Прогноза: Банките вдигат лихвите по депозити до края на 2018-а

Лихвите по кредити ще се увеличат от догодина, смята учен
18
Прогноза: Банките вдигат лихвите по депозити до края на 2018-а
Снимка: архив, Ройтерс

Повишаване на лихвите по банковите депозити до края на 2018 г. прогнозира доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН.

Той изтъкна пред журналисти, че по данни за април е имало само една банка, която е понижили лихвите по депозитите.

"Просто технически няма поле за маневра повече накъде да се понижават лихвите, затова някои банки със сигурност ще преминат към увеличаването им", коментира ученият, който участва в представянето на Годишния доклад на института за икономическото развитие и политики в България.

Според паричната статистика на БНБ в края на 2017 г. квази парите намаляват, като на годишна база отрицателният прираст в края на този период достига около 600 млн. лева. В началото на 2018 г. този отрицателен прираст леко се съкрати, но прирастът е отрицателен, отбеляза Сарийски.

По тази причина темпът на нарастване на парите, с които банките реално могат да кредитират, намалява. Това е причина ученият да допусне, че някои от банките ще започнат да увеличават лихвите по продукти, които са по-дългосрочни - две или тригодишни депозити, предаде БТА.

По думите му при лихвите по кредитите нещата са по-различни, защото банките имат проблем с пласмента на свободния им ресурс. Затова до края на 2018 г. не се очаква да има съществено увеличаване на лихвите по кредитите.

През април само две банки понижиха лихвите по кредитите, допълни ученият и отбеляза, че до края на 2018 г. се очаква банките да продължат да се стремят към по-голям пазарен дял, стимулирайки кредитирането. Затова ученият каза, че не очаква да има повишение на лихвите по кредити.

През 2019 г. обаче се очаква повечето банки да увеличат лихвите както по депозитите, така и по кредити, посочи ученият. Той обаче не се ангажира с конкретни проценти, като изтъкна, че в началото това ще става с по-малки стъпки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
10
 
! Отговори
nikolov преди 5 години
Трябва да се вдигмнат лихвите по депозитите.Това е подигравка в мкомента.Дават 0.10% з депозит а отпускат кредит върху 3-5%.Отделно взимата такси за подръжка теглени е много други измислици ако теглиш над 2000лв взимат и % от сумата повечето бани.Тоест Даваме им парите си и плащаме за това,че сме им ги дали,а те в замаяна ни нават кредити с 50пъти разлика нагоре от депозитите!!!Буркан банк е по-добре от това ограбване!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах предаване в което двойка търсиха да си купят жилище в Южна Америка, не разбрах точно къде, избираха между две къщи и апартамент. Разполагаха с бюджет от 100 000 долара. Предложените жилища бяха с всички удобства, апартаментът огромен с чисто нови мебели и уреди, отвън зелена градина, басейн, изглед. В България такъв ще го продават сигурно за милион.
15
4
 
2
 
! Отговори
Растения преди 5 години
Гнусните бесни грозни българи.чужденци купуват и богаташи.мизерниците да мълчат
14
2
 
2
 
! Отговори
Дреме ми въшкари преди 5 години
Ще си купувам мизерници
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имотния балон се надува основно от българи живеещи в чужбина, но купуващи имоти тук. В софия е пълно с празни апартаменти. Балонът ще се спука тогава, когато тези хора проумеят, че няма да се върнат тук.
12
0
 
19
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Интересни времена идват за пазара на жилища в България !Съвет : не купувайте на зелено в момента !Ще има фалити на строители и сгради,които няма да получат акт 16 !
11
4
 
24
 
! Отговори
Не купувайте имоти ! преди 5 години
Към всички КУПУВАЧИ на жилища !Не купувайте имоти на тези цени !Цените на жилищата,особено в град София са надути с над 30% по квартали,от реалните им стойности.Оставете имотните агенции,брокерите и строителните фирми да рухнат заради невижданата си алчност от последните четири години !
10
0
 
20
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 5 години
МдааПартито и лапачката за брокерите и агенциите за недвижими имоти,алчните строителни фирми и собственици дето искат майка си баща си за разни коптори скоро ще приключи.Който се е набутал с тия извратени цени на жилищата набутал се.А пък тези дето повярваха на розовите мечти за собствен дом,с ипотеки за по 20/30 години,не искам да ги мисля.Времето на ниски лихви е към своя край !Банките почват да прибират масата !
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано скоро се спука тоя балон дето се наду последните години при имотите.В София особено си правят гавра с купувачите на жилища.Извратени и спекулативни цени ,за некачествено ново строителство с влага и течове,неподдържани и рушащи се стари сгради .Европейската комисия предупреди за балона при жилищата,БНБ дори три пъти предупреди банките че имотите са надценени,редица финансисти също,но шараните се набълбукаха с тухли ,излъгани от брокери и платени статии.
8
0
 
20
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
Крайно време беше !Заради тези лихви,имотните агенции и брокерите,алчните строителни фирми надуха невиждан от 2008 *** година нов жилищен балон.Прилъгаха маса народ да тегли ипотеки,други да си теглят спестяванията в уж изгодни инвестиции.От 2015 та го надуват този балон,четири години.Сега тези дето накупиха няколко апартамента им готвят и нов данъчен закон за повече данъци когато имат над два апартамента.Честито на всички дето мислеха че тухлите са златни !
7
3
 
11
 
! Отговори
Хампарцумян преди 5 години
Абе,пак сме на печалба...
6
7
 
4
 
! Отговори
Ws17 преди 5 години
Ще ми дигнат любовния мускул.Аврупата с неиното фалшиво Евро едвам крета а Булгатистан е по зле и от Сенегал. Още поне 5 години ецб шъ тебе да налива по 100милиарда еврос и да държи нулеви лихви.Иначе Италия ще бяга от ефрото после франца и тн и тн. Ес е една фалирала економика че повече няма накъде.
5
0
 
21
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
И да се вдигнат лихвите банките повече ще вземат,отколкото да дават,ако влогът ти е сравнително малък...Банката ти взема всеки месец от сметката 2 лева,т.е. за година 24лева, В никоя друга държава не съм чул да ти вземат пари,защото ти съхраняват парите. Вероятно парите,които банките трябва да дадат за Фонда за гарантиране на влоговете са от тези пари,защото преди мафията да банкрутира КТБ нямаше такива вземания.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До3 не само в САЩ И В ЦЯЛА ЕВРОПА ЛИХВИТЕ СА НИСКИ.РАЗВИТА ДЪРЖАВА НЕ ОБИЧА ЗАСПАЛИ ПАРИ В СМЕТКИ.
3
8
 
14
 
! Отговори
ЛИХВИ преди 5 години
В САЩ лихвите са около1.5 %- 2 %. На всякъде се лихвите са ниски. В САЩ лихвите са били поне от 2000 г. на сам по-ниски от нашите
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще станат пирамиди защото много кредити са лоши от скъпия петрол и ще закъсат за пари.
1
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А с това е свързан и края на нараставането на цените на имотите. Догодина Юни - край на купона Брокери-Строители-Банки