Победният ход на конспиративната теория за ваксините

Митовете са живи… "Дойче веле" развенчава пет от тях
28 май 2018 07:50, Златко Желев
75
Победният ход на конспиративната теория за ваксините
Снимка: архив, Булфото

Ваксините са опасни: конспиративната теория за имунизациите се ражда още през 1998. И макар изследването, върху което се базира тази теория, да е отдавна оборено, митовете са живи и до днес.

Преди 20 години в престижното британско медицинско списание "Лансет" хирургът Андрю Уейкфийлд, заедно с 12 съавтори оповести проучване, в което се предполага, че ваксината срещу морбили, заушки и рубеола, известна като МРП, предизвиква аутизъм у децата. Авторите твърдят, че са проследили развитието на 12 деца, ваксинирани с МРП.
Родителите на осем от 12-те деца съобщили, че след ваксинацията наблюдавали загуба на част от способностите на малките, включително и говорните, както и определени отрицателни изменения в организма.

Съобщението на Уейкфийлд и компания предизвика незабавна реакция: във Великобритания при децата до 2-годишна възраст ваксинациите срещу тези три болести спаднаха под 80%. Уейкфийлд се превърна в истинска звезда, започна да изнася сказки и да препоръчва ваксините да се прилагат поотделно, а не комбинирано срещу трите болести.

Съпротивата срещу ваксините трайно се увеличи, но в същото време нараснаха и съмненията около правдивостта на изследването и мотивите за неговото провеждане. По-късно на бял свят излезе конфликт на интереси: оказа се, че Уейкфийлд е кандидатствал за патентоване на своя собствена ваксина срещу морбили и е получил 675 000 долара от адвокат, който се опитвал да съди компаниите, произвеждащи дотогавашните ваксини. Освен това децата, включени в проучването, били така подбрани, че да онагледят предполагаемата връзка между ваксината и определени болести.
Победният ход на конспиративната теория за ваксините

През 2010 година "Лансет" оттегли статията с обяснението, че "повечето елементи в изследването на д-р Уейкфийлд са неточни и противоречат на предишни изследвания“. Малко след това Британският медицински съвет завинаги отне медицинския лиценз на Андрю Уейкфийлд. Но това не спря победния ход на конспиративната теория. Социалните мрежи, силното антиваксинално лоби, половинчатите отговори, които лекарите дават на загрижените родители, както и съмненията в качеството на ваксините - в резултат от всички тези фактори броят на децата, които не са ваксинирани, непрекъснато се увеличава.

Ваксините без съмнение са цивилизационна придобивка. Но за да се бориш срещу страховете, не е достатъчно просто да заявиш, че антиваксиналното лоби заблуждава обществеността и че неваксинираните деца могат да навредят на околните. В борбата срещу митовете и страха няма нищо по-убедително от фактите. Затова нека видим какво показват фактите за ваксините и върху какво стъпват митовете.

Мит 1: Ваксините причиняват аутизъм
След публикуването на хипотезата на Андрю Уейкфийлд бяха проведени десетки други големи проучвания. И нито едно от тях не откри връзка между аутизма и ваксините. Истинските причини за развитието на аутизма си остават загадка и до днес. Няколко проучвания констатират симптоми на аутизъм у деца, които още не са били ваксинирани с МРП, а последните изследвания предлагат доказателства, че аутизмът е генетично кодиран и се развива още в майчината утроба.

Мит 2: Ваксините съдържат токсични вещества
Много от хората са загрижени, защото вярват на твърдението, че ваксината съдържа опасна смес от живак, алуминий и формалдехид. Вярно е, че в определени дози тези химикали могат да бъдат отровни за човешкия организъм, но в официално лицензираните ваксини тяхната концентрация е в пъти по-ниска от опасното. Нещо повече дори: чрез метаболизма нашето тяло произвежда по-големи дози от тези химикали, отколкото съдържат ваксините.

Мит 3: Детският организъм не може да поеме толкова много ваксини
Естествено е да мислим, че бебетата и децата имат слаба имунна система, която тепърва трябва да се развива. Но не е така. Въз основа на броя на антителата в кръвта, едно бебе теоретично има възможност да приеме едновременно близо 10 000 ваксини. В сравнение с количествата вируси и бактерии, на които всекидневно е изложено всяко малко бебе, минималните равнища в една ваксинация са буквално пренебрежими.

