затворник, излежал присъда за убийство.

От 3 г. той е на свобода, но времето зад решетките не се забравя, както и приятелствата, създадени там. Въпреки опитите му да се откъсне от предишната среда, продължават да го търсят, най-вече за да ходатайства за работа.

"Наскоро ми звънна едно момче, помоли ме да пусна връзки, за да започне нещо, защото щяло да откачи цял ден да се мотае по коридора или да зяпа телевизия", обяснява бившият пандизчия.

В затвора е като в природата - оцелява водачът, физически силният, изглеждащият добре. За дребния тарикат е трудно.

"Тези, които са били лидери навън, няма как да не са такива и в затвора", смята адвокат Милети Орешарски. Той е бил 4 г. шеф на софийския затвор и 20 г. на бобовдолския.

"Най-гадно е за наркоманите, а зад решетките те са близо 70 на сто от всички обитатели. Под тях са само педофилите, които дори и наркоманите пребиват за 2-3 цигари", казва осъден за грабеж.

"Веднъж дадох на надрусан цигара, за да пребие един педофил, който редовно млатех, но в този ден исках само да погледам. Наркоманът го издебна в гръб и го смля от бой, почувства се значим", спомня си затворникът.

Идеята на местата за лишаване от свобода е престъпникът да бъде изолиран, отделен за известно време от обществото, за да преосмисли постъпката си и да се поправи чрез труд, спорт, книги, разговори със социални работници и психолози. А който не е учил, да попълни някаква макар и малка част от празнотите в образованието си.

Дали в практиката това е така?

В България има около 7000 лишени от свобода, разпределени в 12 затвора, единият от тях - женски. Два пъти повече са затворническите общежития, има и два поправителни дома за момчета и момичета под 18 г.

Най-голям е софийският затвор с близо 700 обитатели, разпределени в 13 групи от по 50 - 80 лишени от свобода. Построен е през 1903 г. Някога е бил извън града, сега е почти в центъра на столицата, заобиколен от блокове.

Най-тежко е в първа група. Там попадат наказаните с доживотни присъди. Те са 22-ма. 12 от тях са с право на замяна, 10 без право на замяна. Те не работят, килиите им не се отключват през деня, излизат само за час разходка на карето в двора.

Допреди 10-ина години за елитна се смятала втора група, защото в нея били предимно затворници от българския етнос, с тенденция да се трудят. Сега вече не е така. "Всеки шеф на затвора идва със своите новости и от елитния втори отряд вече няма и следа", смята бивш затворник.

В 7-а група са разследвани с предишни присъди, в 11-а – обвинените за първи път.

Разпределението на затворниците по килии също, макар и негласно, става според етноса, образованието, възрастта, вредните навици. Малко вероятно е наркоман да попадне в едно помещение с хора, които не пушат и спортуват например. Причината - мелето ще започне още първата вечер. Броят на затворниците в помещение е различен - обикновено 4-ма - 5-има.

Всяка килия в софийския затвор разполага с малко помещение, в което е тоалетната и душ за къпане. В него има постоянно топла вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ИМА И ДОСТА КУРИОЗИ. ТАМ ПОПАДАТ ХОРА КОИТО НЕ СА ИЗВЪРШИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НО ПОРАДИ ЛИПСА НА СТАБИЛНА СЪДЕБНА СИСТЕМА И МНОГО ВРЪЗКАРИ С МНОГО ПАРИ ТЕЗИ ХОРА БИВАТ НАБЕДЕНИ ЗА НЕИЗВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ИЗЛЕЖАВАТ ПРИСЪДА НА НЯКОЙ ИСТИНСКИ ПРЕСТЪПНИК С МНОГО ВРЪЗКИ И ПРОТЕКЦИИ. КОЙ В ТОЗИ СЛУЧАЙ Е ЗА РАЗСТРЕЛ ТЕЗИ КОИТО СА ГО ОСЪДИЛИ ИЛИ САМИЯТ ТОЙ КОЙТО НЕ Е ИМАЛ ПАРИТЕ И ВРЪЗКИТЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ. И ВЪПРЕКИ ТОВА ГИ ИМА ТАКИВА СЛУЧАИ.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не можах да схвана смисъла на тази статия? Автора какво иска да ни вмени - може би вина, че тази *** са попадна ли в затвора и о ужас, там не било 5 звезден елитен хотел!? Да се бият, да се избиват, не ме интересуват, ако зависеше от мен щях да ги изолирам на остров завинаги и там за си правят каквото си искат.
14
5
 
8
 
! Отговори
Burzu преди 5 години
Е ,че то като навън същото, бе....никаква разлика.....
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е че администрацията въобще не поставя на дневен ред построяването на нови затвори извън града. Подобен е и варненският затвор, пред разпадане. Да вземат някой парцел отт военните и да впрегнат лишените от свобода да направят нещо
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A KOGATO KOMUNISTITE BYAHA PO ZATVORITE ,ZARYA I FASHISTITE GI PREBIVAHA I UBIVAHA.
11
5
 
12
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 години
В затвора непременно трябва да отидат ОНИЯ ДВАМАТА дето съсипаха България !!!!! ВРЕМЕ Е ЗА НАРОДЕН СЪД !!! От съдебната зала директно на стрелбището и непременно да се действа с автомат калашников настроен на автоматична стреба !!!!
10
0
 
27
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
кой ще се вдигне, безкрайните братовчеди, унуци и далечни роднини на заврелите лакти в каците с меда? 24то поколение шумкаре и заслужили дейци? или бай иван от завода дето има 4 кредита, издържа студент и се чуди на странните звуци на климатика и вероятността "да изпрегне" и кредитите да станат 5? щото, форумните повдигачи могат да се вдигнат единствено от стола. да отидат да изтупат кюнеца. и толкоз.
9
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затворът е за да изолира доказани престъпници от обществото както и да ги накаже чрез липса на основно право като свобода. В български условия, затворът е място създаващо престъпници.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нов прочит на:Когато бах овчарче...
7
2
 
34
 
! Отговори
До анонимен6 преди 5 години
Когато се вдигнем. Докато си траем като овце, те ще си правят каквото искат.
6
2
 
57
 
! Отговори
анонимен6 преди 5 години
Кога ще видим там депутати , политици , народа няма търпение вече ?!!!!!!
5
4
 
13
 
! Отговори
123 преди 5 години
Баси работата... Останах безмълвен след като прочетох някои неща в тази статия.
4
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затворът е за да ти е гадно, а не е принудителна почивка в спа център.
3
3
 
19
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
"На свобода хората рядко се замислят за живота зад решетките. Не се и вълнуват от проблемите, пред които се сблъскват затворниците, убедени, че това, което им се случва там, е заслужено."Това е най правилният абзац от темата.И няма нужда от препрочитане .Даже не си струва,човек да сеи губи времето с коментари.have a nice day..............
2
4
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Нормално, эатвора е за хора
1
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вълнуваме се как да не се вълнуваме.Ако имаше повече затвори от където никой не излиза здрав а смъртните наказания се изпълняват бързо и редовно животът на всички щеше да е по-добър.