Мит 4: Естественият имунитет е по-силен
Разбира се, естественият имунитет понякога може да бъде по-силен от развития чрез ваксини. Но да се разчита на това в дългосрочен план е лоша идея. При определени заболявания рисковете на неваксинираните просто са многократно по-високи. При морбили например опасността от смъртен изход при неваксинираните е 1 към 500, докато процентът на тежки алергични реакции след приемането на МРП е под 1 на 1 000 000.

Мит 5: По-безопасно е да се разреди приемането на ваксини
Всяка имунизация причинява стрес за тялото. Затова най-добре е на децата да се дават по няколко ваксини едновременно, тъй че организмът им да бъде поставян на изпитание по-рядко. Нито едно научно изследване не доказва, че отлагането на ваксините е по-безопасно. Тъкмо напротив: при някои деца такова отлагане може да се окаже руска рулетка.

Около ваксините има и още митове, които могат да бъдат оборени с факти. Но фактите не убеждават привържениците на конспиративните теории. Точно обратното дори: проучване на Единбургския университет показва, че фактите само увеличават недоверието у тези хора. Тоест, безплодно е да твърдим, че техните идеи за ваксинациите са глупави и противоречат на фактите. Да не говорим, че някои родители разглеждат ваксинацията като въпрос на политическа свобода, като нарушаване на правото им да взимат решения за собствените си деца.

Огромната полза от ваксините
Сигурно обаче е едно: имунизацията е едно от най-фантастичните научни нововъведения. Тя не само има огромен принос за спасяването от смърт на десетки милиони деца, но и значително е увеличила средната продължителност на живота. Да не говорим, че всичко това дава сериозен тласък на икономическото развитие. Всеки долар, инвестиран в имунизация, връща 16 долара икономии в здравеопазването и увеличава икономическата производителност. Но както вече стана дума, числата и фактите трудно разграждат здравата сплав от слухове и фантасмагории.


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам на някои от коментиращите, дали са попадали статии, свързани с аутизма и електронните устройства.
70
2
 
0
 
! Отговори
Мари преди 7 месеца
До Стар софиянец Не съм сигурна, че в България през 50-те години е имало такава имунизация, едва през 1955 г. е била създадена в САЩ, а в България не стигат нещата толкова бързо, нещо послъгвате!!!
69
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 67

Левкемията и аутизма придеца са болести широко разпространени в силно развитите страни. Последните изследвания по темата правят връзка с прекалено стерилният начин на отглеждане на децата и липсата на възможност на детето да изгради пълноценна имунна система. Нищо общо нямат тези болести с ваксините.
68
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
д-р Андрю Уейкфийлд всъщност съветва да се поставят три отделни ваксинации за морбили, заушка и рубеола, а не да са в една ваксина наречена MMR, при която той е открил негативни последици.
67
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След д-р Андрю Уейкфийлд само двама учени се осмелиха да направят същите изследвания като него и са стигнали до същите резултати. Ваксината е MMR - морбили, заушка и рубеола, при която се стига до една специфична чревна болест, от която пък следва в много случаи аутизъм. В САЩ има спечелени дела срещу държавата от родители, чиито деца за получили аутизъм в резултат на ваксинация. В България някакви без да мислят викат против бгмама, която няма нищо общо.
66
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Родителите на деца с аутизъм споделят опита си чрез интернет и масовият случай е, че са наблюдавали рязка промяна в поведението на детето след ваксинация, което по-късно е диагностицирано като аутизъм. Интересна е теорията на д-р Андрю Уейкфийлд и 12-те негови съавтори за това какво може да предизвика една конкретна ваксина и връзката й в крайна сметка с аутизма. Разбира се никъде не се твърди, че ваксината пряко предизвиква аутизъм или че само при използването й децата стават аутисти.
65
5
 
11
 
! Отговори
Стар софиянец преди 7 месеца
Има и един статистически факт - всяка година заболелите с аутизъм деца стават все повече . Първоначално това го обяснявах с факта, че досега аутизма се диагностицирал с нещо друго, но в САЩ, които са доста напред в това отношение, също отбелязват тази тревожна статистика. Проучванията в САЩ показват, че през 2008-ма 1 на 150 деца е имало аутизъм, през 2010 година 1 на 110 деца, през 2013 година 1 на 88 деца, а преди 25 години 1 на 10000 деца. Не е трудно да се намери връзката с ваксинациите, но
64
3
 
11
 
! Отговори
Стар софиянец преди 7 месеца
През 50-те години на миналия век в България имаше огромен брой деца заболяли от детски паралич заради ваксинирането. След прекалено много заболели от ваксинацията, най-накрая спряха ваксината и я замениха с друга. И това след дългогодишни опите с мишки и хора, както твърди Милена тук. Знете ли какво означава за родителите да гледат цял живот детето си на легло без да знаят на кого да го оставят след като си отидат от този свят? Само човек, който си няма ни най-малка представа какво е да имаш бол
63
0
 
8
 
! Отговори
До 62 Милена преди 7 месеца
Centers for Disease Control and Prevention
USA
cdc.gov
62
10
 
4
 
! Отговори
Милена преди 7 месеца
До явертъ
Статистика,статистика и пак статистика...Къде са резултатите от проведените експврименти,графики,концентрации и прочие.Да не говорим пък за научни статии публикувани в nature,cell или друг журнал.
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чакаме и ваксина против катастрофи с ППС. Защото има много хора, които загиват при автомобилни катастрофи. Говореше се даже, че ще има ваксина против диабет. То иначе вече има против рак на маточната шийка.
60
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До И.Б.

Хайде сега пък и олово.Нали беше живак(който се съдържа повече в рибата) и алуминий Някакви изследвания за оловото? Или това е прочетено в някой форум или видяно в клипче. Какво точно се има предвид под дериват дори няма да питам, след като основното свойство на оловото е отрова. Сигурно на водата основното свойство е мокрост.Между другото ти, твоите родите и роднини вкасинирани ли сте?
59
6
 
4
 
! Отговори
До Явертъ преди 7 месеца
В Япония се прилагат по-малко ваксини (по-ниска заболеваемост, изолирани са), но покритието на повечето от тях е близо до 100%, докато в САЩ е такова само на две от ваксините. Но въобще да се сравнява страната с една от най-добрите здравни системи със страната с едно от най-недостъпните здравеопазвания е силно нагаждане на фактите, както ти изнасят.
58
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 43

При много нисък процент от хората се получават странични ефекти.Само че чисто процентно вероятността да умреш от нещо срещу което не си ваксиниран или да бъдеш осакатен е много по-голяма.Тази истерия с/у ваксинациите се появява именно сега когато модерните общества имат лукса да са забравили голяма част от ужасяващи заразни болести именно благодарение на всеобщата ВАКСИНАЦИЯ.Родителите ако искат да ваксинират но децата им да нямат право да посещават детска градина и ясла с другите деца
57
7
 
9
 
! Отговори
И.Б. преди 7 месеца
Всички ваксини съдържат деривати на оловото, което е във висша степен токсично. Дериват означава химическо съединение, извлечено от основното вещество и носещо неговите главни свойства. Основното свойство на оловото е отрова. Тя влияе много силно върху развитието на мозъка особено в детска възраст.
Медицинската промишленост е развила тези ваксини за дълготрайно отравяне на човечеството наравно с алкохола и никотина, да не говорим за други познати отрови.
56
1
 
4
 
! Отговори
явертъ преди 7 месеца
Източникът е СЗО(Световна Здравна Организация).
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има начини неваксинирани да се заразят от Природата, а не от други заразен човек. Например - тетанус. Заразяването е с тетанични бактерии от Природата. Инфектираният болен НЕ Е заразен за околните. Също като от ухапан от змия.
54
4
 
10
 
! Отговори
До 43 преди 7 месеца
Това ти ли си го измисли или са ти платили да го напишеш?
Много са пострадалите деца от ваксинации, но понеже се смята, че ваксинациите спасяват много повече деца, ни карат задължително да се ваксинираме. Съвсем здрави деца остават инвалиди за цял живот заради ваксинирането. Аз лично съм виждал такива. Какви промени настъпват в човешкия организъм след ваксинация, се оказва, че знаеш само ти ...
53
0
 
2
 
! Отговори
До Явертъ преди 7 месеца
Някакъв източник за това? Малко по-надолу се обсъждаше как в САЩ ваксините не били задължителни и можело да се откажеш дори по религиозни причини, кое е вярното?
52
4
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 7 месеца
Не само това, има деца, които не могат да бъдат имунизирани заради много по-сериозни заболявания. И те могат и да преживеят животозастрашаващите си заболявания, но да си отидат защото нечие неваксинирано дете ги е заразило. Освен това има малък процент хора, които не развиват имунитет след ваксинация, но при тях се разчита на общото ниско ниво на излагане.